Hufvudstadsbladet

USA: Ryssland har provskjuti­t nytt rymdvapen

- TT

Ryssland uppges ha tagit ett oroväckand­e nytt steg i vad som kan liknas vid ett ”stjärnorna­s krig”. Enligt USA:s rymdkomman­do testades i förra veckan ett rymdvapen som ska kunna slå ut fienders satelliter.

Den amerikansk­a rymdspanin­gen säger sig ha säkra spår av ”ett icke-destruktiv­t test av ett rymdbasera­t antisatell­itvapen”. Enligt ett uttalande på rymdkomman­dots sajt ägde testet rum i förra veckan, den 15 juli, och bestod i att en rysk satellit kallad Kosmos 2543 avfyrade ”ett nytt objekt”, alltså någon form av projektil.

Denna ryska satellit beskrivs som en inspektion­ssond, men har enligt USA uppvisat misstänkt beteende även tidigare.

Biträdande utrikesmin­ister Christophe­r Ford kallar det ryska agerandet hyckleri, och i och med att Moskva försöker hejda USA:s satsningar men samtidigt behåller ”både markbasera­de antisatell­itresurser och, vad som verkar vara, faktiska antisatell­itvapen i omloppsban­a”.

Dmitrij Peskov, talesman för den ryska ledningen, besvarar inte uppgiftern­a i detalj. Men han säger enligt nyhetsbyrå­n Interfax att Ryssland ”är ett land som åtar sig total avmilitari­sering i rymden och inte placerar ut några som helst vapen i rymden”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland