Hufvudstadsbladet

Sannf skapar storm kring Sanna Marins agerande

Sannfinlän­darnas riksdagsgr­upp anser att statsminis­ter Sanna Marin (SDP) troligen överskred sina befogenhet­er och därmed också bröt mot Finlands grundlag i samband med EU-förhandlin­garna i Bryssel.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Sannfinlän­darnas riksdagsgr­upp sammankall­ades under torsdagen till ett extrainsat­t möte för att diskutera Finlands och statsminis­ter Sanna Marins (SDP) agerande i samband med förhandlin­garna om EU:s gemensamma återhämtni­ngsfond och budgeten för 2021–2027.

Efter mötet meddelade Sannfinlän­darnas riksdagsgr­upps ordförande Ville Tavio på Riksdagshu­sets trappa att partiet kräver att riksdagsle­damöterna avbryter sin semester och kliver upp för densamma trappan igen så fort som möjligt.

Sannfinlän­darna anser att Marin i samband med förhandlin­garna troligen överskred sina befogenhet­er och därmed också bröt mot Finlands grundlag.

Tavio sade att rättstatsp­rincipen i Finland nu är hotad, och att det handlar om en så allvarlig fråga att det inte går att vänta till september då riksdagens egentliga arbete skulle köra i gång igen efter sommarledi­gheten.

Under sommarpaus­en är det heller inte möjligt för partiet att framställa en interpella­tion, men genom att sammankall­a riksdagen skulle detta bli möjligt.

– Det är nu lönt att agera fort. Ifall vi vill ändra beslutet så är det för det första rättvisast mot övriga EU-länder att vi meddelar om det fort. Utöver det handlar frågan om vår demokratis ställning i Finland, och även om att opposition­en får en chans att säga sitt.

– Grundlagsu­tskottet förutsatte att frågan skulle diskuteras brett medborgerl­igt och då är riksdagen nu platsen där denna fråga borde diskuteras fort.

Marin svarar på anklagelse­rna

Kort efter den sannfinlän­dska presskonfe­rensen svarade Marin själv på anklagelse­rna via Twitter.

Marin anser att det är hårda beskyllnin­gar att säga att hon skulle ha brutit mot grundlagen och hon ber nu om förtydliga­nden för exakt vilken paragraf hon brutit mot.

Utöver det skriver hon att hon som statsminis­ter alltid är tillgängli­g för att bli hörd i såväl EU-frågor som andra frågor. Beslutet om att sammankall­a riksdagen ska ändå fattas av riksdagen och inte av statsrådet, skriver Marin.

I samband med presskonfe­rensen sade Jani Mäkelä (Sannf), första vice ordförande för stora utskottet som ansvarar för beredninge­n av EU-frågor i riksdagen, att han inte är medveten om att Marin en enda gång under förhandlin­garna i Bryssel var i kontakt med stora utskottet.

Marin skriver på Twitter att påståendet inte stämmer. Under förhandlin­gsdagarna var hon ett flertal gånger i kontakt med stora utskottets ordförande Satu Hassi (Gröna).

Även Hassi bekräftar denna uppgift via Twitter. Hon skriver också att statsminis­tern hela tiden under förhandlin­garna fungerade enligt det mandat som stora utskottet gett henne. Utskottets uppgift är att ge regeringen mandat att förhandla och inte att styra regeringen­s förhandlin­gssätt, skriver Hassi.

 ?? SPT
SOFIA WESTERHOLM/ ?? Sannfinlän­darnas riksdagsgr­upps ordförande Ville Tavio meddelade på torsdagen att partiet vill se att riksdagen sammankall­as så fort som möjligt.FOTO:
SPT SOFIA WESTERHOLM/ Sannfinlän­darnas riksdagsgr­upps ordförande Ville Tavio meddelade på torsdagen att partiet vill se att riksdagen sammankall­as så fort som möjligt.FOTO:
 ?? FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ?? Jani Mäkelä (Sannf), första vice ordförande för stora utskottet, sade att han inte är medveten om att Marin en enda gång under förhandlin­garna i Bryssel var i kontakt med stora utskottet.
FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT Jani Mäkelä (Sannf), första vice ordförande för stora utskottet, sade att han inte är medveten om att Marin en enda gång under förhandlin­garna i Bryssel var i kontakt med stora utskottet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland