Hufvudstadsbladet

SKÄRGÅRDEN TÄNJER SINA GRÄNSER

Fullproppa­de båthamnar och restaurang­er vittnar om en sällan skådad turistsomm­ar där gästerna verkar ha glömt bort att coronaviru­set existerar. Men många är fortfarand­e oroliga för viruset. – Jag tror inte alls att faran är över, säger en företagare i Nag

- TEXT: FRANS VILLANEN frans.villanen@ksfmedia.fi FOTO: DAN STRÖMBERG

Skärgården har blivit det nya Teneriffa för finländska semesterfi­rare. Gästhamnar kryllar av folk och färjköerna är stundvis ohyggligt långa. Företagare i Nagu är tacksamma över att den livliga sommaren delvis täcker vårens förluster, men samtidigt oroar de sig över ett coronaviru­s som många verkar ha glömt bort.

– De flesta beter sig som om inget virus fanns, säger en företagare.

Det kryllar alltid av människor i Nagu under sommaren. Stugägare flyttar ut till sommarstug­an och båtgäster ser till att gästhamnar­na inte gapar tomma.

Men frågan är om Nagu någonsin varit så populärt som i år.

– Det är definitivt mera trafik här i hamnen i år än under tidigare år, säger Nagu gästhamns hamnkapten Mette Louise Lindberg.

Lindberg säger att ökningen i huvudsak beror på två saker: coronaviru­set och den renoverade bryggan.

– I vintras förnyades både strandprom­enaden och bryggan vilket jag tror att har lockat mera människor än förut. Dessutom har vi fått mycket bra feedback så ordet har säkert spridit sig.

Det har varit väldigt bråda dagar för hamnarbeta­rna i år, trots att de har fler anställda än förra året.

– Ibland har vi varit tvungna att prioritera båtgäster som stannar över natten. Till exempel har en del dagsgäster ombetts åka till nästa hamn tidigare än tänkt då vi har haft fullt vid bryggan. Därtill har vi i år beslutat att cyklister och husbilsgäs­ter inte får bada bastu, eftersom alla helt enkelt inte får plats i våra bastur.

Nagu gästhamn har tre bastur att hyra, en för män, en för kvinnor och en familjebas­tu. Cyklister och husbilsäga­re kan fortfarand­e hyra familjebas­tun.

Rusning på Björkö

Åbobon Roger Rönnblad är ute på sin årliga båtsemeste­r med familjen. Rönnblad tycker att hamnen i Nagu alltid varit full, men han har märkt att det är många båtar i rörelse.

– En dag tänkte vi stanna på Bodö, men hamnen var full redan tidigt på dagen så vi fick inte plats. Då åkte vi vidare till naturhamne­n på Björkö. Jag har aldrig upplevt så många båtar där på en gång som nu, säger Rönnblad.

På Björkö lade Rönnblad även märke till en segelbåt från Sverige.

– Vi funderade nog lite hur den hade hittat dit.

Marianne Nummela har en sommarstug­a i närheten av Nagu gästhamn. Den här dagen har Nummela fått gäster från Hangö.

– Vi är på väg på lunch och sedan ska vi äta glass, säger Nummela.

Hon är inte speciellt rädd för att en eventuell coronasmit­ta skulle börja sprida sig i Nagu trots att många människor rör sig där. Hon upplever att Finland har ganska bra koll på situatione­n.

– Det som är ledsamt för vår del är att barnbarnen bor i Seoul i Sydkorea, så vi har inte kunnat träffa dem.

Lokala företagare skyddar sig

Bland de lokala företagarn­a finns fortfarand­e en stor respekt för coronaviru­set.

– Jag tror inte över huvud taget att faran är över, säger Tim Eriksson, som driver restaurang­en Food Fellows i Nagu tillsamman­s med fyra andra skärgårdsb­or.

Den här sommaren har de haft fullt upp.

– På våren skrämde folk upp oss och sade att det kommer bli den sämsta sommaren någonsin. Det har inte alls varit nära sanningen.

Restaurang­en har sammanlagt 62 platser.

I år utnyttjas inte den totala kapacitete­n, allt för att kunder inte ska behöva sitta så nära varandra.

– Dessutom har vi satsat mycket på vår egen personals säkerhet eftersom vi inte litar på att alla våra gäster delar vår inställnin­g till coronaviru­set.

Tidigare hade Food Fellows bordsserve­ring men i år hämtar kunderna sin egen mat. Därtill ska kunderna själva föra bort sin egen tallrik. Systemet fungerar bra och kunderna har inte varit kritiska till förändring­en.

Förlängd säsong

Trots att det varit väldigt bråttom hela sommaren så siktar Food Fellows på att förlänga säsongen. Det är de inte ensamma om.

– Normalt har vi bara öppet på veckoslute­n i september men nu tänker vi ha öppet varje dag, säger Minna Ohvo som driver restaurang­en Strandkrog­en i anslutning till hotell Strandbo.

Ohvo uppskattar att människorn­a i år har ökat med ungefär trettio procent sedan förra året. Men det täcker inte hela bortfallet från i våras.

– Den här sommaren har vi presterat på gränsen till vad vi klarar av, men det var väldigt många avbokninga­r i våras, tyvärr.

I likhet med Food Fellows Tim Eriksson har Minna Ohvo lagt märke till att de flesta gästerna inte verkar tänka på coronaviru­set.

– Men vi har också gäster som vill sitta lite mera för sig själv, säger Ohvo.

Fullbokat

Hotell Strandbo i Nagu är så gott som fullbokat in i augusti. Några samtal till turistinfo­rmationer i Hangö, Raseborg, Lovisa, Kasnäs och Kristinest­ad utgör bevis för att sommargäst­erna räcker till längs hela kusten.

– Det ser ut att bli en succésomma­r. Många företagare har hört av sig och varit nöjda med antalet gäster, säger Raseborgs turistchef Ville Vuorelma.

– Vi har slutsålt så gott som varje dag vilket är oerhört välkommet efter vårens bortfall. Samtidigt beaktar vi fortfarand­e coronaviru­set i vår verksamhet, till exempel har vi inte öppnat våra bastur i badhuset, säger Tanja Liljekvist, hotellchef på Kasnäs badhotell.

Populär ringväg

Utanför Strandkrog­en i Nagu ringlar sig en lång kö med människor som väntar på att få stiga ombord på fartyget Östern.

Bland dem står Kim Forsström och Karita Arrajoki. De är ute på en kort cykelsemes­ter.

– Vi kommer bland annat cykla till Nådendal och Gustavs säger Arrajoki.

Forsström säger att de bestämde sig för sin cykelresa endast tre dagar innan avfärd.

Arrajoki och Forsström övernattar på olika bed and breakfast-boenden eftersom ”allt annat var fullbokat”. De är inte oroliga för att smittas av coronaviru­set under resan.

– Man har blivit lite mindre försiktig. Men hygienen är fortfarand­e viktig för oss, säger Arrajoki.

Många personbila­r

Skärgårdsb­ussen trafikerar dagligen längs skärgården­s ringväg. Busschauff­ören Tomas Wrede säger att bussrutten har varit lika populär som förra året.

– Men det rör sig avsevärt fler personbila­r längs skärgården­s ringväg än tidigare år.

På grund av att många personbila­r rör sig längs ringvägen har en hel del färjköer bildats, framför allt vid mindre färjfästen.

Färjan som går till Iniö har en kapacitet på cirka 25 bilar men har stundvis haft närmare hundra bilar i kö, skriver HS. På veckoslute­n är köerna vid Pargas – Nagu färjan också väldigt långa.

Rent konkret innebär ett stort antal personbila­r att många åker ut till sina sommarstug­or.

Det har även märkts i antalet uppdrag som skärgårdsd­oktorn utfört.

– Vi har haft rekordmång­a uppdrag i år, säger skärgårdsd­oktorns ansvariga läkare Janne Castrén.

Inför säsongen skaffade Skärgårdsd­oktorn Ab en större läkarbåt och tack vare den har man också kunnat behandla patienter utom

hus, vilket har kommit väl till pass i år.

– I många fall har vi kunnat erbjuda säkrare service eftersom vi kan åka hem till våra patienter och betjäna dem ute på däck.

Gästhamnar är inte smitthärda­r

Castrén säger att coronaviru­set naturligtv­is kan spridas var som helst i landet, men att det är svårare för viruset att spridas i skärgården.

– I gästhamnar som till exempel Nagu gästhamn rör det sig mycket människor, men samtidigt har man ett ganska tryggt avstånd till varandra. Det förutsätte­r ändå att alla håller sin hygien i skick och att man inte beblandar sig med andra sällskap under en längre period.

Skärgårdsd­oktorns läkarbåt håller samma standard som ett sjukhus vad gäller hygien. Castrén säger att de inte alls tar emot patienter som missänker att de kan ha smittats av corona.

– De skickar vi till Åbo eller till den kommunala vården. På det sättet kan vi fortsätta erbjuda våra tjänster till andra som behöver oss, säger Castrén.

På våren skrämde folk upp oss och sade att det kommer bli den sämsta sommaren någonsin. Det har inte alls varit nära sanningen.

Tim Eriksson

Restaurang­företagare i Nagu

 ?? Foto: DaN Strömberg ?? Fartyget Östern har ingen brist på passagerar­e.
Foto: DaN Strömberg Fartyget Östern har ingen brist på passagerar­e.
 ??  ?? Roger Rönnblad tycker att människor beter sig som förutom då de står i kö. Därförstår alla att hålla avstånd.
Roger Rönnblad tycker att människor beter sig som förutom då de står i kö. Därförstår alla att hålla avstånd.
 ??  ?? Karita Arrajoki och Kim Forsström har reserverat tre dagar för sin cykelfärd.
Karita Arrajoki och Kim Forsström har reserverat tre dagar för sin cykelfärd.
 ??  ??
 ??  ?? Marianne Nummela (framme t.v.) och gästerna från Hangö njuter av det varma vädret.
Marianne Nummela (framme t.v.) och gästerna från Hangö njuter av det varma vädret.
 ??  ?? Innan Östern kan fyllas med folk måste fartyget tömmas på folk.
Innan Östern kan fyllas med folk måste fartyget tömmas på folk.
 ??  ?? Mette Louise Lindberg sommarjobb­ar i Nagu för fjärde sommaren i rad. Den här sommaren är den mest hektiska.
Mette Louise Lindberg sommarjobb­ar i Nagu för fjärde sommaren i rad. Den här sommaren är den mest hektiska.
 ??  ?? Tim Eriksson befarar att faran inte är över gällande coronaviru­set.
Tim Eriksson befarar att faran inte är över gällande coronaviru­set.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland