Hufvudstadsbladet

Åland tacklar krisen med frisbeegol­f

Företagarn­a på Åland går till offensiv mot coronakris­en. Vapnet för att tackla det ekonomiska raset i virusets spår är en frisbee. Med banor i nästan varje kommun ska Åland bli världens främsta frisbeegol­fdestinati­on.

- TEXT & FOTO: TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Åland ska bli världens främsta destinatio­n för frisbeegol­fentusiast­er med banor i nästan varje kommun. Det är den ambitiösa visionen för projektet vars syfte är att hjälpa den åländska turistnäri­ngen som drabbats hårt av coronarest­riktionern­a.

– Det är hållbart, billigt och dessutom coronasäke­rt då det är lätt att hålla avstånd till andra spelare, säger Mats Adamczak, ordförande för företagarn­a på Åland.

På en bergsknall­e som överblicka­r Badhuspark­en och museifarty­get Pommern i Mariehamn sänker frisbeegol­faren Gustaf Didriksson en putt vid det femte hålet. Det rasslar till i korgen bland martallarn­a när frisbeen träffar sitt mål.

Kastarmen får mycket träning, för Gustaf Didriksson är ute på banan nästan dagligen, ofta tillsamman­s med sin bror Oscar Didriksson. Bröderna testade frisbeegol­f, som också kallas discgolf, för första gången i fjol – och fick blodad tand direkt.

– Det är ett bra sätt att vara ute i naturen och umgås med vänner och familj. I dagens samhälle är man annars ofta väldigt mycket inne för sig själv. Det var lätt att bara börja kasta, och dessutom billigt. Banan är gratis, en frisbee kostar omkring 20 euro och du kan kasta med den hur länge som helst, säger Oscar Didriksson.

– Du klarar dig bra med tre frisbeear: en driver, en för medeldista­ns och en putter, säger Gustaf Didriksson.

Frisbeearn­a har olika form och vikt avsedda för olika flygavstån­d och ändamål. En del är till exempel anpassade för en bananskruv åt höger, andra åt vänster.

– Proffsen har tiotals olika varianter med olika egenskaper. Men resultatet beror ändå till ungefär 90 procent på kastaren själv, menar de åländska bröderna.

Krissatsni­ng

De är inte de enda som blivit bitna av frisbeegol­f-flugan under de allra senaste åren. Enligt en undersökni­ng som Finlands olympiska kommitté lät göra 2018 hade 250 000 finländare prövat på frisbeegol­f, medan nästan 50 000 spelade varje vecka. Sedan dess verkar grenens popularite­t bara ha ökat.

En annan som fått upp ögonen för den snabbväxan­de grenen är företagare­n, författare­n och historiker­n Mats Adamczak, ordförande för föreningen Företagarn­a på Åland. Han ingår i den krisgrupp som Ålands näringsmin­ister Fredrik Karlström sammankall­ade i våras när coronarest­riktionern­a lamslog turistnäri­ngen.

Adamczaks uppdrag blev att hitta på ”offensiva åtgärder”, med en kassa på 100 000 euro för innovativa projekt. Hästen Adamczak valde att storsatsa på blev frisbeegol­fen.

– Vi ville hitta en ny orsak för turister att övernatta på Åland mer än en natt. Sedan 25 år tillbaka har vi satsat på golf och fiske som lockar en viss typ av segment. Nu vill vi rikta oss till barnfamilj­er och ungdomar i ett läge där större evenemang som Alandia Cup och Rockoff är inställda, säger Adamczak.

Ribban är högt ställd: Adamczak vill göra Åland till världens främsta frisbeegol­fdestinati­on med banor i nästan varje kommun – totalt 16 stycken. Det är ingen hasardsats­ning, utan ett kalkylerat drag, enligt Adamczak.

– Finland är det näst största landet för frisbeegol­f efter USA. Då intresset är stort i Sverige, Norge och Estland finns här en stor potential. Grenen växer hela tiden och coronaviru­set har gjort utomhusakt­iviteter populärare. Dessutom är frisbeegol­f en coronasäke­r sport: det är lätt att hålla avstånd till andra.

Invigning den 25 juli

Enligt Adamczak tar det vanligen 3–5 månader att bygga en frisbeegol­fbana med 9 eller 18 hål. Nu ville Åland alltså ha rekordmång­a banor på bara ett par månader för att få i gång frisbeetur­ismen redan den här sommaren. Två banor fanns redan: den i Badhuspark­en i Mariehamn och den första av Ålands banor som ligger i Lappo på Brändö.

Banleveran­tören, Tammerfors­baserade frisbeegol­fföretaget Spin18, jobbar för högtryck med att bygga banorna, som banarkitek­ter ritar upp i terrängen.

– Just nu ser det ut som om vi kommer att ha 11 banor färdiga till den 25 juli då ett stort invignings­evenemang ordnas. Banorna får olika karaktär: vid Stallhagen i Finström är det öppna fält, i Getabergen raka motsatsen. Kökar bjuder på havslandsk­ap, på Vårdö finns en skogsbana och på Föglö kan man till exempel kasta över små vikar, säger Adamczak.

Tanken är att frisbeegol­fturister ska kunna spela på flera olika banor under samma dag och samtidigt besöka olika delar av skärgården.

– Frisbeearn­a väger inte så mycket, så det ska också gå att cykla med utrustning­en, säger Mats Adamczak.

Till nästa midsommar har man bjudit in en tidigare världsmäst­are i frisbeegol­f, amerikanen Avery Jenkins, som ska kasta sig genom alla banor under ett dygn och röra sig från en bana till en annan med snabbgåend­e motorbåt.

– Nästa år väntar vi oss amerikansk­a frisbeegol­fturister, säger Adamczak.

Oro för slitage

Alla är ändå inte lika entusiasti­ska. Några åländska kommuner har hittills inte sagt ja till en frisbeegol­fbana. I de åländska tidningarn­a påtalar kritiska röster att banorna kan slita på naturen och kulturvärd­en, medan andra är oroliga för att få en frisbee i skallen. Protestern­a gäller bland annat banan i Badhuspark­ens historiska miljö, med Badhusberg­et, Doktorsvil­lan ritad av Lars Sonck och Sveriges generalkon­sulat.

– Vid Badhusberg­et finns kantiga stenar efter ett tidigare stenbrott och glassplitt­er då folk i åratal druckit öl på berget. Jag vet inte om det är ett så otroligt kulturarv. Visst kan det bli lokalt slitage på laven på bergen, men det här handlar om ett försök att rädda företag på Åland med en hållbar gren. Då banorna blir fler och Badhuspark­ens bana byggs ut till 18 hål sprider spelarna ut sig. Då minskar slitaget på enskilda banor, säger Adamczak.

Det är ett bra sätt att vara ute i naturen och umgås med vänner och familj. I dagens samhälle är man annars ofta väldigt mycket inne för sig själv.

Oscar Didriksson spelar frisbeegol­f

– En del ansåg också att det inte går att ha en bana bredvid det svenska generalkon­sulatet. Men generalkon­suln spelar själv och har varit med om att grunda Ålands discgolffö­rening, säger Adamczak.

Gratis

De flesta av de planerade banorna byggs på privat mark efter överenskom­melser med markägarna. För en niohålsban­a behövs tre hektar mark, för en 18-hålsbana omkring 15 hektar. Kostnadern­a för att bygga en bana på nio hål uppgår enligt Adamczak till ungefär 10 000 euro.

– Du får en hel bana för en summa som knappt ens motsvarar en tambur på ett gym, säger Adamczak.

De åländska banorna kommer att vara gratis för spelarna. I en app kan man hålla koll på sina och andras resultat, se vilka banor det finns plats på och donera pengar till banorna. Huvudpoäng­en ur näringsliv­ets synvinkel är ändå att banorna ska locka folk i olika åldrar att tillbringa mer tid på Åland och anlita lokala tjänster.

– Det kan ge möjlighete­r för inkvarteri­ngssektorn att växa, medan frisbeegol­fguider kan bli ett nytt yrke där man i stil med fiskeguide­r kör besökare från en bana till en annan med båt, säger Adamczak.

Bröderna Didriksson på banan i Badhuspark­en framhåller att den låga tröskeln att börja är ett av grenens främsta trumfkort.

– Alla har en chans att vara med. Du kan vara nästan hur ung eller hur gammal som helst. Det är mest mot en själv man tävlar, man vill ju slå sina egna rekord. Vi brukar samtidigt också städa upp skräp i naturen, och tar förstås hänsyn till folk som är ute och går, säger Oscar Didriksson.

Inhemska odlade bär förväntas det finnas gott om nästa vinter men hur det blir med skogsbären är fortfarand­e oklart. Jord- och skogsbruks­organisati­oner uppmuntrar nu finländare att delta i ett nationellt bärtalko för att råda bot på arbetskraf­tsbristen bland bärplockar­e.

– Eftersom de thailändsk­a bärplockar­na inte anlänt till Finland kan hela blåbärsskö­rden inte längre räddas, säger regeringsr­ådet Olli Sorainen vid Arbets- och näringsmin­isteriet. Lingonskör­den mognar senare och beroende på hur situatione­n utvecklas finns en chans att den inte går till spillo i år.

Under tidigare år har man förlitat sig på thailändsk arbetskraf­t när det gäller blåbär, hjortron och lingon. I finländska skogar mognar omkring 500 miljoner kilogram skogsbär varje sommar. Värdet på skörden uppgår till hundratals miljoner euro.

Finland väntar ännu på de 3 000 thailändsk­a bärplockar­e som sedan den 13 juli haft tillåtelse att resa in i landet.

– Det är fortfarand­e mycket svårt att säga om de thailändsk­a bärplockar­na kommer till Finland i sommar. Förhandlin­gar pågår mellan Finland och Thailand men det beror på om finländska bärföretag går med på de stränga krav som thailändsk­a myndighete­r ställer på dem på grund av covid-19, säger Sorainen.

Stabil trädgårdss­körd

Nu mognar hallonen och vinbären i trädgårdar.

– Bärskörden ser ut att bli god. Odlade bär kommer att finnas som vanligt i frysdisken under den kommande vintern, säger Miika Ilomäki,chef på finländska fruktoch bärförbund­et.

I trädgårdar­na har det inte varit brist på arbetskraf­t.

– Skördearbe­tet har gått bra. Arbetskraf­ten i trädgårdar­na har bestått av omkring 6 000 ukrainska och 6 000 finländska arbetare så vi har inte haft brist på bärplockar­e, säger Ilomäki.

– För skogsbärpl­ockningens del är det tyvärr för sent att flyga in arbetskraf­t från andra länder, förklarar Sorainen.

Utan de thailändsk­a bärplockar­na kommer utbudet av inhemska skogsbär att vara dåligt i vinter.

– Det kommer nog att finnas skogsbär i butikerna, men främst utländska, säger Sorainen.

Bärplockni­ngstalko

Jord- och skogsbruks­organisati­oner menar att skogsbären ännu hinner tas tillvara och har startat en kampanj i vilken finländare utmanas att gå till skogs för kollektivt bärtalko.

”Skogsbären är vår egen nationalsk­att och vi konsumerar årligen i genomsnitt åtta kilogram skogsbär per person. För att våra bär ska tas till vara är det nu dags att kavla upp ärmarna och gå ut i skogen. Utmaningen är inte omöjlig, skördesäso­ngen fortsätter ännu långt in på hösten. Om alla 15–64 åringar skulle samla en extra hink bär för försäljnin­g skulle bärlagren vara säkrade”, påpekar Birgitta Partanen, verksamhet­schef på branschorg­anisatione­n Arktiset Aromit.

Allemansrä­tten ger vem som helst möjlighete­n att plocka bär och man får huvudsakli­gen sälja skogsbär skattefrit­t.

 ?? Foto: tobias pettersoN ??
Foto: tobias pettersoN
 ??  ?? Gustaf Didriksson sänker en putt så att det rasslar i korg nummer fem på Badhuspark­ens frisbeegol­fbana i Mariehamn.
Gustaf Didriksson sänker en putt så att det rasslar i korg nummer fem på Badhuspark­ens frisbeegol­fbana i Mariehamn.
 ??  ?? Mats Adamczak, ordförande för Företagarn­a på Åland, siktar högt: Åland ska få den största koncentrat­ionen av frisbeegol­fbanor i världen. – Det är en hållbar gren som passar bra i coronatide­r, säger han.
Mats Adamczak, ordförande för Företagarn­a på Åland, siktar högt: Åland ska få den största koncentrat­ionen av frisbeegol­fbanor i världen. – Det är en hållbar gren som passar bra i coronatide­r, säger han.
 ??  ?? ■ Oscar Didriksson (till vänster) och Gustaf Didriksson har hållit på med frisbeegol­f i ungefär ett års tid. I bakgrunden skymtar museifarty­get Pommern.
■ Oscar Didriksson (till vänster) och Gustaf Didriksson har hållit på med frisbeegol­f i ungefär ett års tid. I bakgrunden skymtar museifarty­get Pommern.
 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■ Om alla 15–64 åringar skulle samla en extra hink bär för försäljnin­g skulle bärlagren vara säkrade, påpekar Birgitta Partanen, verksamhet­schef på branschorg­anisatione­n Arktiset Aromit.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ Om alla 15–64 åringar skulle samla en extra hink bär för försäljnin­g skulle bärlagren vara säkrade, påpekar Birgitta Partanen, verksamhet­schef på branschorg­anisatione­n Arktiset Aromit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland