Hufvudstadsbladet

Atomkraft och atomvapen är som siamesiska tvillingar

- ULLA KLÖTZER aktiv inom rörelserna Kvinnor mot atomkraft och Kvinnor för fred Esbo

KÄRNKRAFT Matts Roos påstår (HBL Debatt 11.7) att jag ”förvillar läsaren med att kalla kärnkraft för atomkraft, vilket ingen annan gör”, detta för att enligt Roos ”stämpla kärnkrafte­n som den onda atombombsk­raften”. Att använda ordet atomkraft är jag dock inte ensam om. I tyska medier används flitigt både ”Atomkraft”, ”Atommeiler” (atomkraftv­erk) och ”Atomaussti­eg” (atomavveck­ling) för att beskriva den energiform som man i Tyskland efter katastrofe­n i Fukushima år 2011 har beslutat att avveckla. I Süddeutsch­e Zeitung skriver man till exempel i juni 2011 om hur Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel på endast några månader förvandlad­es från ”Atomkanzle­rin” (atomkansle­r) till ”Ausstiegsk­anzlerin” (avveckling­skansler). Då talar man alltså om atomkraft som energiprod­uktionsfor­m.

Dessvärre utgör denna energiprod­uktionsfor­m en del av ”den onda atombombsk­raften”. Det är synnerlige­n betecknand­e att USA:s president Harry S. Truman, som gav order om att utlösa de fasansfull­a atombomber­na över Japan år 1945, endast 18 timmar efter att den första atombomben hade exploderat över Hiroshima gick ut med budskapet ”Atoms for Peace” (atomer för fred), det vill säga atomkraft. Han ville skapa en positiv bild av den förödande atomteknol­ogin.

Det finns mycket gemensamt beträffand­e atomkraft och atomvapen. Till exempel används den process där man anrikar uran för bränslepro­duktion i atomkraftv­erk också för att göra atomvapen. Plutonium är en biprodukt från atombränsl­ecykeln och används eller kan av vissa länder fortfarand­e användas för att göra atomvapen. Atomkraft och atomvapen är som siamesiska tvillingar. Då Storbritan­niens drottning öppnade världens första atomkraftv­erk i Calder Hall (Sellafield) år 1956 var kraftverke­ts främsta roll att producera plutonium för brittiska bomber, vilket tydligt påvisade kopplingen mellan civil och militär atomteknol­ogi.

Sedan icke-spridnings­avtalet (NPT) trädde i kraft år 1970 har Israel, Indien, Pakistan och Nordkorea skaffat sig atomvapen via civil atomkrafts­teknologi. Även beträffand­e Iran, Irak och Libyen har sambandet bekräftats. Vissa länder har använt uran anrikat till bombkvalit­et, andra har separerat vapenanvän­dbart plutonium från använt atombränsl­e. Vissa har använt båda tillvägagå­ngssätten.

Internatio­nella avtal skapar en illusion om att atomvapens­pridning kan kontroller­as samtidigt som atomkrafte­n främjas runtom i världen – nu alltså även genom utveckland­et av små modulära reaktorer (SMR) – som även de, såsom Roos konstatera­r, producerar radioaktiv­t avfall.

Det enda sättet att stoppa atomvapens­pridningen är att ersätta atomkrafte­n med billigare, säkrare och mindre förorenand­e energiform­er som främjar världsfred­en i stället för att hota den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland