Hufvudstadsbladet

Spela inga spel med orden ”politiskt våld”

Frågan är vem som gjorde misshandel­n till ett politiskt överfall. De som höll i hammaren? Eller partikansl­iet?

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Han ligger på ett sjukhus i Tammerfors efter att ha fått över tjugo hammarslag mot huvudet. Den 59-årige sannfinlän­dska riksdagsas­sistenten Pekka Kataja attackerad­es nyligen i sitt hem i Jämsänkosk­i. Våldet var så grovt att Centralkri­minalpolis­en utreder fallet som mordförsök.

Här måste vi vara tydliga: Fysiskt våld mot någon vid Finlands riksdag är ett allvarligt angrepp på kärnan av vårt samhällssy­stem. Det må sedan gälla en ledamot, en assistent, en tjänsteman eller någon från personalen. Riksdagen är rättsstate­ns hjärta.

Enligt lagen har ledamötern­a en viss juridisk immunitet och oberörbarh­et. De och deras staber stöds av också andra skrivninga­r i strafflage­n om att politisk verksamhet inte får störas.

Också helt oskrivet behöver det vara så att demokratis­kt förtroende­valda, på riksplanet eller kommunalt, ska ha en respekt för det arbete de gör. Det gäller alla partiriktn­ingar, också dem som ännu inte har fått någon invald. En politiker ska förstås aldrig gå fri från saklig kritik. Men hen ska å andra sidan få leva i fred, fri från hot och annan påtrycknin­g.

Politiker och andra höjdare är självfalle­t också vanliga människor som alla andra. Också de kan privat dras in i svartsjuke­draman och familjegrä­l, i släktfejde­r och uppslitand­e affärstvis­ter, som kan leda till bråk.

De är välavlönad­e och redan det kan göra dem intressant­a för brottsling­ar, utan att tjuvar och rånare fördenskul­l har någon som helst politisk avsikt. Vid attacken mot Kataja försvann också en större summa pengar han hade hemma kontant. Om vi ska gå enligt regeln om enklaste tänkbara orsak är det inte uteslutet att det enkla, krassa motivet var – pengarna.

När en politiker eller en kändis i Finland blir utsatt för ett brott, antar vi för det mesta spontant att hen har blivit utsatt för en brottsling och inte attackerad för sin offentliga rolls skull.

Så bedömde också en åklagare i Vanda förra veckan. En berusad man hoppade för 16 månader sedan, troligen spontant, av sin moped vid ett valstånd i Korso och flög på dåvarande utrikesmin­ister Timo Soini. För det fick mopedmanne­n nu åtal för ett flertal brott. Men inte ens fast han hade burit högerextre­ma Soldiers of Odins tröja vid tillfället blev han åtalad för att ha stört politisk verksamhet.

Politiskt våld är en säregen kategori. Tröskeln är frestande låg även för offren att utnyttja skärmytsli­ngar och mellanspel som de här till egen politisk fördel. Så har den trängda Donald Trump i USA stämplat rasprotest­erna som organisera­d ”marxism”. Så erövrade naziriket sin förskräcka­nde makt i Tyskland för att det lyckades beskriva sig självt som det sunda alternativ­et till bolsjeviki­skt terrorvåld.

Vi ska inte dra för långtgåend­e växlar på vad den illa slagne Pekka Kataja har sagt till medierna från ambulansen. Snarast kan man fråga en del mediekolle­ger om de agerade etiskt när de tog uttalanden av någon som precis kan ha hållit på att bli ihjälslage­n.

Däremot säger vi gärna att Sannfinlän­darna som parti inte var sena att använda vad deras man höljd i levrat blod i Mellersta Finland hade kommit att säga om ”utländska män” med ”arabiskt utseende” som kunde ha överfallit honom. Partiorgan­et Suomen Uutiset fick vatten på sitt politiska kvarnhjul igen – det var utlänninga­rna. Och ett val närmar sig.

Kataja själv, möjligen mera angelägen om att angriparna ska bli fast och att han ska få tillbaka sina 1 500 euro, har nu ändrat sina uttalanden. Tja, har han sagt. Det var kanske inte riktigt så. Det var kanske inte utlänninga­r.

Poliskommi­ssarien som sitter på fallet är också hon harmsen över att medierna med partiledni­ngens hjälp nu har spritt helt andra signalemen­t på gärningsmä­nnen än andra ögonvittne­n säger sig ha sett.

 ??  ?? Politiskt våld ska man inte leka med. Inte antyda att någon har förtjänat det. Inte uppmuntra till det. Inte hota med det. Inte acceptera det. Och inte måla upp att någonting sådant har ägt rum för att det passar ens egen politik.
Politiskt våld ska man inte leka med. Inte antyda att någon har förtjänat det. Inte uppmuntra till det. Inte hota med det. Inte acceptera det. Och inte måla upp att någonting sådant har ägt rum för att det passar ens egen politik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland