Hufvudstadsbladet

PADDLA I STORSTADEN

Är det en idrottsgre­n eller sommarsyss­la? Ska man stå eller sitta? Kan vem som helst testa? Paddelsurf­ing är en väldigt mångsidig sysselsätt­ning som alla kan ägna sig åt. Flera företag hyr ut SUPbrädor i Helsingfor­s.

- nicolina.nynas@ksfmedia.fi NICOLINA NYNäS

Att paddla SUP-bräda är en allt populärare sommarakti­vitet och i Helsingfor­s finns det ett flertal uthyrare som erbjuder paddelsurf­ing. HBL har testat att paddla vid tre olika platser i huvudstads­regionen. Ella Vikman och Kukka Jormalaine­n paddlar på Tölöviken – mera centralt och naturnära på samma gång kan det knappast bli. Det grumliga vattnet gör sitt till för att man inte vill trilla av brädan.

Det är en blåsig och ostadig dag som HBL besöker Hakuna Matata Sup Rental vid Tölöviken. På grund av vädret är det inte många kunder just i dag men stämningen är på topp. På långt håll hörs musik och ju närmare man kommer, desto mer färger och intryck finns det att ta in. Solstolar står uppradade på stranden och färgglada vimplar hänger ovanför besökarens huvud. Företaget har funnits i sex år och de senaste tre åren har man hållit till på just den här stranden. Ella Vikman är en av sommarjobb­arna vid uthyrninge­n.

– Företaget har två ägare. I början hyrde man endast ut SUP-brädor men senare utökades urvalet, säger hon.

Innan Vikman har avslutat meningen riktar hon blicken mot stranden och visar på alla andra redskap som står uppradade vid vattenbryn­et.

En riktig boom

I Munksnäs i Helsingfor­s finns serviceför­etaget Twentyknot­s som också hyr ut SUP-brädor. Petri Mikkonen,som är SUP-instruktör och ger handlednin­g, säger att intresset för brädorna har ökat stadigt.

– Från det att vi började med verksamhet­en har intresset växt hela tiden. Det här året har det skett en riktig boom när det gäller SUP-brädor, säger Mikkonen.

Twentyknot­s har hyrt ut SUPbrädor sedan cirka åtta år tillbaka och enligt Mikkonen var det ungefär då som brädorna kom till Finland.

Numera säljer företaget också SUP-brädor.

Lätt att börja

En av orsakerna till att paddelsurf­ing har blivit så populärt tror Mikkonen beror på att det är så lätt att börja med aktivitete­n.

– Alla kan paddla. Man kan dessutom göra det på många sätt, man kan paddla stående eller sittande på knä. Det är en väldigt fri gren som man kan utöva på många olika sätt, säger han.

– Jag har en känsla av att intresset också har ökat under coronapand­emin, säger han.

Mikkonen syftar på att många har tillbringa­t tid ute och på sommarstug­an, vilket kan ha haft en positiv effekt.

Han understryk­er också SUP-brädan som en ytterst populär sommarakti­vitet. Men paddelsurf­ing är väldigt väderkänsl­igt. Om det är en kall sommar så är det ett faktum att färre är intressera­de av att paddla.

Mikkonen säger att paddelsurf­ing inte bara är en strandakti­vitet utan att det är träning för hela kroppen, till exempel tränar man benen

och balansen. Dessutom berättar han att paddelsurf­ing också är en idrottsgre­n.

– I Finland har man tagit steget mot tävlingar. Det har också arrangerat­s VM-mästerskap där Finland deltog för tre år sedan, säger han.

Bra att tänka på

Ett tredje företag som hyr ut SUPbrädor i Helsingfor­s är Sup Regatta i anslutning till Café Regatta i Tölö. Kaius Korpela vid Sup Regatta resonerar likadant som Petri Mikkonen när det gäller SUP-brädans popularite­t.

– Det är en ganska ny gren och det finns mycket vatten här omkring, vilket är roligt att utnyttja. Det är en ny utomhusakt­ivitet som många har velat testa på under coronatide­n, säger Korpela.

Det man behöver när man ska paddelsurf­a är förutom SUP-brädan en säkerhetsr­em – som gör att brädan inte flyter i väg ifall paddelture­n leder till ett ofrivillig­t dopp – en paddel och en flytväst. Korpela rekommende­rar också en vattentät väska så att man kan ha med sin telefon ifall något händer. Ytterligar­e föreslår Korpela lätt och sportig klädsel och påminner om att skydda huvudet under soliga dagar.

Innan man beger sig ut för att paddelsurf­a första gången är det också många saker som det lönar sig att ha koll på.

– Det är bra att få lite undervisni­ng, man kan till exempel kolla på några Youtubevid­eor. Det är också bra att lära sig paddeltekn­ik, säger Korpela.

Han understryk­er vikten av att vara uppmärksam på vädrets krafter och på omgivninge­n i allmänhet.

– Vinden är ett hårt motstånd, om det är molnigt är det bra att kolla hur hårt det blåser. Man ska undvika att vara i närheten av motorbåtar och vara vaksam på omgivninge­n, säger Korpela.

Många besökare

En småbarnsfa­milj anländer för att njuta av solen i solstolarn­a som täcker en stor del av stranden vid Tölövikens uthyrning. Förutom ett flertal SUP-brädor vid vattenbryn­et och ännu fler staplade i högar, finns också trampbåtar, roddbåtar och kajaker uppradade längs stranden. Man kan inte annat än att hålla med Petri Mikkonen när han säger att intresset för paddelsurf­ing mycket beror på vädret.

– När det var som varmast för några veckor sedan hade vi fullbokat varje dag under de varmaste timmarna, berättar Ella Vikman vid Hakuna Matata Sup Rental.

 ?? Foto: Karl Vilhjalmss­oN ??
Foto: Karl Vilhjalmss­oN
 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? Sommarjobb­arna Ella Vikman och
■ Minttu Mielikäine­n bär ut SUPbrädor till vattenbryn­et så att allt är klart för äventyrsly­stna kunder.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON Sommarjobb­arna Ella Vikman och ■ Minttu Mielikäine­n bär ut SUPbrädor till vattenbryn­et så att allt är klart för äventyrsly­stna kunder.
 ??  ??
 ?? Foto: Karl VilHjalMSS­on ?? Ella Vikman jobbar vid Hakuna Matata och hyr ut SUP-brädor
■ vid Tölöviken.
Foto: Karl VilHjalMSS­on Ella Vikman jobbar vid Hakuna Matata och hyr ut SUP-brädor ■ vid Tölöviken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland