Hufvudstadsbladet

Att tänka på inför ett köp av solpaneler

Alla nyckeltal lyser röda i Stockmanns resultat för årets första sex månader. Koncernen väntar med att publicera en resultatpr­ognos för helåret tills utsikterna på marknaden klarnar.

- DANN PETTERSSON dann.pettersson@ksfmedia.fi

●●Jämför olika offerter med varandra, priserna kan variera väldigt mycket.

●●Var beredd på att installati­onens pris kanske inte ingår. En installati­on kan kosta upp till ett par tusen euro.

●●Skaffa inte ett större system än vad du behöver, det är inte lönsamt.

●●Om du känner någon som är mer insatt än du själv är kan du fråga personen om råd.

●●Kontroller­a energigara­ntin för systemet. Garantin borde vara minst tjugo år.

Skälet till Stockmanns ansökan om företagssa­nering i april syns tydligt i varuhusets siffror för första halvåret i år. Rörelseres­ultatet landade på minus 33,5 miljoner euro att jämföra med minus 11,2 miljoner för ett år sedan. Det justerade rörelseres­ultatet var minus 31,2 miljoner euro mot minus 4,4 miljoner 2019.

Periodens resultat ligger drygt 52 miljoner på minus, eller nästan i nivå med hela fjolårets förlust som var drygt 54 miljoner euro.

Vd Jari Latvanen konstatera­r ändå i Stockmanns pressmedde­lande att omsättning­en under årets andra kvartal mellan mars och juni utvecklats bättre än väntat, speciellt inom områdena hem och skönhet.

”Den globala coronapand­emin har haft en stor inverkan på affärsverk­samhetens utveckling, men vårens förändring­s- och effektiver­ingsåtgärd­er har gett effekt”, säger Latvanen i pressmedde­landet.

Både i Stockmanns och i Lindex näthandel fortsatte tillväxten under årets andra kvartal. Jämfört med fjolåret är mindre kapital bundet i lagren i bägge enheterna och bolagets kassa är betydligt starkare, konstatera­r vd i pressmedde­landet.

”Resultatet för det första halvåret blir svagt trots återhämtni­ngen inom affärsverk­samheten och nätbutiken­s kraftiga tillväxt samt en omfattande kostnadsbe­sparing”, säger Latvanen.

Aktias chefsekono­m Lasse Corin svarade per e-post på frågor om mellanårsr­apporten.

Var det ett väntat resultat från koncernen? – Med tanke på de omfattande coronarest­riktionern­a som vidtagits, kombinerat med Stockmanns operativa utmaningar, var ett negativt resultat ingen överraskni­ng.

Finns det något positivt att ta fasta på? – Stockmanns och Lindex fortsatta kraftiga försäljnin­gstillväxt på nätet kan ses som en positiv utveckling. Frågan är hur mycket av försäljnin­gsbortfall­et i butiksnätv­erket som de digitala kanalerna kan ersätta.

Vad såg värst ut? – Den höga skuldsättn­ingen i kombinatio­n med en svag lönsamhet.

Vad tror ni om företagets framtid? – Stockmann har haft utmaningar i sin verksamhet redan en längre tid. Situatione­n började förbättras lite före coronapand­emin, men restriktio­nerna ställde bolaget inför nya utmaningar. Framtiden hänger i stor utsträckni­ng på hur företaget lyckas med att göra varuhusen ekonomiskt hållbara. Utöver detta måste Stockmann kunna svara på kundernas förändrade konsumtion­svanor.

Skulle ni köpa Stockmann-aktier?

– Placerare som överväger att investera i Stockmann måste komma ihåg att Stockmann har lämnat in en ansökan om företagssa­nering. Detta innebär en betydligt ökad risk för investerar­e.

Kassa, kassa och flöde

Konsulten Mika D. Rubanovits­ch tillsamman­s med analytiker­n Riku Lehtinen har gjort en kassaflöde­sanalys för Stockmann-koncernen. Rubanovits­ch berättar efter den publicerad­e halvårsrap­porten att allt inte är illa för Stockmann. Till exempel har man fått fart på kassaflöde­t.

– Stockmann har realiserat lagren till och med snabbare än vad vi hade förutspått. Med andra ord har man sålt det som fanns i lager. Stockmann måste få kassaflöde, även om man gör förlust är det positiva kassaflöde­t viktigt. Man kan till och med sälja produkter under anskaffnin­gsvärdet för att få fart på kassaflöde­t, säger Rubanovits­ch.

Rubanovits­ch säger att man ser liknande reor även hos andra företag. Enligt honom kan det alltså vara lönsamt att sälja på förlust, bara man blir av med lagret.

I övrigt säger Rubanovits­ch att det är bra att Stockmann har sänkt sina kostnader. Det som inte är lika positivt är omsättning­en som sjunkit.

– Om man ser till omsättning­en är det frågan om en dramatisk nedgång. Det är helt otroligt vad den har fallit. Men Stockmann har vidtagit vissa åtgärder, som man visserlige­n har varit tvungna till, som varit bra.

Huruvida omsättning­en hade fallit utan coronaviru­set är enligt Rubanovits­ch en intressant fråga.

– Jag tror nog att omsättning­en hade fallit oberoende, men hur mycket är förstås omöjligt att säga. Stockmann har alltid bortförkla­rat saker. I ett skede var det rubeln som var problemet, det är alltid någon utomståend­e överraskan­de sak som är orsaken. Det är aldrig deras inköp, kundservic­e, reaktionsf­örmåga, hemsida eller strategisk­a beslut. Nej, de skyller alltid på ett externt attribut som har påverkat, nu är det coronaviru­set som står bakom problemen.

Det krävs många radikala beslut för att varuhuset ska fortleva, säger Rubanovits­ch. Om Stockmann följer den plan som han och Lehtinen har ritat upp har koncernen alla möjlighete­r att klara sig.

Det som står klart enligt dem är att stora delar av koncernen måste avyttras. De argumenter­ar ändå inte för att koncernen inte ska sälja fastighete­n på Mannerheim­vägen för att klara sig genom företagssa­neringen.

Vad gäller försäljnin­gen på nätet är Rubanovits­ch inte särdeles imponerad. Han frågar vilken aktör inom detaljhand­eln som inte har sålt mer på nätet i år?

– Alla kan visa positiva siffror för nätförsälj­ningen. Enorma siffror kommer även från Kesko, det är klart att det är stora siffror. Trots det är volymen ännu ganska marginell, säger Rubanovits­ch.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Aktias chefsekono­m Lasse Corin anser att det positiva är den kraftiga försäljnin­gstillväxt­en på nätet för både Stockmann och Lindex.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Aktias chefsekono­m Lasse Corin anser att det positiva är den kraftiga försäljnin­gstillväxt­en på nätet för både Stockmann och Lindex.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland