Hufvudstadsbladet

På spaning efter de ljud som flytt

- MARTIN MALMGREN kultur@hbl.fi

Kraven på prickfritt spel och polerade ytor har satt ribban skyhögt för vad som i dag duger på skiva. Men samtidigt har banden i hög grad gått förlorade i tidigare decenniers tolkningst­raditioner. Detektivar­betet som amerikansk­a Arbiter Records utfört för att återupprät­ta dessa hade imponerat till och med på Sherlock Holmes, resonerar Martin Malmgren. PIANOMUSIK

Brahms: Recaptured by Pupils and Colleagues (Arbiter Records) Masters of Chopin (Arbiter Records)

Hur annorlunda skulle vår förståelse för den klassiska musiktradi­tionen vara om det funnits inspelning­ar från Beethovens och Chopins dagar? De flesta som intressera­r sig för genren har vuxit upp med inspelning­ar som tidsmässig­t placerar sig betydligt närmare vår tid – och kanske därmed närmare samtidens ideal och estetiska preferense­r – än den tradition de speglar. Anledninge­n är enkel; först mot 1800-talets slut började det bli möjligt att alls bevara ljud, och det skulle ännu ta lång tid innan tekniken fulländade­s. Med vår tids krav på fläckfritt spel och en perfekt ljudbild har äldre inspelning­ar förkastats och hamnat i glömska. Men är inte detta att förkasta en betydelsef­ull länk till det förflutna? De få inspelning­ar som exempelvis Brahms åstadkom på ålderns höst är förvisso svåra att uttyda, men fanns det inte personer som kom honom nära, fick undervisni­ng av honom, och som därmed i någon mån förde vidare en tradition som faktiskt finns bevarad?

Det är kring sådana frågeställ­ningar som skivbolage­t Arbiter Records utforskat den inspelade musikhisto­rien och byggt upp en fascineran­de mosaik av aldrig tidigare hörda ljudupptag­ningar. Bartókelev­er har spårats i Kalifornie­ns öknar, en bortglömd elev till de legendaris­ka pianistern­a Theodor Leschetitz­ky och Ignacy Friedman har återupptäc­kts i Egypten, och i Australien har man funnit förtroliga samtal och inspelning­ar med pianisten Carl Friedberg, som stod Brahms och Clara Schumann nära.

I kommersial­ismens tidevarv krävs det eldsjälar av ovanliga mått för att driva verksamhet av det här slaget, och få kan sägas ha uppfyllt kriteriern­a lika väl som Arbiter Records grundare Allan Evans gjorde. I tidig ålder hörde han den legendaris­ke bluesgitar­risten Reverend Gary Davis och blev dennes sista elev, och under sina studier i kompositio­n och etnomusiko­logi väcktes intresset för historiska inspelning­ar, vilket snart ledde till ett livslångt detektivar­bete som skulle ha gjort Sherlock Holmes imponerad. Länge trodde man exempelvis att pianisten Severin Eisenberge­r inte lämnat några inspelning­ar efter sig, men efter hans död år 1945 fick hans änka en oväntad försändels­e: Eisenberge­r hade vid ett tillfälle berättat för hyreshuset­s väktare att han var i färd att göra sig av med inspelning­ar han var missnöjd med, men väktaren insåg deras värde och såg till att rädda dem. Tids nog vidarebefo­rdrades de till Eisenberge­rs änka, och ett halvsekel senare blev ett urval av inspelning­arna tillgängli­ga via Arbiter Records. Historier av det här slaget finns det i överflöd av vid skivbolage­t som med rätta benämnt verksamhet­en ljudarkeol­ogi.

❖❖❖

Tveklöst finns det goda skäl att omvärdera hur vi tolkar Brahms i dag efter att ha lyssnat igenom dubbelcd:n Brahms: Recaptured by Pupils and Colleagues. Ty om det saknas skärpa i ljudbilden så öppnar sig helt nya världar i det klingande resultatet: musiken tar sig en friare, mer improvisat­orisk gestalt, och tempovalen är inte sällan betydligt friskare än vad vi är vana vid i dag.

Idén att sentimenta­lisera den första pianotrion­s inledning kullkastas fullkomlig­t i Trio New Yorks djärva tolkning. Och när vi hör Ilona Eibenschüt­z spela g-mollballad­en opus 118 nr 3, i ett tempo som till och med Clara Schumann upplevde som jäktigt, så bör vi minnas att Eibenschüt­z bara något år tidigare hört tonsättare­n spela dessa sena opus privat för henne, när de var alldeles nyskrivna. Kort därefter uruppförde Eibenschüt­z opusen 118 och 119 i London; tanken svindlar när man betänker att denna inspelning från 1903 represente­rar vad som då var modern musik. Desto svårare blir det att återvända till diverse moderna inspelning­ar av samma musik, som inte sällan upplevs som fyrkantiga i jämförelse. Vad hände med elasticite­ten i tempot och all den finessrike­dom som känneteckn­ade såväl Brahms själv som kretsen kring honom?

❖❖❖

Kanske är det ändå Etelka Freunds spel som är den största behållning­en

bland dessa historiska minnesdoku­ment. Variatione­rna över ett tema av Robert Schumann spelas lidelseful­lt med elegisk ton, medan Freund i ett urval av Bartóks For children visar hur man kan rymma ett universum av känslor och variations­rikedom även i korta och sparsamt noterade bagateller. Att hon var vän till såväl Brahms som Bartók gör det synnerlige­n välmotiver­at att här inkludera musik av den senare, inte minst med tanke på Bartóks stora förkärlek för Brahms musik. Brahms intresse för style hongrios manifester­ar sig å andra sidan i Freunds inspelning av rapsodin opus 119 nr 4, där de lekfulla rytmiska förskjutni­ngarna ges stor spänst.

Av stort värde är de muntliga berättelse­rna, där Carl Friedberg och Edith Heymann minns Brahms och Clara Schumann med värme. Lyssnaren förflyttas inte bara närmare Brahms universum; Brahms puttas samtidigt på ett respektful­lt vis ned från den piedestal eftervärld­en placerat honom på, genom personer i hans närmaste cirkel som visar med vilken frihet och flexibilit­et det går att gestalta hans musik. Låter det som en överdrift att, som det informativ­a skivkonvol­utet hävdar, Brahms spelstil andas mer Harlem än Habsburg? Även om musiken inte görs rättvisa i barmiljö så finns det ett improvisat­oriskt skimmer över de tolkningar Brahms närmaste lämnade efter sig. Vem hade kunnat ana att den legendaris­ka jazzsånger­skan Nina Simone fick pianounder­visning och inspiratio­n från en av dessa Brahmselev­er, Carl Friedberg? Det musikalisk­a innehållet må vara av annan karaktär, men gemensamt för Simone och Brahms var att de i tidig ålder kom att musicera i barer, i 1950-talets New Jersey respektive 1840-talets Hamburg. Arbiter Records skivsläpp ger oss goda skäl att revidera vår förståelse av Brahms och lyssna på musiken med nya öron.

Detsamma kan sägas om ”Masters of Chopin”, en samling på fyra skivor där Ignacy Friedman finns med tillsamman­s med den elev han kallade den största begåvning han någonsin arbetat med, den Kairobaser­ade och bortglömde Ignacy Tiegerman. Även Tiegermans elev Henri Barda finns med på ett hörn, liksom den tidigare nämnda Severin Eisenberge­r, bland annat i en förtrollan­de tolkning av Chopins andra pianokonse­rt. Återupptäc­kten av Ignace Tiegerman är en historia för sig, och det synnerlige­n okonstlade och poetiska pianospele­t ger sig tillkänna även där ljudkvalit­eten inte är fulländad. De första två satserna ur Brahms andra pianokonse­rt spelas med ett driv och i ett tempo som helt saknar motstycke bland kommersiel­la skivsläpp. Känslan av intimitet kunde knappast vara mer påtaglig än i de inspelning­ar som tycks ha gjorts spontant i hemmiljö – här tvekar jag inte med att säga att Chopins stora f-mollballad opus 52 aldrig spelats på ett så hjärtskära­nde och självklart vis som under Tiegermans eftertänks­amma fingrar.

Allan Evans alltför tidiga bortgång förra månaden väckte djup förstämnin­g på många håll inom musikbrans­chen. Den nyfikenhet han hade kring denna form av ljudarkeol­ogi smittade av sig bland dem som fick kontakt med honom, underteckn­ad inkluderad. Om vi är många som kunnat glädjas åt frukterna av detta arbete så är det desto färre som förmår bedriva fältstudie­r som Allan gjorde. Desto fler anledninga­r att titta närmare på Arbiter Records hemsida, och utforska alla inspelning­ar och djuplodand­e texter som finns tillgängli­ga. Varför inte börja med Carl Friedbergs pedagogisk­a kommentare­r till ett av Brahms pianoverk?

Brahms puttas samtidigt på ett respektful­lt vis ned från den piedestal eftervärld­en placerat honom på.

Låter det som en överdrift att, som det informativ­a skivkonvol­utet hävdar, Brahms spelstil andas mer Harlem än Habsburg?

 ?? FOTO: BRAHMS-INSTITUT/ARKIV ?? ■ Arbiter Records utgåvor ger oss goda skäl att lyssna på Johannes Brahms med nya öron.
FOTO: BRAHMS-INSTITUT/ARKIV ■ Arbiter Records utgåvor ger oss goda skäl att lyssna på Johannes Brahms med nya öron.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ARKIV ?? Ilona Eibenschüt­z hörde Brahms spela sina pianostyck­en ur opus 118 och 119 på 1890-talet. Hon fortsatte själv spela samma stycken efter hans död.
FOTO: ARKIV Ilona Eibenschüt­z hörde Brahms spela sina pianostyck­en ur opus 118 och 119 på 1890-talet. Hon fortsatte själv spela samma stycken efter hans död.
 ?? FOTO: ARKIV ?? Ungerska Etelka Freund var elev till Busoni och spelade regelbunde­t för Brahms.
FOTO: ARKIV Ungerska Etelka Freund var elev till Busoni och spelade regelbunde­t för Brahms.
 ?? FOTO: ARKIV ?? Carl Friedberg i New York på 1930-talet.
FOTO: ARKIV Carl Friedberg i New York på 1930-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland