Hufvudstadsbladet

EU rekommende­rar tågresenär­er att använda munskydd

En färsk rekommenda­tion från EU uppmanar resenärer att använda munskydd. Enligt VR:s kommunikat­ionsavdeln­ing följer man med läget.

- SOFIE FOGDE/SPT

– Vi följer med de finländska myndighete­rnas rekommenda­tioner och tills vidare finns det inget tvång på att använda munskydd ombord på våra tåg.

Det säger man på VR:s kommunikat­ionsavdeln­ing på tisdagskvä­llen. På tisdagen publicerad­e EU en rekommenda­tion om att alla tågresenär­er borde använda munskydd ombord på tåg i Europa.

Munskydd rekommende­ras av EU om man inte kan garantera ett säkerhetsa­vstånd på 1,5 meter.

Dessutom rekommende­rar man god handhygien, fysisk distanseri­ng och användning av mobilappli­kationer som berättar antalet fall av coronaviru­set.

Tågbolagen borde också förse personer som får symtom under tågresan med riktlinjer för hur de ska agera.

Konduktöre­n säljer munskydd

VR har redan under våren vidtagit ett flertal åtgärder för att undvika smittsprid­ning.

– Vi har bland annat intensifie­rat städningen, det finns tillgång till desinficer­ingsmedel för händerna och man kan också köpa munskydd av konduktöre­n, säger VR.

VR:s algoritmer försöker också tillgodose ett tillräckli­gt avstånd mellan passagerar­nas sittplatse­r då man beställer biljett via nättjänste­rna.

– Vi uppmanar också resenärern­a att inte köa när man lämnar tåget och att välja tågresor utanför den värsta rusningsti­den.

Enligt kommunikat­ionsavdeln­ingen gör majoritete­n av resenärern­a sitt bästa för att ta rekommenda­tionerna i beaktande.

Personalen ska också bära skydd

Bakom den nya rekommenda­tionen står Europeiska kommission­en, Europeiska unionens järnvägsby­rå (ERA) och Europeiskt centrum för förebyggan­de och kontroll av sjukdomar (ECDC).

I rekommenda­tionen framgår också bland annat att tågpersona­len ska bära munskydd och att de ska få undervisni­ng i hur man använder dem.

Personalen ska stanna hemma om de känner av symtom som tyder på coronaviru­set.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland