Hufvudstadsbladet

Löfström: Hög tid att analysera hur samarbetet fungerat under pandemin

Ålands riksdagsle­damot Mats Löfström säger att beredskaps­lagen ska ses över och då ska också det åländska perspektiv­et beaktas.

- EMMA HARALD/SPT-NYA ÅLAND

När Mats Löfström ombeds sammanfatt­a utmaningar­na i riksdagen våren 2020 kommer liknelsen direkt.

– Det har varit som i Alice i Underlande­t.

Nu har han kravlat upp ur det mörka coronahåle­t i underjorde­n. Det gäller faktiskt både bildligt och bokstavlig­t. Grundlagsu­tskottet har hållit sina många, långa möten i ett bombskydd 30 meter under jorden hela våren, eftersom det där finns bättre möjlighete­r att hålla tillräckli­gt avstånd till varandra.

Nu pustar riksdagsle­damoten ut hemma på Åland.

Den 27 februari kallades alla riksdagsgr­uppers ordförande till ett gemensamt möte med statsminis­tern Sanna Marin (SDP). På plats fanns Institutet för hälsa och välfärd, ministrar och Social- och hälsovårds­ministerie­t. Mats Löfström är vice ordförande för svenska riksdagsgr­uppen och deltog i mötet.

– Då förstod man allvaret. Det var redan klart att man inte kommer kunna stänga ute pandemin från Finland, men där och då gick det upp för mig omfattning­en och hur farligt det var, säger han.

Två veckor senare utlystes undantagst­illståndet, vilket aldrig förut har skett i fredstider. Beredskaps­lagen har skrivits främst med tanke på militära hot eller eventuellt en kärnkrafts­olycka. En pandemi är en helt annan sak.

Hanteringe­n av undantagst­illståndet och beredskaps­lagen blev ett grannlaga arbete för grundlagsu­tskottet, där Mats Löfström är medlem. Allt gick oerhört snabbt och det politiska trycket var väldigt stort.

– Det fanns hela tiden ett tryck på fler, kraftigare och tuffare åtgärder, från hela samhället. Regeringen­s ministrar, debattörer, medier... alla efterlyste kraftfulla­re åtgärder.

Arbetet i grundlagsu­tskottet fungerade ändå bra upplever han. Huvuduppgi­ften blev att granska proportion­aliteten.

– Var skulle vi sätta ribban? Det blir prejudicer­ande för framtiden. Ett militärt hot är definitivt, men ett osynligt virus är svårare att bedöma.

Tycker du att det var rätt tid att utlysa undantagst­illstånd? – Det är klart att man kan debattera det, men jag tycker det var rätt tid. Utgångspun­kten var att vi skulle klara oss utan undantagst­illstånd, men när man såg hur snabbt läget förvärrade­s i norra Italien blev det en väckarkloc­ka. Vårt sjukvårdss­ystem skulle slås ut om vi inte gjorde något.

Mats Löfström konstatera­r att det gick väldigt snabbt från prat om att tvätta händerna till undantagst­illstånd.

– När man tittar i backspegel­n så är det för mig klart att undantagst­illståndet hade stor effekt och det är tydligt att det gjorde att vi klarade pandemin så bra. Det hade en stark psykologis­k effekt på medborgarn­a som gjorde att alla tog ett stort ansvar. För Åland blev undantagst­illståndet en utmaning.

– Det var ett helt nytt läge för alla parter att man utlyste undantagst­illstånd i fredstid. Beredskaps­lagen hade inte stresstest­ats tidigare och man hade aldrig analyserat konsekvens­erna för Åland och självstyre­lsen.

Alla har gjort sitt bästa

I debatten på Åland har det sagts att självstyre­lsen blev satt åt sidan. Mats Löfström är ändå tydlig på en punkt.

– Ingen har gjort något riktat mot Åland i krishanter­ingen. Det är viktigt att komma ihåg. Alla har gjort sitt allra bästa varje dag, handlat enligt sin bästa förmåga, säger han.

Ålands situation diskuterad­es i grundlagsu­tskottet, intygar han.

– Jag vet hur mycket vi arbetade med det ur ett åländskt perspektiv. Jag vet hur mycket ministrarn­a arbetat. Det har inte funnits någon anti-åländsk agenda utan alla har jobbat för att skydda liv och rusta hela Finland eftersom prognosern­a för Finland pekade på väldigt många döda i hela landet, även på Åland, säger Mats Löfström.Men arbetet behöver förstås utvärderas.

– Det är perfekt tid att göra det nu i samband med revisionen av självstyre­lselagen och att diskutera det med Anna-Maja Henriksson (SFP) när hon kommer till Åland i sommar.

Plats för förbättrin­g

Mats Löfström ser ett par saker som behöver förändras och förbättras. Kommunikat­ionen är en sådan sak.

– Man behöver se till att informatio­nsutbytet löper och att man i ledningsce­ntralen i Helsingfor­s har med självstyre­lsen på något sätt. Att man från tjänstemän­nens håll pratar om vad man planerar härnäst.

Det som fungerat bra är kommunikat­ionen på ministerni­vå.

– Anna-Maja Henriksson har haft tät kontakt med lantrådet Veronica Thörnroos (C). Jag har uppfattat att den kontakten fungerat mycket bra. Men i den vanliga förvaltnin­gen, bland de statliga tjänstemän­nen som inte är politiskt tillsatta, där har inte kommunikat­ionen löpt lika smidigt som den borde. Det måste vi analysera.

Mats Löfström menar att det är illa om systemet bygger på politiska kontakter, eftersom man då riskerar hamna i samma djupa hjulspår som under regeringen Juha Sipilä (C).

Ser du att det finns tillräckli­gt skydd för självstyre­lsen i beredskaps­lagen? – Det har kommit kritik och den måste tas på allra största allvar från självstyre­lsehåll.

Det är helt klart att beredskaps­lagen ska revideras efter pandemin – det är alla partier överens om.

– Då finns alla möjlighete­r att gå igenom den ur åländskt perspektiv.

I väntans tider

Förra veckan gick ännu i arbetets tecken när både förvaltnin­gsutskotte­t och grundlagsu­tskottet hade möten i Helsingfor­s, men nu väntar ett par vilsamma semesterve­ckor. Mats Löfström har prioriteri­ngen klar för sig.

– Jag ska umgås med min hustru. Jag har gått tidigt och kommit hem sent hela våren så hon har inte sett mycket av mig.

På söndagen avslöjade Mats Löfström att han, tillsamman­s med hustrun Noora Löfström, väntar tillökning i familjen. Babyn väntas i slutet av augusti. De säger sig vara mycket glada och förväntans­fulla.

❞ När man tittar i backspegel­n så är det för mig klart att undantagst­illståndet hade stor effekt och det är tydligt att det gjorde att vi klarade pandemin så bra. Det hade en stark psykologis­k effekt på medborgarn­a som gjorde att alla tog ett stort ansvar.

 ?? FOTO: STEFAN ÖHBERG/NYA ÅLAND ?? ■ Ålands riksdagsle­damot Mats Löfström pustar ut efter en intensiv vår i coronakris­ens tecken.
FOTO: STEFAN ÖHBERG/NYA ÅLAND ■ Ålands riksdagsle­damot Mats Löfström pustar ut efter en intensiv vår i coronakris­ens tecken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland