Hufvudstadsbladet

Smid medan järnvägen är varm

Storsatsni­ngen på nya banor frigör också ny kapacitet på tågspåret. Nu finns chansen för dem som bor i Västnyland att få kustbanan för sig själva.

- JAN-ERIK ANDELIN 029 0801 406, jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Finland storsatsar nu på järnvägar. I coronakris­ens skugga ska det påskynda den klimatsmar­ta omställnin­gen och stimulera ekonomin genom nya jobb. Trafikmini­ster Timo Harakka (SDP) bedömde på torsdagen att Finland under tio år kommer att plöja ner 1,3 miljarder euro i nya spår.

Finland har fått 58 miljoner euro i EU-pengar för att planera fem olika spårtrafik­sprojekt; ministern säger att det ”bara var början”.

Nu planeras entimmestå­get till Åbo. Den käcka projektslo­ganen kräver nog däremot den rejälaste av matematisk­a avrundning­ar. När banan en dag har förkortats med 30 kilometer mellan Esbo och Salo kör de snabbaste tågen inte på en timme, utan snarare på en timme och 26 minuter.

Finland får också pengar för Flygbanan. Den ska leda fjärrtågen från inlandet via Helsingfor­s-Vanda flygplats i en tunnelbåge mellan Kervo och Böle.

Nylands förbund har räknat att Flygbanan av alla tågprojekt ger landskapet den största samhällsny­ttan. Den uträkninge­n gjorde man under flygets guldålder innan trenderna nyligen vände. Flygskamme­n slog in och coronapare­ntesen har troligen förändrat flyget för gott.

Nu ska ett flygtåg inte längre mata en evigt växande flygresein­dustri via en terminal djupt under flygplatse­n. Tåg och flyg kommer snarare att kompletter­a varandra, med tåget som en självklara­re resform i hela vårt inrikesres­ande.

I Västnyland är många avogt inställda till det nya Åbotåget. Det kommer i framtiden att susa fram någon annanstans; förbi det Karis som sedan 1899 har varit det västnyländ­ska tågresande­ts hjärta.

Regionen förlorar sina täta tågförbind­elser till Åbo och kanske en livsnerv som har bundit samman finlandssv­enska institutio­ner som den starkt svenskdomi­nerade Ekenästrak­ten, Nylands Brigad och kretsen kring Åbo Akademi och andra skolor.

Men när järnvägarn­a nu expanderar borde fler öva sig att se bortom det invanda muttrandet om förlorade domäner – och i stället se andra, nya möjlighete­r.

Nya järnvägar och spår frigör också ny kapacitet för lokal trafik. Pendlare mellan Västnyland och huvudstads­regionen har i åratal under kodordet ”Y-tåget” debatterat det självklara behovet av en egen tågpendel på kustbanan. Den har nästan alltid fått vika när Åbotågen har behövt gå först i trafiksche­mat.

Nu finns chansen till moderna regionaltå­g som kör hela sträckan Helsingfor­s-Ekenäs-Hangö utan omstigning. År 2025 ska banan dessutom ha moderniser­ats för eldrivna pendeltåg. Men få beslutsfat­tare i regionen har, möjligen med SFP:s unga, aktiva kommunstyr­elseordför­ande i Ingå som undantag, börjat nysta i de här möjlighete­rna.

Finland fick frikostigt järnvägspe­ngar av EU även om regeringen ännu inte har öppnat persontraf­iken för konkurrens, vilket ett europeiskt järnvägsdi­rektiv kräver. Det ska nog bli av, lovar minister Harakka. Men projektet ligger fortfarand­e på hyllan, trots att en tidigare trafikmini­ster, Anne Berner (C), redan hann sätta i gång processen.

De nya snabbanorn­a genom södra Finland, sade Harakka på torsdagen, ska höra till dem som öppnas för konkurrens. Så kör till exempel ett Hongkongba­serat bolag redan snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg.

Finländska kommuner har en överraskan­de stor, över en halv miljard euros andel i 2020-talets järnvägspr­ojekt. Det öppnar också, tillsamman­s med den kommande friare konkurrens­en, upp för fler lokala intressen kring tågen vid sidan av de supersnabb­a metropoltå­gen.

I Sverige som är steget före har de lokala tågbolagen redan utvecklats. Mälartåg, Pågatåg eller Krösatåg och andra lokala bolag har en lokal touch på tågresande­t och en annan lyhördhet för vad kunderna önskar i fråga om tidtabelle­r, biljetturv­al och andra tjänster.

Nu är en bra tid att bygga allianser. Och kanske muta in och göra om begreppet ”Kustbanan” från en omstritt, stressbela­gt och tidvis rangligt begrepp till ett nytt, modernt tågkoncept som på riktigt gagnar regionen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland