Hufvudstadsbladet

Hulkko kan ta sikte på OS

Ida Hulkko fick goda, men oväntade, nyheter från det internatio­nella simförbund­et Fina. Fina meddelade att Hulkkos finländska rekord på 100 meter bröstsim från juni godkänns som OS-kvaltid, vilket betyder att Hulkko klarat kvalgränse­n för OS 2021.

- filip.saxen@ksfmedia.fi FILIP SAXéN

Då Ida Hulkko i juni satte nytt finländskt rekord på 100 meter bröstsim i Tammerfors såg hon resultatet 1.06,90 som en bra indikator och något som gav henne både självförtr­oende och extra hunger i jakten på en OS-plats. Tiden var bättre än OSkvalgrän­sen 1.07,07 men Tampere Invitation­al-tävlingen fanns inte i Finas tävlingska­lender och godkändes därför inte som OS-kval.

Därför kom det som en stor överraskni­ng för Hulkko då Fina på tisdagen meddelade att hennes rekordtid från Tammerfors­tävlingen duger som OS-kval och att hon är klar för OS i Tokyo nästa år.

”Beskedet om att tävlingen godkänns kom som en stor överraskni­ng och jag har fortfarand­e svårt att hitta ord för att beskriva hur det känns. Det här är ett stort steg på vägen mot min idrottslig­a dröm. Nu gäller det att fortsätta träna hårt och njuta av varje stund på vägen mot nästa sommar och OS”, säger Hulkko i simförbund­ets pressmedde­lande.

Orsaken till att Fina nu godkänt Hulkkos rekordnote­ring för OS har att göra med att så många tävlingar ställdes in och därför föreslog det finländska förbundet att tävlingen i Tammerfors skulle få fungera som OS-kval.

”Fina har noggranna kriterier för sina granskning­stävlingar där man tar i beaktande bland annat antalet domare och man kan få kvalstatus för bara fyra tävlingar i året”, förklarar simförbund­ets tävlingsch­ef Pasi Salonen i pressmedde­landet.

För 21-åriga Hulkko var OS-flytten välkommen. Nu hinner hon både bygga upp formen och stärka sin fysik inför tävlingarn­a. Att nu dessutom få göra det utan press att jaga OS-kvaltiden betyder att hon kan lägga upp sin träning helt med sikte på Tokyo.

”Det känns så oerhört bra att inte bara behöva jaga kvalgränse­n utan nu kan jag satsa på att nå en så bra tid som möjligt. Jag vill tacka förbundet för att de jobbade för det här”, säger Hulkko.

Hulkko blev den 15:e finländska idrottaren som antingen kvalificer­at sig till OS eller skaffat en nationspla­ts för Finland.

 ?? Foto: kalle ParkkiNeN/leHtikuva ??
Foto: kalle ParkkiNeN/leHtikuva
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / KALLE PARKKINEN ?? Ida Hulkko kan andas ut och börja förbereda sig för att göra OS-debut nästa sommar.
FOTO: LEHTIKUVA / KALLE PARKKINEN Ida Hulkko kan andas ut och börja förbereda sig för att göra OS-debut nästa sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland