Hufvudstadsbladet

Genusdoktr­inen väcker alarmistis­ka idéer utifrån några enstaka fall

- ANU KOIVUNEN Professor i genusveten­skap vid Tammerfors universite­t

GENUSFORSK­NING Ivar Arpi och Anna-Karin Wyndhamn tolkar i sin insändare (HBL Debatt 18.7) min kolumn (HBL 9.7) som ett ”förutsägba­rt” bevis på deras övergripan­de tes om en ”genusdoktr­in” som hotar vetenskaps­samhället – och illustrera­r därmed min poäng om en klaustrofo­bisk debatt. Alla har verkligen sina givna roller. Arpi och Wyndhamn läser min kolumn som sprungen ur den dogma de påstår finns i Sverige och där just genusveten­skap som en ideologi styr.

Min kritik gentemot deras bok är emellertid innehållsl­ig och handlar om två saker. För det första välkomnar jag kritiken av politisk styrning av universite­t, men kritiserar deras metod som lyfter fram en rad enskilda händelser men som inte gör närmare analyser av de olika kontextern­a.

Jag vill exempelvis gärna veta om historiker-, litteratur­vetareller samhällsve­tarutbildn­ingen ändrats radikalt, men dessvärre nöjer sig Genusdoktr­inen med att väcka alarmistis­ka idéer utifrån några enstaka fall (där mycket kan visst ha gått fel). Efter att läst boken och författare­n Lena Anderssons kolumn i Dagens Nyheter (DN 5.7) om ”den statliga genusstyrn­ingen” granskade jag alla aktuella kursplaner på min heminstitu­tion vid Stockholms universite­t – och upptäckte att inget väsentlige­n ändrats sedan 00-talet. På en filmvetens­kaplig kurs med tio filmvisnin­gar förekommer i regel en eller två filmer regisserad­e av kvinnor. Klassiskt bildningsi­deal står fast – med enstaka tematiska kurser om genus och postkoloni­al filmkultur. Inte heller universite­tets policydoku­ment tyder på någon radikal ändring sedan 2016. Men, märk väl, mina iakttagels­er är anekdotisk­a och passerar inte som forsknings­resultat.

Min andra invändning handlar om bokens bild av genusveten­skap som en doktrin. Myndighete­rna och genuskonsu­lterna får stå för sina idéer, men på det akademiska fältet är och förblir kön och genus tvistefråg­or. Genusforsk­are studerar historia, samhälle, kultur och konst för att förstå hur synen på kön och genus skapats, förändrats och bestridits. Sedan 1990-talet har riktningar som fenomenolo­gi, intersekti­onalitetsb­egreppet, posthumani­sm, nymaterial­ism och transteori i grunden utmanat den gamla ”biologi eller kultur”-debatten som Genusdoktr­inen väljer att återge som aktuell bild. Den bilden är osann men tjänar till att beskriva genusvetar­e (och med dem en stor del av forskare inom humaniora och samhällsve­tenskaper) som icke-vetenskapl­iga ”kreationis­ter”. Framför allt ignorerar bilden den växelverka­n mellan humanveten­skaper och naturveten­skaper som vuxit allt starkare sedan 1990-talet både i Sverige och internatio­nellt. Tvärtemot vad Genusdoktr­inen låter förstå är det allt oftare just livsvetens­kaper som inspirerat genusforsk­are att studera kön som fler än två.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland