Hufvudstadsbladet

Antalet arbetslösa arbetssöka­nde sköt i höjden

De arbetslösa arbetssöka­nde är fler och de lediga jobben färre än under samma tidpunkt i fjol, anger Arbetsoch näringsmin­isteriet.

- ELSA KEMPPAINEN/SPT

Antalet arbetslösa arbetssöka­nde ökade i juni, skriver Arbets- och näringsmin­isteriet i ett pressmedde­lande. Samtidigt blev de utlysta jobben färre. I juni var arbetslösh­etsgraden 15,8.

– Till stor del beror förändring­en på coronaepid­emin, säger Petri Syvänen, konsultati­v tjänsteman på Arbets- och näringsmin­isteriet.

I slutet av juni var de arbetslösa arbetssöka­nde knappt 417 000; det är nästan 163 000 fler än under samma tidpunkt i fjol. En märkbar minskning har ändå skett i jämförelse med maj månad, vilket beror på att restriktio­nerna lättades och många permittera­de fick återgå till sina arbeten.

Enligt Syvänen är största delen av de arbetslösa arbetssöka­nde permittera­de. I slutet av juni var de permittera­de närmare 140 000 till antalet i hela landet. Av dem var största delen permittera­de på heltid. Från och med maj minskade antalet permittera­de på heltid med 41 200.

– De arbetslösa har inte varit så här många sedan recessione­n i början av 1990-talet. Inte ens då skedde en så kraftig och plötslig ökning, säger Petri Syvänen.

De unga arbetslösa var i juni 23 600 fler än i fjol. De långtidsar­betslösa var 11 400 fler i jämförelse med fjolåret.

De arbetslösa har inte varit så här många sedan recessione­n i början av 1990-talet. Inte ens då skedde en så kraftig och plötslig ökning. Petri Syvänen Arbets- och näringsmin­isteriet

 ?? FOTO: CATARIINA SALO/SPT ?? Största delen av de arbetslösa arbetssöka­nde är permittera­de.
FOTO: CATARIINA SALO/SPT Största delen av de arbetslösa arbetssöka­nde är permittera­de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland