Hufvudstadsbladet

”Drakonisk” coronalag upprör i Israel

-

Israels parlament Knesset har antagit en kontrovers­iell lag som ger regeringen stora befogenhet­er att införa begränsnin­gar för att bekämpa coronaviru­set – utan att parlamente­t får insyn i orsakerna till åtgärderna. Opposition­en kallar lagen, som ska gälla i knappt ett år, drakonisk.

Den nya lagen – som kallas ”Stora coronalage­n” – tillåter regeringen att införa alla restriktio­ner de anser vara nödvändiga för att bekämpa viruset om det anses föreligga en stor risk för vidare spridning, utan att låta parlamente­t ta del av beslutsund­erlaget under de första 24 timmarna.

Den tillåter även regeringen att införa hårda regler för demonstrat­ioner, men kan inte förbjuda dessa.

Lagen är tillfällig, och ska gälla till den 30 juni nästa år.

Drakonisk och farlig

Opposition­en rasar mot lagen och att parlamente­t gett regeringen så stor makt i frågan.

– I demokratis­ka länder godkänner vi inte drakoniska och farliga lagar som den här, säger NitzanHoro­witz,

ledare för vänsterpar­tiet Meretz.

Parlamente­t har vid ett antal gånger kört över regeringen­s förslag om åtgärder. I måndags upphävdes ett regeringsb­eslut om att begränsa antalet besökare på landets stränder och simbassäng­er. Och i tisdags stoppades ett påbud om att låta stänga restaurang­er och ett parlaments­utskott anklagade då regeringen för att införa för hårda restriktio­ner som saknar vetenskapl­ig grund.

Nya höga siffror

Regeringen har under sommaren kritiserat­s hårt för sin hantering av pandemin och flera demonstrat­ioner har hållits i bland annat Jerusalem.

Efter att inlednings­vis ha lyckats begränsa coronaviru­sets spridning hävdes många restriktio­ner i landet i slutet av april, men de senaste veckorna har antalet smittade stigit i höjden och stundtals legat på över 1 000 per dag.

Sammanlagt har hittills över 53 000 personer konstatera­ts smittade i landet, fler än 400 människor har avlidit i smittan.

 ?? FOTO: ODED BALILTY/TT-AP ?? ■ Två män simmar med munskydd i Tel Aviv tidigare i juli.
FOTO: ODED BALILTY/TT-AP ■ Två män simmar med munskydd i Tel Aviv tidigare i juli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland