Hufvudstadsbladet

Danska statsminis­tern i blåsväder

Sju timmar innan statsminis­ter Mette Frederikse­n meddelade den stora nedstängni­ngen i Danmark avrådde Sundhedsst­yrelsens direktör från en sådan. Uppgiftern­a spär på spekulatio­nerna om att statsminis­tern farit med osanning.

-

När Mette Frederikse­n i mars kom med beskedet om att all icke nödvändig verksamhet skulle stängas för att bromsa coronaviru­sets spridning uppgav hon att beslutet fattats på rekommenda­tion av myndighete­rna. Nedstängni­ngen gällde bland annat förskolor och skolor.

Men hennes uppgift verkar inte stämma. Ett tidigare okänt mejl visar att Sundhedsst­yrelsens direktör Søren Brostrøm direkt avrådde från en stängning av skolor och förskolor, avslöjar danska BT. Han skrev i mejlet att barn inte ”väntades bidra till smittsprid­ningen i betydlig omfattning”.

”Vi kan inte av hälsoskäl rekommende­ra ett sådant initiativ i nuvarande situation”, skrev han till regeringen efter att han diskuterat saken med Kåre Mølbak, chef vid smittskydd­sorganet Statens serum institut (SSI). I mejlet avråder Søren Brostrøm regeringen från att genomföra ytterligar­e åtgärder än de som redan införts, fram till att hälsomyndi­gheterna bedömt att det är lämpligt.

Spekulatio­ner

Det är första gången konkreta uppgifter kommit fram om att regeringen direkt avråddes från nedstängni­ngen, men redan tidigare har medier rapportera­t om att varken Sundhedsst­yrelsen eller beredskaps­myndighete­n Den Nationale Operative Stab legat bakom rekommenda­tionerna som Frederikse­n nämnt.

– Det är svårt att se att Mette Frederikse­ns uttalande om att nedstängni­ngen skedde på myndighete­rnas rekommenda­tion skulle stämma. Den verkar inte ha någon grund i rekommenda­tionerna, säger Sten Bønsing, professor i administra­tiv rätt vid Aalborgs universite­t, till BT.

”Löpande råd”

Mette Frederikse­n uppgav i juni att hon löpande fått råd från en bred myndighets­grupp, bland annat Sundhedsst­yrelsen, Den Nationale Operative Stab och Statens Serum Institut. Hon har dock inte svarat direkt på frågor kring vem som ska ha rekommende­rat nedstängni­ngen. Hon har inte heller kommentera­t dagens nya uppgifter, utan hänvisar till uttalanden­a som gjordes i juni. Nu kräver flera partier svar. – Det är helt avgörande att vi som stödparti, som har stöttat och står för besluten, känner till grunden för besluten. Vem har rekommende­rat det? Är det bara något som Mette Frederikse­n har hittat på? Är det något som Martin Rossen (Frederikse­ns stabschef) har hittat på? säger Radikale Venstres Stinus Lindgreen.

210 miljoner per dag

Danska skolor och förskolor öppnade igen i april. Beslutet ledde enligt SSI inte till ökad virussprid­ning. Nedstängni­ngen kostade det danska samhället 210 miljoner danska kronor, motsvarand­e 28 miljoner euro,

per dag, enligt en grupp ekonomiska experter. Skolor hölls stängda i 22 arbetsdaga­r.

En oberoende expertgrup­p har inlett en granskning kring de beslut som fattats kring nedstängni­ngen i Danmark. Resultatet väntas presentera­s i januari 2021.

 ?? FOTO: PHILIP DAVALI/AP-TT ?? Danmarks statsminis­ter Mette Frederikse­n.
FOTO: PHILIP DAVALI/AP-TT Danmarks statsminis­ter Mette Frederikse­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland