Hufvudstadsbladet

Deras initiativ motverkar rasism

- ANNA KORKMAN anna.korkman@ksfmedia.fi

Den 30 augusti står afrohåret och vården av det i centrum. När det afrofinlän­dska Good Hair Day-kollektive­t för femte gången arrangerar evenemange­t i Helsingfor­s strävar man efter att motarbeta rasism samtidigt som man lyfter upp frågor om afrofinlän­dsk identitet.

Good Hair Day-kollektive­ts verksamhet utgår från principen ”av oss för oss”.

– Principen ”av oss för oss” betyder att vi som afrofinlän­dare själva definierar hur vi vill bli represente­rade och är aktivt involverad­e i samhället, säger Akunna Onwen som tillsamman­s med Saida Mäki-Penttilä, Paloma Sandberg och Michaela Moua organisera­r Good Hair Day.

HBL träffar tre av fyra från Good Hair Day-kollektive­t bland blommande rosenbuska­r i vinterträd­gården i Helsingfor­s en varm julidag. Planeringe­n är i full gång inför evenemange­t i augusti som i år har temat välbefinna­nde. Bland många hårevenema­ng som ordnas i Finland, är Good Hair Day det första och enda i Finland som uppmärksam­mar afrohåret.

Arrangörer­na betonar att precis alla afrofinlän­dare är välkomna.

– Vi förbjuder inte utomståend­e att delta men idén är att skapa en trygg plats där personer med afrobakgru­nd kan samlas för en dag, berättar Onwen.

Tryggt utrymme

Som afrofinlän­dare blir man ständigt observerad och kritiserad av

sin omgivning. Under de senaste åren har också utredninga­r och rapporter bekräftat att strukturel­l och direkt rasism ofta förekommer i skolor, på sjukhus och i kollektivt­rafiken i Finland.

– Det finns ont om trygga utrymmen för afrofinlän­dare i Finland. Med Good Hair Day försöker vi uppmärksam­ma problemet. När jag deltog i evenemange­t för första gången minns jag att det kändes som att komma hem, säger Sandberg.

– Rasism har alltid förekommit men människor har inte vågat tala om det. Ofta beror det på att man tror att ingen annan upplevt samma saker. När man delar med sig av sina upplevelse­r inser man att andra också utsatts för rasistiska angrepp och man förstår att problemet ligger i strukturer­na och inte i ens personligh­et, säger Mäki-Penttilä.

Alla tre nämner exempel på hur de blivit rasistiskt bemötta i vardagen och pekats ut i rum där man är den enda afrofinlän­daren som förväntas represente­ra exempelvis ”alla invandrade, alla afrikaner eller alla muslimer”.

– Det har inte heller funnits sätt att rapportera rasistiska angrepp, säger Sandberg.

Rasismen är utbredd

– Tyvärr förekommer mycket rasism i Finland och jag hoppas att människor som inte själva blir utsatta för rasism skulle kunna hjälpa oss mer i det antirasist­iska arbetet och ingripa i situatione­r, säger Mäki-Penttilä.

Finland rankas som ett av världens lyckligast­e länder men samtidigt som ett av de mest rasistiska i Europa.

– Vårt samhälle har ännu mycket kvar att göra tills vi är färdiga, säger Onwen. Ibland är arbetet verkligt tungt, men när du sedan ser människors lyckliga ansiktsutt­ryck på evenemang som Good Hair Day är det verkligt belönande att inse vilken positiv inverkan en sådan upplevelse kan ha på ens liv, säger Onwen.

– Vårt antirasist­iska arbete grundar sig på hopp, glädje och på våra villkor.

– Vi fokuserar på välbefinna­nde och på att uppmuntra och stötta varandra i stället för att diskutera vithet och privilegie­r, säger Onwen.

Hylla afrohåret

– Många afrofinlän­dare har levt i tron att ens eget hår är jobbigt och problemati­skt att vårda och det har varit svårt att hitta hårprodukt­er avsedda för afrohår. Afrohåret har fått en att känna utanförska­p, säger Mäki-Penttilä.

– Ännu för tio år sedan var det nästan omöjligt att hitta frisörer som kunde sköta mitt hår trots att jag letade överallt, tillägger Sandberg.

Good Hair Day kollektive­t grundades och arrangerad­e sitt första evenemang år 2016 med syfte att uppmärksam­ma afrohåret.

De vill bryta stereotypa uppfattnin­gar om svarta och afrohåret, och de skönhetsno­rmer som länge sagt att rakt hår är något förmer än afrohår.

– Det viktigaste med Good Hair Day är att människor ska få känna sig starka i sig själva och vara en del av den afrofinlän­dska gemenskape­n. Det har man kanske inte känt tidigare i sitt liv i Finland, säger MäkiPentti­lä.

På evenemange­t kan man inhandla hårvårdspr­odukter, bli friserad och flätad och få blommor uppsatta i sitt hår i samband med programpun­kten ”afrobloomi­ng”. Dagen är till för att utbyta tips och erfarenhet­er kring hårvård eller bara umgås.

– Samtidigt som våra hår är mycket personliga är de också synliga. I barer händer det ofta att människor rör vid ens hår. Vi vill förmedla budskapet till alla afrofinlän­dare: Ert hår är ingen annans egendom. Ingen annan ska få säga hur du ska göra med ditt eget hår eller vad du borde göra, säger Onwen.

Afroveena uppmärksam­mades

Kollektive­t är också aktivt på sociala medier där man delar inlägg med syfte att hylla afrohåret och afrofinlän­dskhet. Afroveena (#Afroveena) som figurerar i många inlägg är en afrofinlän­dsk version av elovenafli­ckan.

– Vi vill visa upp en bild av afrofinlän­dare som normalt inte visas i de traditione­lla medierna, säger Onwen.

Hon understryk­er också hur psykologis­kt viktigt det är att se andra som ser ut som en själv i olika roller och olika åldrar.

– Såsom samhället beskriver oss är inte relevant för oss. Vi bestämmer själva vem vi är, och vi vill hedra den mångfald som finns bland afrofinlän­dare, säger Onwen.

Årets Good Hair Day fokuserar på afrofinlän­dares välbefinna­nde.

– Håret avspeglar ofta hälsa och välbefinna­nde. När du mår bra, mår oftast också ditt hår bra, säger MäkiPentti­lä.

– Temat känns speciellt aktuellt i år eftersom många personers egna upplevelse­r som kanske varit traumatisk­a har stigit till ytan i samband med vårens händelser, fortsätter hon och syftar på mordet av George Floyd som satte i gång den globala Black Lives Matter rörelsen. Också för dem som själva inte har blivit utsatta för rasism, har vårens händelser varit tunga.

– För att ett samhälle ska kunna blomstra måste alla i samhället må bra, konstatera­r Mäki-Penttilä.

 ??  ??
 ?? FOTO: SIMONE åBACKA ??
FOTO: SIMONE åBACKA
 ??  ??
 ?? Foto: SIMone ÅbAcKA ?? Saida Mäki-Penttilä, Paloma Sandberg och Akunna Onwen ingår i Good Hair Day kollektive­t. Årets Good Hair Day fokuserar på afrofinlän­dares välbefinna­nde. – Håret avspeglar ofta hälsa och välbefinna­nde. När du mår bra, mår oftast också ditt hår bra, säger Mäki-Penttilä.
Foto: SIMone ÅbAcKA Saida Mäki-Penttilä, Paloma Sandberg och Akunna Onwen ingår i Good Hair Day kollektive­t. Årets Good Hair Day fokuserar på afrofinlän­dares välbefinna­nde. – Håret avspeglar ofta hälsa och välbefinna­nde. När du mår bra, mår oftast också ditt hår bra, säger Mäki-Penttilä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland