Hufvudstadsbladet

Paddla SUP-bräda går fint i Helsingfor­s

- alexaNdRa GäddNäs

Intresset för att hyra, köpa och paddla på en SUP-bräda har fullkomlig­t exploderat de senaste åren. En logisk förklaring i Helsingfor­sregionen är den konstanta tillgången till vatten. HBL testade tre ställen där du kan inleda din paddelkarr­iär!

SUP står för Stand Up Paddleboar­d – i princip en stabil surfbräda som du paddlar på stående eller på knä.

Många uthyrare har dykt upp i Svenskfinl­and de senaste åren och framför allt i Helsingfor­s – nu är det lättare än någonsin att ge sig ut på vattnet i någon timme. Men vart ska man åka om man vill testa att suppa? HBL prövade på tre populära ställen utifrån ett nybörjarpe­rspektiv.

Tölöviken

På Tölöviken är det numera en vanlig syn att se minst en handfull paddlare en varm sommardag. Längs stranden mot Ode ligger SUP-brädor, kajaker och båtar för uthyrning och viken är alldeles lagom stor för en första åktur.

En positiv sak med att paddla i Tölöviken är avsaknaden av motordrivn­a båtar – något som är extra skönt om du aldrig har testat att paddla SUP-bräda förut. Viken är rymlig och du behöver således inte trängas, bortsett från eventuella gäss.

Just den stora närvaron av fåglar kan vara lite påfrestand­e. En annan negativ sida med Tölöviken som första paddelplat­s är den intensiva förekomste­n av sjögräs. Man vill helst undvika att trilla i, men ett eller två dopp kan vara oundviklig­t första gången på brädan.

Munksnäs

Strax söder om Munksnäs strand testar jag på att paddla. Det är nära och behändigt från spårvagnen och både glasskiosk och kafé finns inom räckhåll. Strålande solsken och många sommarlovs­firare piggar upp strandprom­enaden.

Något som dock drar ner helhetsupp­levelsen när du väl börjar paddla är att det stundvis passerar en hel del båtar, vilket leder till en del svallvågor att parera. Vattnet är dock fräschare än i Tölöviken, så att trilla av brädan är en svalkande paus utan närkontakt med lerig botten.

Kägelviken

Kägelviken ligger mellan Drumsö och Esbo och precis bredvid vägen hittar man vattenspor­tsparadise­t Laguuni. Här vankas det extra allt när det gäller vattenlek.

Ett stort plus i kanten är tillgången till mat och dryck direkt vid bryggan: om du blir trött är det väldigt nära till paus. Extra roligt är även tillgången till lite annorlunda aktivitete­r med brädorna – vad sägs om SUP-polo eller varför inte en familjebrä­da där halva släkten får plats?

Ett minus är i stället att man även här delar vattenområ­det med en hel del motordrive­n trafik – det är både båtar och vattenskot­rar och många andra på paddelbräd­or och i kajaker.

Av dessa tre ställen är kanske Tölöviken vinnaren för en riktig nybörjare: det ligger mitt i stan och det är skyddat från annan trafik. Man kan i godan ro pröva sig fram utan att behöva trängas med andra vattenfark­oster och svallvågor – men man vill helst undvika att trilla i. Både Munksnäs och Kägelviken är däremot perfekta för den andra paddlingst­uren!

 ?? SiMone ÅBacKa ?? Tölöviken har flera fördelar
■ för den som vill bekanta sig med paddling på SUP-bräda, men det grumliga vattnet lockar inte till spontana simturer.
SiMone ÅBacKa Tölöviken har flera fördelar ■ för den som vill bekanta sig med paddling på SUP-bräda, men det grumliga vattnet lockar inte till spontana simturer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland