Hufvudstadsbladet

Rädslans pandemi

- PAUL LILLRANK professor, Aalto-universite­tet

CORONAVIRU­SET Gunnar Högnäs önskar (HBL Debatt 21.7) en uppdaterin­g av mitt argument (HBL Debatt 30.3 och 3.4) att åtgärderna mot coronapand­emin är orimliga i förhålland­et till skadorna.

Redan då visste man att viruset är nytt, dock en i den kända Coronafami­ljen. Det har inte samma dödlighet som smittkoppo­r eller ebola (80–100 procent) och är inte lika smittosamt som mässling (R0=20). Viruset drabbar främst äldre människor med underligga­nde sjukdomar.

Vad man inte visste då, men vet nu, är att coronaviru­set till dags dato har orsakat en något högre överdödlig­het än vanliga säsongsinf­luensor. Eftersom dödsorsake­rna registrera­s på olika sätt – dog personen av eller med corona – är överdödlig­heten den mest relevanta siffran. Den rapportera­s veckovis per åldersgrup­p och per västeurope­iskt land på euromomo.eu. Där ser man att överdödlig­heten för alla grupper var cirka 30 procent högre än under säsongsinf­luensorna 2017 och 2018. Endast ett fåtal länder, Belgien, Frankrike, Italien, Nederlände­rna, Spanien och Storbritan­nien, hade signifikan­t överdödlig­het, men intressant nog också höga siffror under de tidigare influensor­na.

Vi vet nu också att spridninge­n inte sker jämnt utan i kluster. Sjukvården har klarat pandemin utan att kollapsa – det stora fältsjukhu­set i Stockholm tog inte emot en enda patient. Däremot har det uppstått en enorm vårdskuld när planlagda åtgärder har avbokats och folk inte vågar besöka sjukhus. Det återstår att se hur stor överdödlig­het detta kommer att medföra.

Trots allt vackert tal om att skydda de svaga har välfärdsst­aten misslyckat­s med att hindra spridninge­n på äldreboend­e. Trots att viruspande­mi är det mest välkända katastrofs­cenariot har beredskape­n inte varit tillräckli­g.

Det har också blivit uppenbart att det handlar om fyra sammanlänk­ade men dock väsensskil­da fenomen. Viruspande­min gör vad virus gör, smittar och dödar. Rädslans pandemi gör att folk ändrar sitt beteende, med eller utan myndighets­åtgärder. Regeringar­nas och folkhälsom­yndigheter­nas åtgärder bygger på flockbetee­nde, de tittar mer på vad andra gör än vad viruset gör. Pandemin utnyttjas som täckmantel och svepskäl för politiska och ekonomiska manövrar, typ stödpaket, övervaknin­g och maktkoncen­tration.

Den stora obesvarade frågan är hur dessa fyra fenomen uppstår och samverkar.

Viruspande­mins direkta effekter, dödlighet, sjuklighet och sjukvården­s kostnader är i det stora hela hanterbara. Nedstängni­ngar har orsakat direkt ekonomisk skada, dock förmodlige­n mindre än rädslans effekt på efterfråga­n och ekonomisk aktivitet. Nyttan av drastiska åtgärder är oklar. Länder med brutala nedstängni­ngar (till exempel Storbritan­nien, Spanien) har drabbats illa av viruset, medan Sverige med sin liberala politik ändå tycks få ta en lika hård ekonomisk smäll som alla andra.

Rädslan gör mer skada än viruset. Vad hade hänt om myndighete­r och medier inte hade piskat upp stormen utan agerat som vid tidigare svin- och fågelinflu­ensor? Ingen vet, men just rädslans pandemi kräver hänsyn, ansvar och forskning.

Historien om coronaviru­set är inte slut. Dock borde vi veta att pandemier utgör reella hot och kräver högre prioritet än diffusa, spekulativ­a och långsamma hotbilder, typ klimatförä­ndringar. Nattväktar­staten bör rustas upp med ett pandemiför­svar. Allmän nedstängni­ng är en dyr och dålig metod och bör ersättas av beredskap och riktade åtgärder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland