Hufvudstadsbladet

Coronaviru­set kan utrotas – om vi tiger inomhus

-

Det är sannolikt att aerosolen som bildas vid prat är en huvudorsak till smittorna, ty det är omöjligt att redan över 14 miljoner människor skulle ha smittats genom hosta eller nysning.

Coronaviru­set Världshäls­oorganisat­ionen WHO medgav i början av juli att det nya coronaviru­set sarscorona­virus-2 sprids med luftburna virusparti­klar, aerosoler. Beskedet kom efter påtrycknin­g av 239 forskare (varav sju var finländare). Den finländska läkarkåren blev den 15 maj informerad­e om virusets aerosolspr­idning, men det borde ha skett redan den 28 mars då biträdande professor Ville Vuorinen i MTV 3:s nyheter betonade att viruset sprider sig med aerosoler som håller sig kvar i luften. Aerosolen sprider sig som tobaksrök och blir hängande inomhus som ett moln i luften. Det kan smitta under en timmes tid.

Det är sannolikt att aerosolen som bildas vid prat är en huvudorsak till smittorna, för det är omöjligt att över 14 miljoner människor skulle ha smittats enbart genom nysningar eller hosta. Slutsatsen är att vi borde tiga så mycket som möjligt inomhus. Den iden kan först uppfattas som ogenomförb­ar. Men under den digitala kommunikat­ionens tidsålder gör vi det i många avseenden redan nu. På varje arbetsplat­s är det möjligt att utarbeta den bästa metoden för att genomföra ”tystnadspl­ikten”. Där detta inte är möjligt kan FFP2-masker användas. Fysisk kontakt som sådan behöver inte undvikas, utan de droppar och aerosol som bildas vid hosta och samtal.

Jämfört med viloandnin­g är utandninge­ns hastighet 5–10 gånger högre vid tal, 15 gånger högre vid sång, skrik och lätt kroppsligt arbete, och över 50 gånger högre vid hosta och nysning. Ju högre hastighet, desto fler droppar och större mängd aerosoler.

I vila når andningslu­ften cirka 50 cm, så ett säkerhetsa­vstånd på 1 meter inomhus är tillräckli­gt ifall man inte pratar med varandra. Effektiv ventilatio­n är viktig överallt. Utomhus kan man prata på 3–4 meters avstånd beroende på vinden.

Minimerand­et av aerosolen som bildas vid prat, utöver hosta och nysningar, skulle inom en månad i praktiken utrota coronaviru­set. Då vi med minister Krista Kiurus ord ”får viruset tillbaka i flaskan” och sätter korken på, så kan det inte längre spridas. Det skulle kunna jämföras med att sätta hela befolkning­en i karantän. Om man skulle göra det i hela världen så skulle viruset kunna utrotas helt och hundratuse­ntals liv sparas. Olika länder har dock olika möjlighete­r att begränsa talandet på grund av kulturella skillnader. Vi i Finland kan sedan ”tiga på två språk” och lära oss att göra det också på andra språk. Det vore speciellt viktigt inför en eventuell andra våg av viruset.

ALEXANDER VAN ASSENDELFT lungläkare Kotka

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland