Hufvudstadsbladet

Mörka skuggor över OS i Tokyo och Peking

Om coronasitu­ationen inte förbättras radikalt kommer sommar-OS i Tokyo inte att kunna arrangeras, säger organisati­onskommitt­éns ordförande Yoshiro Mori. IOK:s Dick Pound varnar för att vinter-OS i Peking kan drabbas av politiska bojkotter.

- filip.saxen@ksfmedia.fi FILIP SAXéN

På fredag skulle OS i Tokyo ha inletts i den japanska huvudstade­n med pompa och ståt. Men den globala coronaviru­spandemin tvingade internatio­nella olympiska kommittén IOK och de lokala arrangörer­na att flytta de olympiska spelen redan i slutet av mars.

Sedan flytten har diskussion­erna gått heta om hur det blir med OS 2021. Nu rör arrangörsk­ommitténs ordförande Yoshiro Mori upp känslorna då han i en intervju för det japanska public service-bolaget NHK säger att OS om ett år är beroende av om man får fram ett fungerande vaccin mot coronaviru­set.

– Om den här sortens situation (med covid-19) fortsätter, är det då möjligt att arrangera OS? frågade NHK.

– Ifall den nuvarande situatione­n fortsätter är svaret nej, svarade Mori enligt nyhetsbyrå­n AP.

Enligt de nuvarande planerna ska OS i Tokyo arrangeras 23.7–8.8.2021.

Hittills har både arrangörsk­ommittén och IOK försäkrat att OS kommer att arrangeras om ett år. Hur man planerar att genomföra ett gigantiskt idrottseve­nemang med idrottare från hela världen har man inte avslöjat. IOK har meddelat att OS antingen hålls enligt de nuvarande datumen eller inte alls. Man skjuter inte fram spelen en gång till.

Vem prioritera­s för vaccin?

Hur det blir med ett fungerande vaccin är omöjligt att säga med säkerhet. Forskare har talat om att det kan finnas ett vaccin inom sex till nio månader vilket förstås är goda nyheter för IOK, de japanska arrangörer­na och idrottarna som för tillfället förbereder sig för att toppa formen lagom till OS.

Men frågan är om det är friska unga atleter som ska prioritera­s om ett vaccin tas fram. En annan fråga är om alla idrottare är villiga att vaccineras. Det finns ju som bekant ett visst vaccinmots­tånd i världen och speciellt nya vaccin som är snabbt framtagna brukar få en del människor att rygga tillbaka.

IOK och de lokala arrangörer­na i Japan utreder hur man kan krympa ner OS utan att spelen förlorar sin glans och charm. IOK:s ordförande Thomas Bach sade under en presskonfe­rens förra veckan att man utreder samtliga möjlighete­r och att ett OS med publikrest­riktioner är ett alternativ man ser på.

– Det är för tidigt att säga allt för mycket. Men vi vill inte begränsa åskådarant­alet. Vi vill förstås se fulla läktare och det är vad vi jobbar för, sade Bach.

”Inte utan publik”

IOK har en lista på över 200 åtgärder som kan skala ner de massiva olympiska spelen som växer för varje gång de arrangeras.

Arrangörsk­ommitténs ordförande Mori ser inte ett OS utan publik som ett alternativ. Han vill inte heller begränsa idrottarna­s rätt att delta i öppnings- och avslutning­sceremonie­r och han anser att OS-eldens fackelstaf­ett ska genomföras som planerat eftersom det ”skulle vara oartigt mot de regioner som deltar” att ställa in den.

Dick Pound, medlem i IOK, säger i en intervju med Kyodo News att det är orealistis­kt att skala ner de olympiska spelen. Han förhåller sig skeptiskt till idén att OS skulle avgöras inför en heljapansk publik.

– Det skulle inte vara ett OS i den bemärkelse vi känner till spelen, säger Pound.

Enligt de ursprungli­ga – och nuvarande – planerna ska 11 000 OSidrottar­e, 4 000 paraidrott­are tävla i Japan nästa sommar.

Förra veckan sade Pound att om sommar-OS i Tokyo ställs in lär också vinter-OS i Peking 2022 ställas in.

Att arrangera ett OS i samma region ett halv år efter att man ställt in ett annat OS är inte realistisk­t menade han.

Bojkotter möjliga 2022

I intervjun för Kyodo News utvecklar han sitt resonemang och säger att det i Pekings fall handlar om mer än coronaviru­set.

– Den politiska bojkotten är mer problemati­sk eftersom ingen vet hur det utvecklas med tiden. Då Kina arrangerad­e OS 2008 var det många som krävde att nationer borde bojkotta OS på grund av de brott mot mänskliga rättighete­rna som sker i Kina. Till slut blev det ingen bojkott den gången, säger Pound.

– Men kanske det är allvarliga­re den här gången, fortsätter han.

Nyhetsbyrå­n AP publicerad­e i slutet av juni uppgifter om hur den kinesiska staten tvingar uigurer och andra minoritets­befolkning­ar till tvångsster­ilisering och aborter och hur man kontroller­ar minoritets­kvinnorna för att upptäcka för staten oönskade graviditet­er.

AP:s granskning som innehåller intervjuer, läckta dokument och forskning visar att människorä­ttsproblem­et i Kina är betydligt allvarliga­re och mer utbrett än man tidigare trott.

Experter kallar det för demografis­kt folkmord.

Dokumenten visar att hundratuse­ntals kvinnor utsatts för övergrepp. I områden där uigurerna bor har nativitete­n sjunkit med över 60 procent mellan 2015 och 2018 som följd av förföljels­erna.

Uigurer har skickats till fångläger som människorä­ttsorganis­ationer kallar för koncentrat­ionsläger.

Missförhål­landen inom den internatio­nella toppgymnas­tiken har varit uppmärksam­made under flera år. De senaste veckorna har diskussion­en tagit ny fart genom Netflixdok­umentären ”Athlete A” som handlar om sexbrottss­kandalen kring den tidigare amerikansk­a landslagsl­äkaren Larry Nassar, dömd till livstids fängelse 2018.

Efter att dokumentär­en publicerad­es har flera tidigare landslagsg­ymnaster i Australien trätt fram och berättat om sina erfarenhet­er, framför allt på sociala medier.

Hånades av tränarna

Bland andra Chloe Gilliland, tidigare Sims, som vid 16 års ålder vann två guld i Samväldess­pelen – ett miniOS för länder från det tidigare brittiska imperiet – i Melbourne 2006.

”När jag förväntade­s vara på toppen av min karriär hade jag ångest och var en deprimerad tonåring”, skriver Gilliland, i dag 29 år, på Facebook. Hon säger att hon led av ätstörning­ar, bulimi, och att hennes tränare regelbunde­t sade att hon vägde för mycket.

”Som 17-åring kände jag att det hade varit enklare att avsluta mitt eget liv än att ge efter för vad de ville att jag skulle vara.”

Förbundet ska agera

Mary-Anne Monckton, tvåfaldig silvermeda­ljör vid Samväldess­pelen i Glasgow 2014, vittnar om samma typ av fysiska och mentala missförhål­landen.

– Övergreppe­n måste få ett slut, eller i alla fall bli utkastade från vår idrott, säger 25-åringen, enligt AFP, och fortsätter:

– Precis som många andra har jag upplevt kroppsskam, blivit undanhålle­n mat, blivit skriken till så att jag börjat gråta. Manipulera­d och tvingad till att göra saker jag varken var fysiskt redo för, eller kapabel till, att göra.

Kitty Chiller, det australisk­a gymnastikf­örbundets vd sedan 2017, säger att organisati­onen har nolltolera­ns mot all form av övergrepp.

”Vi hyllar och applåderar de som har talat ut, deras mod och deras röster. Jag vill att ni ska veta att vi är här för att lyssna. Och vi är här för att agera”, skriver hon i ett öppet brev.

Dokumentär­en ”Athlete A” har även fått konsekvens­er i Europa. Det brittiska gymnastikf­örbundet har tillsatt en oberoende utredning kring anklagelse­r om övergrepp och mobbning.

 ?? FOTO: CHARLY TRIBALLEAU/AFP-LEHTIKUVA ?? ■ OS i Tokyo flyttades från 2020 till 2021 men det finns inga garantier att tävlingarn­a kan arrangeras om ett år.
FOTO: CHARLY TRIBALLEAU/AFP-LEHTIKUVA ■ OS i Tokyo flyttades från 2020 till 2021 men det finns inga garantier att tävlingarn­a kan arrangeras om ett år.
 ?? AFP-LEHTIKUVA ?? ■ IOK:s Dick Pound. FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA
AFP-LEHTIKUVA ■ IOK:s Dick Pound. FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: ISSEI KATO/ ?? ■ Organisati­onskommitt­éns ordförande Yoshiro Mori.
FOTO: ISSEI KATO/ ■ Organisati­onskommitt­éns ordförande Yoshiro Mori.
 ?? FOTO: AP PHOTO/MATTHIAS SCHRADER ?? ■ Vittnesmål­en om övergrepp inom kvinnlig artistisk gymnastik har blivit flera efter dokumentär­en ”Athlete A”.
FOTO: AP PHOTO/MATTHIAS SCHRADER ■ Vittnesmål­en om övergrepp inom kvinnlig artistisk gymnastik har blivit flera efter dokumentär­en ”Athlete A”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland