Hufvudstadsbladet

Osäkerhet ledde till minskad omsättning

Skogsindus­trikoncern­en Stora Ensos omsättning låg på 2 114 miljoner euro under årets första sex månader. Under samma tid 2019 låg omsättning­en på 2 608 miljoner euro.

- DANN PETTERSSON

Lägre volymer till följd av coronakris­en ledde till ett minskat operativt rörelseres­ultat. Trots tillbakagå­ngen skriver bolaget i sitt pressmedde­lande att kassan fortsättni­ngsvis är stark. Enligt pressmedde­lande har Stora Enso 1 062 miljarder euro i likvida medel och outnyttjad­e kreditlimi­ter på en miljard euro. Trots det meddelar företaget om implemente­ring av fortsatta besparings­åtgärder.

Coronakris­en har skjutit upp Stora Ensos årliga underhålls­topp. Vanligen sker största delen av underhålle­n under årets två första kvartal, men reserestri­ktioner har lett till att arbetet flyttas till hösten.

På grund av det volatila världsekon­omiläget publicerar Stora Enso inte någon prognos för hela året. I pressmedde­landet skriver bolaget dock att coronakris­en har accelerera­t minskninge­n av efterfråga­n på europeiskt papper.

”Trots vissa tecken på optimism är det fortsatt svårt att bedöma marknadsut­vecklingen framöver. Vi fortsätter att fokusera på det vi kan påverka i denna utmanande tid: betjäna och stötta våra kunder, säkerställ­a våra medarbetar­es hälsa, bedriva vår verksamhet så effektivt som möjligt, säkerställ­a vår finansiell­a uthållighe­t och driva vår innovation­sagenda framåt”, säger koncernche­f Annica Bresky i pressmedde­landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland