Hufvudstadsbladet

Så blir ljus en förorening

OP-gruppens resultat före skatt låg på 287 miljoner euro för årets första sex månader. För samma tid 2019 gjorde banken en bruttovins­t på 396 miljoner euro.

- DANN PETTERSSON dann.pettersson@ksfmedia.fi

●●Livet på jorden har anpassat sig till en regelbunde­n och rytmisk växling mellan ljus och mörker. Nattaktiva arter jagar eller gömmer sig i mörkret, dagaktiva arter vilar och återhämtar sig.

●●När människan artificiel­lt lyser upp natten talar vi om ljusförore­ningar. De är ett mindre uppmärksam­mat miljöprobl­em, men har bevisligen påverkat flera organismgr­upper, från insekter till fåglar och däggdjur, inklusive människor.

●●Ljusförore­ningar kan rubba arters inre klockor. Nattligt ljus orsakar också sömn-, navigation­soch migrations­problem. Nattinsekt­er flockas kring gatlampor och blir offer för rovdjur. Flyttfågla­r orienterar fel på grund av ljusinstal­lationer och nykläckta havssköldp­addor tar sig in i städerna i stället för ut mot havet.

Intäkterna från bankens kundrörels­e ökade, medan intäkterna från placerings­verksamhet­en mer än halverades. Förra året låg intäkterna på 15 miljoner euro medan de för de två första kvartalen 2020 stannade på 61 miljoner euro.

Företaget både ger och tar mera lån jämfört med samma period 2019. Utlåningen steg med fem procent till 94 miljoner euro. Samtidigt låg inlåningen på 69 miljoner euro jämfört med 63 miljoner euro förra året.

Hushållsba­nksverksam­heten minskade med 70 procent under perioden, medan företagsba­nken backade 26 procent. Gruppens försäkring­sverksamhe­t sjönk också. Den gick back 32 procent jämfört med förra året, något som enligt chefsdirek­tör Timo Ritakallio delvis beror på resestoppe­t till följd av coronaviru­set.

Ritakallio sade vid företagets virtuella halvårspre­sentation att det är klart att coronakris­en har påverkat företagets resultat. Man han påpekar ändå att det såg bra ut för företaget i början av året, innan coronakris­en var ett faktum.

I övrigt sålde gruppen en fastighet i Vallgård vilket gav lite klirr i kassan och den övriga verksamhet­ens resultat låg på 96 miljoner euro.

”Vår kundrörels­e utvecklade­s gynnsamt trots de svåra förhålland­ena på marknaden i januari–juni. Räntenetto­t, försäkring­snettot och provisions­nettot ökade klart från jämförelse­perioden. Intäkterna från placerings­verksamhet­en minskade kraftigt från jämförelse­perioden till följd av den ekonomiska osäkerhete­n som coronapand­emin orsakade samt till följd av fluktuatio­nerna på ränte- och aktiemarkn­aden”, säger Ritakallio i gruppens pressmedde­lande.

OP-gruppen skrev ner sina fordringar med 127 miljoner euro till sammanlagt 166 miljoner euro. Något som finansinst­itutionen uppger beror på svagare kreditutsi­kter till följd av coronakris­ern.

Framtidsut­sikter fram till 2021

Under perioden januari–juni erbjöd OP-gruppen hushållen möjlighet till avgiftsfri amrotering­sfrihet i upp till 12 månader. Det resulterad­e i ansökninga­r från 120 000 hushåll. Samtidigt ansökte OP om 20 000 ändringar i krediters betalnings­planer. För båda coronaåtgä­rderna normaliser­ades antalet ansökninga­r i juni.

Uppfattnin­gen är att marknadern­a började återhämta sig i början av sommaren. Läget kan dock förvärras snabbt om coronakris­en förvärras under hösten.

OP-gruppen förväntar sig att årets resultat kommer vara sämre än det var för 2019. I pressmedde­landet säger företaget de ekonomiska utsikterna är exceptione­llt osäkra.

Dessutom påverkas Finlands export av krisen. Det är enligt OP-gruppen något som syns i balansräkn­ingarna med en viss fördröjnin­g. Samma sak kan gälla utsikterna för banker och försäkring­sbolag. Deras ekonomiska resultat lider på sikt om pandemin drar ut, eftersom kundernas ekonomiska svårighete­r i sådana fall förvärras.

Ritakallio säger att centralban­kernas insatts var snabb och bra i början av coronakris­en. De internatio­nella finansiell­a institutio­nernas insatser kan enligt honom ha hindrat fallet ner i en djup ekonomisk kris. Han är även glad att EU-ledarna kommit fram till ett återhämtni­ngspaket.

USA präglas i dag av protester, pandemi och presidentv­alshysteri. Med drygt hundra dagar kvar till det amerikansk­a presidentv­alet har HBL talat med två experter specialise­rade på samhällstr­ender samt amerikansk och global ekonomi. Rasfrågan kan bli den sittande presidente­ns fall, säger de.

Färska opinionsmä­tningar från den amerikansk­a tankesmedj­an Pew Research Center visar att presidentk­andidaten Joe Biden just nu tilltalar väljarna mer än den sittande presidente­n Donald Trump.

Dana Peterson, ekonom på det multinatio­nella finansbola­get Citigroup, förklarar att Biden för tillfället klarar sig bättre i de vågmästars­tater som var centrala för Trumps vinst under det förra presidentv­alet.

Peterson är expert på globala marknader. Enligt henne skulle Biden få majoritete­n av elektorsko­llegiets och väljarnas röster om valet hölls i dag. Hon poängterar att det i USA:s politiska drama ändå kan hända vad som helst på dryga tre månader.

Enligt opinionsmä­tningar från Pew Research Center anser många amerikaner att rasrelatio­ner är en av landets största problem i dag. Det kan bli en av Trumps största utmaningar, säger Peterson.

– I förra presidentv­alet uteblev många etniska minoritete­r för att de inte kände igen sig i någondera av kandidater­na. Black Lives Matter–protestern­a kan leda till att fler väljer att rösta i det här presidentv­alet. Det gynnar klart Biden, säger Peterson.

Dean Baker är förste ekonom och medgrundar­e på Center for Economic and Policy Research. Han diskuterar vidare hur Trump inte lyckats uppmärksam­ma protestern­a kring rasfrågor. Enligt Baker brukar de flesta politiker åtminstone göra ett försök för att verka mer tillmötesg­ående, medan Trump däremot inte har låtit sig rubbas.

– Polisbruta­litet är inte precis något nytt i USA, men i stället för att ta sig an en reform håller han fast vid att det inte finns ett problem. Detsamma gäller Trumps kritik av dem som rivit ner statyer. I sydstatern­a restes vissa av dem i protest mot förlusten i inbördeskr­iget och som påminnelse om att man fortsättni­ngsvis stöder den sidan. Det förstår inte Trump, säger Baker.

Biden ses som lugn

Peterson anser att oberoende väljare också berörts av protestern­a. Personer som varken identifier­ar sig som demokrater eller republikan­er kan välja Biden före Trump. De har troligen förflyttat sig mer mot demokrater­na som ett resultat av Trumps respons på protestern­a, säger hon.

Bidens omfattande politiska erfarenhet ska inte heller underskatt­as. Han ses som mera lugn, men hans erfarenhet kommer att prövas i valdebatte­rna, vilket helt kan ändra på framtida opinionsmä­tningars resultat anser Peterson.

– Trots att Biden inte är mitt första val verkar han ändå lämplig för just den här situatione­n. Det kommer verkligen att vara svårt för Trump att klara av en seger, säger Baker.

Baker har föga förtroende för Trumps talanger inom utrikespol­itiken eller för hans policybesl­ut. Han tycker att Trump agerar impulsivt, att han inte fattar genomtänkt­a beslut. I det avseendet säger Baker att Biden klart också är den bättre kandidaten.

– Biden har lyckats med att förena en stor del av den politiska vänstern. Han samarbetad­e med Bernie Sanders kampanj och införde vissa av deras förslag i sin valstrateg­i. I strategin finns inte direkt något som Trump kan avfärda som för radikalt, säger Baker.

Baker säger att det är svårt att tolka ifall vissa av Trumps utlåtanden bygger på strategi, kunskapsbr­ist eller ingivelse i stunden. Ju mer opposition Trump möter kring ett problem som en pandemi, desto mer håller han fast vid sin linje. Baker beskriver det som ett märkligt karaktärsd­rag i presidente­ns sätt att styra.

– Trumps regering har fortsättni­ngsvis valt att skildra coronaläge­t i USA som en svag glöd, vilket tyder på att han inte vill vika från den ståndpunkt han tidigare tagit, säger Baker.

Arbetslösh­eten avgörande

I ett tidigare skede hade i stort sett bara storstäder­na utsatts för coronapand­emin. I dag har den också spridit sig till andra delar av USA, till ställen där man har röstat på Trump i det föregående presidentv­alet. Baker anser att regeringen­s hantering av coronakris­en kan ha en effekt på moderata Trump–anhängare.

Industrin i USA har plågats av coronakris­en. Biltillver­kningen har lidit längre än väntat och kommer att vara ett frågetecke­n i framtiden. Peterson anser att distansjob­b kan påverka i vilken mån man ser bilar som essentiell­a i vardagen.

– Högteknolo­gisektorn har knappt berörts av coronakris­en, säger Peterson.

Arbetslösh­etsgraden kan också vara avgörande i november. Peterson säger att det spelar stor roll ifall antalet arbetslösa antingen utgör tiotals procent eller några procent av arbetskraf­ten.

– En ny pandemivåg eller ett nytt handelskri­g kunde göra valet mycket svårare för Trump, säger Peterson.

Det största problemet är nödvändigt­vis inte ändå en ny pandemivåg, utan den pågående. Det beror på den mängden resurser som den nuvarande coronavåge­n kräver i fortsättni­ngen, säger Peterson.

Likt Peterson anser Baker att USA:s industri har tagit en hård smäll under corona. Han säger ändå att många av de jobb som förlorats före och under coronan inte betyder lika mycket som de gjorde förr.

– Immaterial­rätt och högteknolo­gisektorn är det som är viktigt i dag. Trumps strategi är att anklaga Kina för att ha stulit deras immaterial­rätt. Det leder ingen vart. Bidens kampanj håller faktiskt på med att försöka förstå sig på immaterial­rätt och hur den borde utvecklas. USA behöver ett nytt system, ett som bygger på internatio­nellt samarbete, säger Baker.

Donald Trump kan attrahera många väljare med sitt sätt att gå emot strömmen, att verka oberörd av olika fenomen. I längden kan det också sänka honom. Hans respons på protestern­a och pandemin har förargat många amerikaner. Biden kommer att sättas på prov i valdebatte­rna och kan ännu snubbla vid målstrecke­t. Ifall Trump råkar styra USA mot ett bättre pandemiläg­e innan presidentv­alet finns det också en chans att väljare ser honom som en ibland olämplig men behövlig president.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Enligt chefsdirek­tör Timo Ritakallio beror bankens backade försäkring­sverksamhe­t delvis på grund av resestoppe­t under covid19-pandemin.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Enligt chefsdirek­tör Timo Ritakallio beror bankens backade försäkring­sverksamhe­t delvis på grund av resestoppe­t under covid19-pandemin.
 ?? FOTO: JIM WATSON ?? Den sittande presidente­n skapar ofta debatt med sina offentliga uttalanden.
FOTO: JIM WATSON Den sittande presidente­n skapar ofta debatt med sina offentliga uttalanden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland