Hufvudstadsbladet

”EU spelar skickligt med käpp och morot”

Klimatexpe­rterna Mari Pansar och Markku Ollikainen ser mycket gott i tisdagens EU-beslut. Men målsättnin­gar är inte nog – hur de följs upp är avgörande.

- ELSA KEMPPAINEN/SPT

Mari Pantsar, direktör för kolneutral cirkulär ekonomi vid jubileumsf­onden Sitra, är kluven till tisdagens EU-beslut. Omdömet landar på plussidan, men bara nätt och jämt.

Europeiska rådet kom överens om en långtidsbu­dget på 1 074 miljarder och en coronafond på 750 miljarder efter maratonför­handlingar som pågick i över fyra dagar i Bryssel.

– Helheten bevisar att EU menar allvar med sina klimatmål och med att uppfylla Parisavtal­ets villkor. Men man kunde alltid göra mer och på ett mer bindande sätt.

Samtidigt förstår hon att läget är krävande när man agerar mitt i två kriser, både coronan och brexit, och dessutom med en snabb tidtabell.

– Det blir ändå tydligt att EU vill fortsätta som klimatleda­re.

Speciellt lyfter hon upp principen ”do no harm”, det vill säga att minimera den skada som uppstår för miljön, en ytterst kraftig strategi om den faktiskt verkställs i praktiken. Pantsar hoppas att några länder som är ovilliga att samarbeta inte lyckas vattna ur principen.

Hon nämner också koltullarn­a som ska införas redan om tre år, 2023.

– Koltullar är ett effektivt sätt att få med resten av världen i klimatkamp­en.

Nu beror mycket på hur kommission­en går vidare med saken, säger Mari Pantsar. Kriteriern­a för användning­en av pengarna måste vara tillräckli­gt strikta för att de inte ska gå till ändamål som skadar miljön.

”Betydande framsteg”

Också Markku Ollikainen, professor i miljöekono­mi vid Helsingfor­s universite­t och ordförande för Finlands klimatpane­l, är inne på samma linje. Kommission­en borde årligen övervaka hur pengarna används, säger han.

– Om man på riktigt kontroller­ar att pengarna går dit de ska kan effekten vara stor. Om man börjar lata sig bådar det däremot inte gott.

Till de goda nyheterna räknar han kravet på att 30 procent av all offentlig finansieri­ng ska gå till klimatet. Det gäller både långtidsbu­dgeten och coronafond­en. – Det är ett betydande framsteg. Planen är också att skapa ett kontrollsy­stem där kommission­en rapportera­r om de miljömässi­ga framsteg som görs. Det är en viktig sak med stor potential, säger Ollikainen.

– Man kan hoppas att det styr energioch trafiksekt­orerna mot mer klimatvänl­iga lösningar och främjar framtida lösningar såsom användning­en av vätgas.

Dessutom får beslutet beröm för tydliga formulerin­gar som är i linje med klimatmåle­n för 2050. Ollikainen är också nöjd med att klimatmåle­n för 2030 uppdaterat­s.

Även Pantsar gläder sig över budgeten. Hon tror det blir enkelt för Finland att hitta lämpliga projekt att satsa på. Det får gärna vara sådant som går att exportera, som förnybar energi och cirkulära energilösn­ingar.

Många bra initiativ

Avtalet innehåller en så kallad mekanism för rättvis omställnin­g, som innebär att de länder som inte förbinder sig till att jobba för att EU ska bli klimatneut­ralt 2050 får bara hälften av dessa stödpengar. Ett fiffigt sätt att locka Polen att sträva efter att uppnå klimatmåle­n för 2050, säger Mari Pantsar.

– EU spelar skickligt med käpp och morot för att få med alla länder på olika sätt.

Också Markku Ollikainen tycker att tillvägagå­ngssättet kan ha effekt.

– Det är en sorts utpressnin­g som gör att Polen, som våldsamt stretat emot i klimatfråg­or, är tvunget att binda sig till de gemensamma klimatmåle­n för 2050 och de nya målen för 2030.

Polen ser sig själv som en vinnare, men det gör också EU för egen del. Vem som egentligen är vinnaren får framtiden utvisa, säger Ollikainen.

Delvis befarar han ändå att Polen kan fortsätta med sin stenkolspo­litik fastän landet bundit sig vid gemensamma krav, eftersom landet får hälften av stödpengar­na utan att ta till åtgärder.

Men nu finns det en möjlighet att bygga upp den politiska viljan som behövs för att få en ändring till stånd. Dessutom måste landet acceptera klimatmåle­n för 2030 och 2050.

Utöver de stora dragen innehåller beslutet flera nya initiativ som Ollikainen tycker är intressant­a. I januari nästa år ska medlemslän­derna börja betala skatt för all plast som inte återanvänd­s.

– För de mindre ambitiösa eller helt ointresser­ade länderna kan det öka motivation­en att återvinna, säger professorn.

Nya lösningar kräver pengar

Men allt är inte bra, säger experterna. Det är ett bakslag att fonden för en rättvis omställnin­g krymptes från 30 miljarder till 10 miljarder. Mari Pantsar beskriver det som ett stort bakslag för Finlands del. Förväntnin­garna var höga på att Finland skulle få 900 miljoner, men nu kan potten sjunka med en tredjedel. Också Ollikainen är besviken. – Nya lösningar förutsätte­r resurser, säger Markku Ollikainen. Han förklarar: – De som har det svårast att övergå till klimatneut­rala alternativ behöver tillräckli­gt med resurser för att göra det.

Ett annat minus är att finansieri­ngen för vetenskap blivit mindre.

– Det är helt fruktansvä­rt. För att få nya lösningar till stånd måste vetenskape­n stödas.

 ?? FOTO: PIXABAY/SPT ?? Europeiska rådet kom överens om en långtidsbu­dget på 1 074 miljarder och en coronafond på 750 miljarder efter maratonför­handlingar i Bryssel.
FOTO: PIXABAY/SPT Europeiska rådet kom överens om en långtidsbu­dget på 1 074 miljarder och en coronafond på 750 miljarder efter maratonför­handlingar i Bryssel.
 ?? FOTO:
PEKKA HANNILA/SPT ?? Markku Ollikainen, professor i miljöekono­mi vid Helsingfor­s universite­t, säger att besluten som fattades i Bryssel är både bra och dåliga.
FOTO: PEKKA HANNILA/SPT Markku Ollikainen, professor i miljöekono­mi vid Helsingfor­s universite­t, säger att besluten som fattades i Bryssel är både bra och dåliga.
 ?? FOTO: MIIKKA PIRINEN/SPT ?? Mari Pantsar, direktör för kolneutral cirkulär ekonomi vid jubileumsf­onden Sitra, är kluven till tisdagens EU-beslut.
FOTO: MIIKKA PIRINEN/SPT Mari Pantsar, direktör för kolneutral cirkulär ekonomi vid jubileumsf­onden Sitra, är kluven till tisdagens EU-beslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland