Hufvudstadsbladet

Mäkelä i kanonform – kan hota Koivulas rekord

Med sex hopp över 14 meter visade trestegsho­pparen Kristiina Mäkelä att hon är i superb sommarform.

- FILIP SAXéN

Trestegsho­pparen Kristiina Mäkelä visade att hon är i kanonform för tillfället då hon dominerade tävlingen i Orimattila i suverän stil.

Mäkelä inledde tävlingen med att klämma till med ett jättehopp på 14,33 meter. Hon hade en kraftig medvind (3,1 sekundmete­r) i hoppet men visade senare i tävlingen att hon också kan hoppa långt i tillåtna förhålland­en.

Hon följde upp det första hoppet med 14,18 för att sedan öka på till 14,30 i det tredje. Det fjärde hoppet mätte 14,19 och det femte 14,09 för att avsluta tävlingen med 14,22.

Mäkelä stod med andra ord för sex hopp på över 14 meter i tävlingen. Det visar att hon hittat en hög grundnivå i sina hopp vilket i sin tur tyder på att hon ska ha alla chanser att hoppa ännu längre i sommar.

Inför tävlingen i Orimattila var Mäkeläs säsongbäst­a 14,15. Om hennes formkurva fortsätter peka uppåt i samma stil kan Heli Koivulas finländska rekord vara i fara i sommar. Koivulas rekordnote­ring från 2003 är 14,39. Mäkeläs personliga rekord är 14,38. Det satte hon inomhus i Madrid i fjol. Utomhusrek­ordet 14,31 satte hon i samband med FM-tävlingarn­a 2018.

Ollikainen etta i debuten

Roni Ollikainen inledde sin säsong i Orimattila men HKV:s längdhoppa­re fick inte maximalt ut av debuten. Ollikainen tog hem segern i tävlingen med ett hopp som mätte 7,66. Det hoppet hade en medvind på 2,6 sekundmete­r medan han längsta hopp i godkända vindförhål­landen bar 7,61.

Färska finländska rekordmann­en Kristian Pulli ställde inte upp i tävlingen på grund av problem med höften.

Pulli satte nytt finländskt rekord i Esbo i juni då han landade på 827. Hans huvudmål för säsongen är FMtävlinga­rna i Åbo i augusti och internatio­nella tävlingar under hösten.

 ?? Foto: JUSSI NUKARI LEHtIKUVA ?? ■ Kristiina Mäkelä stod för en oerhört jämn och stark hoppserie i Orimattila på tisdagen.
Foto: JUSSI NUKARI LEHtIKUVA ■ Kristiina Mäkelä stod för en oerhört jämn och stark hoppserie i Orimattila på tisdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland