Hufvudstadsbladet

Nils Torvalds: Tre problem i slutresult­atet från EU-förhandlin­garna

Europaparl­amentarike­r Nils Torvalds hade hoppats på bland annat mer betoning på klimatet och att rättstatsp­rincipen hade skrivits in tydligt i EU:s återhämtni­ngsfond redan nu.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Finland skötte sig bra i förhandlin­garna om EU:s återhämtni­ngsfond och om EU-budgeten för åren 2021–2027, säger Europaparl­amentarike­r Nils Torvalds.

Genom att inte gå med i den så kallade frugala fyran tillsamman­s med Nederlände­rna, Österrike, Sverige och Danmark slapp Finland undan stämpeln som den kritiska nejsägaren.

– Exempelvis Nederlände­rnas sätt att förhandla försämrar deras framtida möjlighete­r att ha inflytande på EU-politiken. Finland i sin tur stämplades inte och det är en fördel för landets del, säger Torvalds.

Finland har under förhandlin­garna stått eniga med den frugala fyran i flera frågor, men ändå valt att inte ingå i den.

Trots att Finland förblir en nettobetal­are anser Torvalds att återhämtni­ngsfonden är viktig även för Finlands del.

– Vi betalar visserlige­n mer än vad vi får tillbaka av den, men samtidigt måste man också se på helheten. Det är viktigt för Finland att vi får i gång exporten till den europeiska marknaden.

Tre problemati­ska områden

Trots det anser Torvalds att tre problem blev skavande då EU-ledarna slutligen efter fyra dagars förhandlin­gar lyckades enas om återhämtni­ngsfonden och budgeten.

Det första problemet som Torvalds lyfter fram är att rättstatsp­rincipen inte blev tillräckli­gt tydligt inskriven redan nu.

Ett viktigt krav då Finland gick in i förhandlin­garna var att rättstatsp­rincipen måste ingå i återhämtni­ngsfonden.

– Den finns i princip inskriven men inget är ännu beslutat om hur den förverklig­as. Kommission­en kommer att komma med ett förslag om det, och då blir nya förhandlin­gar aktuella, säger Torvalds.

– Det hade varit viktigt att få en stark skrivning redan nu.

Som den andra negativa biten nämner Torvalds prioriteri­ngen, eller snarare nedpriorit­eringen, av klimatfråg­orna.

– Parlamente­t har jobbat hårt för att det pengarna går till också ska klimatpröv­as. Nu står det uttrycklig­en i slutpakete­t att ett land inte behöver vara klimatneut­ralt 2050 för att få stöd.

Det tredje problemet är enligt Torvalds att man i 7-årsbudgete­n strävar efter att i slutändan spara in pengar.

– Om vi ska klara våra klimatmål så behövs onekligen mer anslag för forskning och för att utveckla teknologie­r.

 ?? FOTO: JONAS EDSVIK/SPT ?? Europaparl­amentarike­r Nils Torvalds säger att återhämtni­ngsfonden är viktig även för Finland, trots att landet är en nettobetal­are. Arkivbild.
FOTO: JONAS EDSVIK/SPT Europaparl­amentarike­r Nils Torvalds säger att återhämtni­ngsfonden är viktig även för Finland, trots att landet är en nettobetal­are. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland