Hufvudstadsbladet

–174

Det finska flygbolage­ts resultat för årets sex första månader publicerad­es på fredagsmor­gonen. Det är dystra siffror som bolaget kommer med. Jämfört med fjolårets sex första månader sjönk omsättning­en med nästan 57 procent.

- DANN PETTERSSON dann.pettersson@ksfmedia.fi

miljoner euro landade, eller snarare nödlandade, Finnairs andra kvartals resultat på. Coronakris­en har drabbat bolaget hårt.

Under årets två första kvartal stannade omsättning­en på 629,8 miljoner euro. Under samma period för ett år sedan låg omsättning­en på 1 457,3 miljoner euro.

Coronaepid­emin har varit katastrofa­l för bolagets passagerar­trafik. I pressmedde­landet skriver Finnair att frakttrafi­k, investerin­gar och avkastning på kapital har hållit bolaget flytande.

Det jämförbara rörelseres­ultatet för årets sex första månader var minus 265,4 miljoner euro, jämfört med förra året då resultatet var en vinst på 31 miljoner. Företagets nettokassa­flöde från driftsverk­samhet låg på minus 597,2 miljoner euro, medan nettokassa­flöde från investerin­gar var positivt och låg på 194,8 miljoner euro.

Antalet passagerar­e under de två första kvartalen sjönk med 61 procent till 2,8 miljoner.

April-juni 2020

Under det andra kvartalet var siffrorna sämre än perioden januarimar­s. Omsättning­en sjönk med 91,3 procent jämfört med samma period i fjol. Antalet passagerar­e sjönk med 97,5 procent och det jämförbara rörelseres­ultatet låg på minus 174,3 miljoner euro.

”Finnairs andra kvartal känneteckn­ades av en enda faktor: covid19-pandemin. Som vi väntat, resulterad­e det i att vår beläggning sjönk till tre procent, under det andra kvartalet har vi endast upprätthål­lit flygförbin­delser som är avgörande för Finland. Detta återspegla­des också direkt i antal passagerar­e, intäkter och resultat. Under kvartalet var vår jämförbara rörelseför­lust ungefär 2 miljoner euro per dag, i linje med den vägledning vi gav i samband med vårt första kvartalsre­sultat”, säger bolagets vd Topi Manneri pressmedde­landet.

Den verkställa­nde direktören ser ändå något av en ljusglimt inom bolagets fraktsegme­nt. Enligt Manner flög Finnair 602 transportf­lyg under årets andra kvartal. De flesta av flygningar­na gick mellan Finland och Asien och fraktflygn­ingarna stod för 70 procent av bolagets inkomst mellan april och juni.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Finnairs vd Topi Manner ser trots allt en ljusglimt, inom bolagets fraktsegme­nt.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Finnairs vd Topi Manner ser trots allt en ljusglimt, inom bolagets fraktsegme­nt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland