Hufvudstadsbladet

Souljazz med knorr från Berlin

- JAN-ERIK HOLMBERG

Matti Klein jobbar i sin Soul Trio med ett osannolikt koncept som fungerar. JAZZ

Matti Klein

Soul Trio (Shuffle Shack)

För ett par år sedan spelade Berlinaren Matti Klein med sin Soul Trio utanför Botby Gård i huvudstade­n. Då var det tal om debutskiva­n som skulle komma snart. Det gick ett par år, men Herr Klein glömde inte att skicka ett exemplar.

Pianisten, som gillar årgångsins­trument, har samarbetat med bland annat Jimmy Somerville och sedan många år tillbaka spelat med brasiliana­ren Ed Motta. Vidare undervisar han och leder storbandet vid Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin.

Soul Trios koncept är lite osannolikt men fungerar. Pianisten spelar Wurlitzer och Rhodes Piano Bass medan Lars Zander växlar mellan tenorsaxof­on och basklarine­tt. Zander spelar också baslinjer och flerstämmi­gt med de förstärkta träblåsins­trumenten. Trumslagar­e är André Seidel, som liksom Klein också spelar i bandet Mo’ Blow.

Låter större än de är

På skivan finns elva låtar som i huvudsak presentera­r olika sidor av sextio- och sjuttiotal­ets souljazz och funkjazz. New Orleansoch afrorytmer ingår också i trions groove-kollektion. Man har varit försiktiga med att tillföra extra element i studion, meningen är tydligen att musiken skall fungera på samma villkor även live. Tack vare eftertanke i arrangeman­gen låter trion ändå större än man skulle tro.

Lugnare stycken som Take Heart Catch Life eller River Journey visar att det inte enbart är fråga om retro på skivan. Här är man inne på liknande spår som e.s.t.

 ?? FOTO: PHILIPP ARNOLDT/PRESSBILD ?? Soulorient­erade berlinaren
■ Matti Klein är åter skivaktuel­l.
FOTO: PHILIPP ARNOLDT/PRESSBILD Soulorient­erade berlinaren ■ Matti Klein är åter skivaktuel­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland