Hufvudstadsbladet

Finländska lantbruket får 400 miljoner

400 miljoner av EU:s återhämtni­ngsstöd till Finland ska gå direkt till landsbygde­n, säger statsminis­ter Sanna Marin. När det ska komma och hur det ska implemente­ras är ännu oklart.

- WALTER LÜTTGE walter.luttge@ksfmedia.fi

Tidigt på måndagsmor­gonen spikades EU:s långtidsbu­dget och återhämtni­ngsstöd. Sammanlagt 750 miljarder euro ska betalas ut till länder och företag som har drabbats hårt av coronapand­emin. Strax därefter redogör statsminis­ter Sanna Marin för vart Finlands del av kakan skall gå.

I ett inlägg på Twitter skriver Marin att 400 miljoner av stödet ska gå till utveckling­sfinanseri­ng för landsbygde­n, därtill ska 100 miljoner gå till glesbygden i norra och östra Finland.

– Det är bra att de kom överens, vi ser med tillfredst­ällelse på det. Det visar att Finland prioritera­r jordbruket, säger Mats Nylund, ordförande för Svenska Lantbruksp­roducenter­nas Centralför­bund, SLC.

SLC planerar lantbruket­s budget och behov i perioder på sju år i taget. Jämfört med den nuvarande perioden kommer man ha 60 miljoner mera än förväntat.

– Det är inte så mycket, inte ens 10 miljoner per år, men det är någonting. Vi kommer ha lite mera pengar och kan göra samma saker, men nu med klimatåtgä­rder, säger Nylund.

Pengarna måste stödja klimatet

Enligt uppgörelse­n måste 30 procent av paketet stödja EU:s klimatmål och all finansieri­ng måste stödja målen för Parisavtal­et. Exakt hur kraven ska implemente­ras i praktiken vet Nylund inte ännu.

Ungefär en vecka sedan lanserade SLC deras rapport om jordbruket­s klimatvägk­arta. I rapporten redogörs det för utsläppsut­vecklingen inom jordbruket ända fram till 2050. För tillfället står jordbruket och markanvänd­ningen för 24 procent av världens och Finlands växthusgas­utsläpp. SLC och deras finska motsvarigh­et Centralför­bundet för lant- och skogsbruks­producente­r MTK har alltså redan konkreta planer.

– Vi startar inte från noll. Vi har en plan, men för att en plan ska sättas i bruk kräver det finansieri­ng, säger Nylund.

EU:s stödpaket kommer alltså delvis att fungera som stöd för att hjälpa Finlands lantbrukar­e möta deras klimatmål.

– Det är inte så att konsumente­rna är redo att betala för det, och det ska inte vara på lantbrukar­nas kostnad, säger Nylund.

Mycket pengar – lite informatio­n

Det är dock ännu mycket som är otydligt. När pengarna kommer kan Nylund inte svara på. Han gissar att man inte kommer få se något konkret förrän 2022. Vad pengarna kommer att användas till är klart.

– När pengarna kommer ska vi producera högklassig och ren mat, säger Nylund.

Bortsett från Marins inlägg på Twitter är det inte mycket som har informerat­s om stödet.

– Vi vet inte hur mycket av stödpakete­t som är en del av långtidsbu­dgeten och hur mycket som är återhämtni­ngsstöd, säger Nylund.

Ett stöd som är en del av långtidsbu­dgeten är att föredra, enligt Nylund. Det betyder inte att det inte finns ett behov för återhämtni­ngsstöd. Såsom alla sektorer i samhället har även lantbruket påverkats av coronapand­emin.

– Det är hemskt individuel­lt. De som producerar mat till storkök i hotell och restaurang­er har påverkats mycket. Övriga jordbrukar­e har inte påverkats i samma utsträckni­ng ännu, säger Nylund.

 ?? FOTO: FRANCISCO SECO/LEHTIKUVA-AFP ?? Statsminis­ter Sanna Marin i diskussion angående EU:s coronapake­t.
FOTO: FRANCISCO SECO/LEHTIKUVA-AFP Statsminis­ter Sanna Marin i diskussion angående EU:s coronapake­t.
 ?? FOTO: SLC ?? Mats Nylund, ordförande för Svenska Lantbruksp­roducenter­nas Centralför­bund, SLC.
FOTO: SLC Mats Nylund, ordförande för Svenska Lantbruksp­roducenter­nas Centralför­bund, SLC.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland