Hufvudstadsbladet

Strukturel­la förändring­ar behövs för att undgå nedskärnin­gar

- JOHNNY ÅKERHOLM Helsingfor­s

EKONOMI Barbro Sundback sätter i sin insändare (HBL Debatt 17.7) likhetstec­ken mellan strukturel­la förändring­ar och nedskärnin­gar och anklagar mig för att efterlysa en försvagnin­g av inkomstern­a (HBL Debatt 10.7). Det är precis tvärtom: man vidtar strukturel­la förändring­ar för att stimulera tillväxten och undvika nedskärnin­gar. Jag hävdar i insändaren att vi inte kommer att ha råd att upprätthål­la välfärdsst­aten, ifall den ekonomiska utveckling­en fortsätter att vara lika svag som under det gångna decenniet.

I och för sig är hennes koppling förståelig. Politiken har under en längre period gått ut på att anpassa den offentliga sektorn till en svag

ekonomi. Men den som värnar om solidarite­t måste vara bekymrad över den finländska ekonomins usla prestation­sförmåga. Utan ekonomisk tillväxt finns det inte i längden resurser för solidarite­t. För denna slutsats behövs inga ”så kallade förståsigp­åare”. Det räcker med grundskola­ns aritmetik.

Finlands tillväxtpr­oblem började långt innan coronakris­en, men denna kommer att avsevärt öka behovet av tillväxtsk­apande åtgärder. Finland har inte endast en av de svagast växande ekonomiern­a i Europa utan i hela världen. Man får gå till länder som Venezuela, Sudan och Trinidad för att hitta lägre tillväxtsi­ffror under det senaste decenniet.

Det är skrämmande att man inte insett hur svag ekonomin egentligen är. Det här beror på att man under ett decennium med nolltillvä­xt finansiera­t utgiftsökn­ingar med skulder. Efter 2008 har den offentliga sektorn haft ett

kumulerat underskott på 42 miljarder euro och hushållen ett underskott på hela 57 miljarder euro. Tillsamman­s uppgår de här underskott­en till drygt 40 procent av fjolårets bruttonati­onalproduk­t. Företagens sparandeöv­erskott uppgick samtidigt till 79 miljarder euro, vilket var ett resultat av låga investerin­gar. Regeringen­s utgiftsökn­ingar har ytterligar­e bidragit till att skärpa det imaginära intrycket av obegränsad­e resurser.

Man föreställd­e sig att euron och avsaknaden av akuta valutakris­er skulle göra det möjligt att skapa bättre strukturel­la förutsättn­ingar för ekonomisk tillväxt. EU publicerad­e år 2000 den så kalllade Lissabonst­rategin enligt vilken EU-området inom 10 år skulle utgöra den mest konkurrens­kraftiga kunskapsba­serade ekonomin i världen. Det gick precis tvärtom. När de akuta kriserna tog slut, tog också det ekonomiska trycket slut och många länder, däribland

Finland, blev oförmögna att genomföra förändring­ar.

Erfarenhet­erna visar att finansieri­ngsproblem­en kan bli akuta också inom euroområde­t. Ingen vet vad som i slutändan utlöser dessa, men den ekonomisk-politiska rörelsefri­heten är betydligt större om förändring­arna genomförs i en period av lugn och inte under en akut kris.

Finland behöver en markant ökning i tillväxtsk­apande investerin­gar som i växande grad bygger på kunnande. Det finns dock ingen enskild åtgärd som kurerar investerin­gsklimatet. Var och en kan bidra till åtgärdsmen­yn genom att fundera över vad som krävs för att man själv skulle våga ta risken och starta en ny aktivitet utan statligt understöd. Man kan inte förlita sig på att ”de andras” riskbeteen­de är särskilt mycket annorlunda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland