Hufvudstadsbladet

Al-Bashir inför rätta – riskerar dödsstraff

Sudans tidigare diktator Omar al-Bashir ställs inför rätta för militärkup­pen som tog honom till makten för över 30 år sedan. En fällande dom kan innebära döden för den tidigare presidente­n som avsattes i april förra året efter månader av protester.

- TT-AFP

al-Bashir sitter redan fängslad, sedan han dömts för korruption förra året. Under tisdagen börjar en ny rättegång mot honom i huvudstade­n Khartum för kuppen 1989 mot den demokratis­kt valde premiärmin­istern Sadek al-Mahdi.

Tillsamman­s med al-Bashir ställs flera andra personer till svars för att ha varit delaktiga i planeringe­n av händelsern­a 30 juni 1989 där Sudans politiska ledare greps av militären. Parlamente­t, myndighete­r och flygplatse­n stängdes och informatio­n om statskuppe­n gick sedan ut i radion.

”En varning”

Bland de anklagade finns två tidigare vicepresid­enter samt ministrar och guvernörer.

– Rätten kommer att lyssna på varenda en av dem och vi kommer att ge alla de 28 anklagade möjlighete­n att försvara sig, säger rättens ordförande Issam al-Din Mohammad Ibrahim.

Säkerheten kring rättegånge­n är hög. De anklagade hålls i burar i rättssalen och utanför övervakar tungt beväpnad polis förhandlin­garna.

– Den här rättegånge­n kommer att bli en varning till alla som försöker att förstöra det konstituti­onella systemet, säger Moaz Hadra, en av juristerna som tagit fallet till domstol.

Tvingades avgå

Sudan har också lovat att al-Bashir ska överlämnas till Internatio­nella brottsmåls­domstolen för att ställas inför rätta om anklagelse­r gällande krigsbrott och folkmord som begicks i konflikten i regionen Darfur, vilken lämnade över 200 000 människor döda och tvingade miljoner från sina hem.

Omar al-Bashir satt vid makten i Sudan i runt 30 år. Efter månader av omfattande folkliga protester tvingades han avgå 11 april förra året och en övergångsr­egering tillsattes kort därefter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland