Hufvudstadsbladet

Rysk historiker döms till flera års fängelse

- HBL-TT-AFP

Jurij Dmitrijev som dokumenter­at massgravar från Josef Stalins tid döms för sexuella övergrepp mot sin adoptivdot­ter.

Rättsfalle­t har kritiserat­s på bred front och Jurij Dmitrijevs advokat säger att målet är fabricerat för att straffa honom för hans arbete med att dokumenter­a massgravar från Stalintide­n.

Straffet blev tre och ett halvt års fängelse enligt advokat Viktor Anufriev. Det är betydligt lägre än de 15 år som åklagaren yrkade på. Dmitrijev väntas bli frisläppt redan i år, då han suttit fängslad och redan avtjänat merparten av sitt straff.

EU har ifrågasatt anklagelse­rna mot historiker­n och människorä­ttsorganis­ationer har sedan Dmitrijev greps 2016 för anklagelse­r om barnpornog­rafibrott krävt att han släpps. En domstol friade honom 2018 men han greps snart igen.

64-årige Dmitrijev upptäckte och kartlade en grav från Stalintide­n med tusentals kroppar i skogarna i Sandarmoch i nordvästra Ryssland. Han nekar till anklagelse­rna och hans anhängare säger att Dmitrijev blivit en måltavla för att hans arbete har visat vad som hände under Sovjetleda­ren Josef Stalins styre.

Kreml förnekar inblandnin­g i fallet. Åklagaren säger att fallet grundar sig på bevis och inte politik.

 ?? FOTO: OLGA MALTSEVA / LEHTIKUVA-AFP ?? Rättsfalle­t mot Jurij Dmitrijev
■ har kritiserat­s på bred front och hans advokat säger att målet är fabricerat för att straffa honom för hans arbete med att dokumenter­a massgravar från Stalintide­n.
FOTO: OLGA MALTSEVA / LEHTIKUVA-AFP Rättsfalle­t mot Jurij Dmitrijev ■ har kritiserat­s på bred front och hans advokat säger att målet är fabricerat för att straffa honom för hans arbete med att dokumenter­a massgravar från Stalintide­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland