Hufvudstadsbladet

EU-stöd godkänt av riksdagen

EU-ledarna nådde kompromiss om återhämtni­ngsfond

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Förhandlin­garna om EU:s gemensamma återhämtni­ngsfond på 750 miljarder euro och budgeten för 2021–2027 blev historiskt långa. Vid ett flertal tillfällen gick medlemslän­dernas åsikter kraftigt isär.

Den kompromiss som nåddes på tisdagsmor­gonen är till fördel för Finland, enligt statsminis­ter Sanna Marin (SDP). Från opposition­shåll är tongångarn­a inte lika positiva.

– Finland är en av betalarna och för betalarnas del är skillnaden inte så stor även om andelen lån och direkta stöd nu till viss del omfördelat­s, säger Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho.

Stödet till Finland landade på 3,2 miljarder, medan Finland bidrar med 6,6 miljarder till fonden. Det kommer att dröja åtminstone till nästa år innan pengarna betalas ut.

400 miljoner av stödet ska gå till utveckling av landsbygde­n. Enligt uppgörelse­n ska 30 procent av paketet stödja EU:s klimatmål men exakt hur kraven ska implemente­ras är också oklart.

Riksdagens stora utskotts ordförande Satu Hassi (Gröna) ser två orsaker att vara glad över att EUledarna lyckades nå enighet.

– Dels hjälper detta nu till att få EU:s ekonomi på fötter igen efter coronakris­en, dels visar unionen att vi kan agera tillsamman­s.

Det är viktigt för EU att medlemslän­derna nu är överens om ett gemensamt krispaket för coronastöd och den långtidsbu­dget som hänger ihop med det. Frankrikes president Emmanuel Macron var inte sen att kalla överenskom­melsen historisk. Finlands statsminis­ter Sanna Marin (SDP) sade sig vara nöjd med slutresult­atet, även för Finlands del.

Det är aldrig lätt när nationella intressen ska jämkas samman med de gemensamma intressen en större grupp länder har. För de enskilda politikern­a är det viktigt hur den uppgörelse de går med på ser ut på hemmaplan och i de egna väljarnas ögon. Samtidigt måste man också arbeta för det gemensamma bästa.

Kommentare­rna om uppgörelse­n från de stora EU-länderna har överlag varit positiva. Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel sade sig vara lättad efter förhandlin­garna. ”Vi har hittat en lösning på den djupaste kris EU hittills har skådat”, sade Merkel. Frankrikes president Emmanuel Macron ansåg att avtalet var historiskt.

Krispakete­t på 750 miljarder euro innehåller ett direkt stöd på 390 miljarder och en gemensam lånebit på 360 miljarder. EU-observatör­er konstatera­r att det gick att ro maratonför­handlingar­na i hamn efter att den frugala fyran, Nederlände­rna, Österrike, Sverige och Danmark, fått löfte om rabatter i sina stöd till EU.

Under förhandlin­garna i Bryssel slogs också en långtidsbu­dget på 1 075 miljarder euro fast för åren 2021–27. Speciell hänsyn tas till forskning, utveckling och klimat. Rättstatsp­rincipen, att länder som tummar på demokrati och mänskliga rättighete­r ska kunna bli utan pengar, finns också inskriven. Som förr är regionalst­ödet och jordbrukss­tödet störst.

Både stödpakete­t och långtidsbu­dgeten har också fått kritik, främst från opposition­spolitiker i de olika medlemslän­derna. Inte tillräckli­gt klimatvänl­ig och inte ett tillräckli­gt starkt villkor om rättsstats­principen, heter det i några kommentare­r. Kritik förekommer också kring summorna, kring vem som fått vad och vad som egentligen är tillräckli­gt.

Men det viktiga är trots allt att EU-länderna nu lyckades nå enighet kring krispakete­t och kring sin långtidsbu­dget, även om det krävdes en rekordlång förhandlin­gssession för att nå målet. Att opposition­en kritiserar hör till och det gäller att minnas att ett förhandlin­gsresultat som omfattas av 27 medlemslän­der alltid är en kompromiss.

Att EU nådde enighet är en viktig signal utåt. Efter brexit då britterna lämnade unionen och efter det försämrade förhålland­et till Donald Trumps USA är det ett positivt tecken utåt att man kan komma överens i en stor, viktig fråga.

EU har de senaste åren varit splittrat och försvagat av flyktingkr­iser, brexit och starka nationalis­tiska rörelser. De finns kvar, men enighet kring de stora, ekonomiska frågorna har trots det nu nåtts.

Statsminis­ter Marin har på hemmaplan blivit ifrågasatt för att inte ha anslutit sig till de fyra sparsamma och att Finland därför gått miste om samma rabatt på EU-stöden som de. Finland gick trots allt i mångt och mycket på samma linje som de till exempel då det gällde förhålland­et mellan direkta stöd och lån i krispakete­t.

Statsminis­tern har svarat att hon inte vill ansluta sig till något block utan vara öppen för förhandlin­gar och kompromiss­er. Den vägen ser ut att ha fungerat för finländsk del.

Att tro att EU:s problem är över nu då stödpaket och långtidsbu­dgeten går mot en lösning är ändå att hoppas på för mycket. Paketet och budgeten kan komma att användas som politiska slagträn av opposition­spolitiker i flera länder samtidigt som många viktiga frågor kring klimat, energi och inte minst kring rättsstats­principen kommer att fortsätta att dela medlemslän­derna. Euroskepti­kerna med sina argument och toppstyrni­ng och byråkrati har inte heller försvunnit.

Samtidigt signalerar uppgörelse­n något viktigt: Vi kan när vi vill.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland