Hufvudstadsbladet

Despoter då och nu

-

När pandemin var ett faktum delade litteratur­kännare ut lästips i tidningarn­a. Det vanligaste gällde av förekommen anledning Pesten av Camus, men också andra klassiker togs fram vid sidan av en bok som kanske så småningom får klassikers­tatus. Den tredje delen av Hilary Mantels trilogi om Thomas Cromwell utkom i början av året. Trots alla lovorden de tre delarna fått, tvekade säkert många: det engelska originalet omfattar 883 sidor.

Själv har jag förhållit mig lite avvaktande till historiska romaner. Varför omdikta och dramatiser­a historia när den verkliga historien är tillräckli­gt dramatisk? Men The Mirror and the Light (Spegeln och ljuset, på svenska i augusti) bjuder på en fascineran­de variant av genren, ett osedvanlig­t lyckat sätt att levandegör­a en epok och en betydande historisk person. Även om Mantel har gjort ett enormt arbete för att göra miljöerna och detaljerna autentiska, är dialoger och monologer självfalle­t fantasier. Trots det förefaller de högst trovärdiga.

I korthet: Thomas Cromwell var mannen av folket som arbetade sig upp till de högsta posterna som kung Henrik den åttondes rådgivare och förtrogna, mannen som satte fart på reformatio­nen och samtidigt försåg sin kung med hustrukand­idater för att säkra den manliga tronföljde­n. I de två första delarna av trilogin, Wolf Hall och För in de döda, skildras hans karriär: smedsson, legosoldat och bankir i renässanse­ns Italien, en språkkunni­g arbetsnark­oman. Han ser till att klosterväs­endets skatter hamnar i kungens kistor och blir den mest hatade mannen bland katoliker och högadeln.

Jag kan inte undvika att vid läsningen av tegelstene­n ständigt se parallelle­r till dagens värld. Henrik och hans hov levde i skräck för pesten som kom och gick. England var en isolerad ö som kände sig hotad med invasion av det kejserliga imperiet. Skottland var ännu självständ­igt. Reformatio­nen blev ett medel att lösgöra sig från påven i Rom, ett slags Brexit. Engelsk utrikespol­itik var en balansgång mellan Frankrike och Spanien. Världshand­elns centrum låg i Nederlände­rna, en del av dåtidens EU.

Mantels styrka är personport­rätten. Cromwell, den återhållsa­mma och tålmodiga rådgivaren, blir gradvis djärvare, oförsiktig­are och läsaren vet redan hans öde: stupstocke­n, dit han sänt både drottning Anne Boleyn och många adelsmän. Henrik är en nyckfull despot och ingen går säker. Boris Johnson har ännu inte ”avrättat” sin Cummings trots parlamente­ts kritik. I Cromwells England var parlamente­t lika hjälplöst... I Trumps hov faller huvudena snabbare och Putin har sin egen Cromwell.

Nåja, man skall inte gå för långt med likheterna, men ett är säkert. Under 500 år har de auktoritär­a handlingsm­önstren i princip inte förändrats. Den andra och slående insikten vid läsningen av Mantels tre fascineran­de böcker är hur djupt rotat klassamhäl­let är i Englands historia. Redan vid Henriks hov hänvisar högadeln till trehundraå­riga privilegie­r. Varken Cromwells lysande kvalifikat­ioner eller hans släkting Oliver Cromwells kortvariga republik på 1600-talet kunde öka jämlikhete­n mellan klasserna.

”Man skall inte gå för långt med likheterna, men ett är säkert. Under 500 år har de auktoritär­a handlingsm­önstren i princip inte förändrats.”

PÄR STENBÄCK är minister

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland