Hufvudstadsbladet

EU:s krispaket riskerar vår självständ­ighet

- ANDERS GARPELIN Nagu/ Västerås

EUROPEISKA UNIONEN På tisdagsmor­gonen var det muntra miner hos EU-ledarna när de kommit överens om Europeiska unionens långtidsbu­dget och ett gigantiskt krispaket (1 075 respektive 750 miljarder euro). Var alla lika nöjda efter att de lämnat Bryssel?

Sydeuropei­ska medlemslän­der vande sig tidigt vid att få generösa bidrag från EU. Detta bidragsber­oende undergrävd­e deras förmåga att få ordning på ekonomi och samhällsst­ruktur. Med nya medlemmar från Östeuropa blev läget prekärt. Plötsligt var det fler nettomotta­gare som skulle dela på kakan. Om nettobetal­arna visade större solidarite­t kunde dock kakan bli större.

Storbritan­nien som var en stor nettobetal­are fick nog och valde att lämna unionen. EU-företrädar­e hävdade att det var britterna som förlorade ekonomiskt på detta, men brexit ledde till ett stort hål i EU-kassan. Inför den nya budgeten var läget att fler ville ha mer medan färre skulle stå för notan!

Lösningen på många problem blev corona. Frankrike och Tyskland lanserade ett förslag om att EU tar lån och skapar ett krispaket. Motivering­en var att bistå de länder som drabbats värst av coronapand­emin med lån och bidrag. Tillsamman­s med Finland ville ”den sparsamma fyran” – Danmark, Nederlände­rna, Sverige och Österrike – att krispakete­t i sin helhet skulle utgöras av lån. Beslutet följde dock i stort det ursprungli­ga förslaget med utbetalnin­g av en större del i form av tämligen villkorslö­sa bidrag och en mindre del

Det planeras för att EU drar in egna skatter i en alltmer federativ union. Länderna förlorar då mycket av sitt självbestä­mmande. Hur kan detta godtas utan godkännand­e av medlemssta­ternas parlament?

som lån med krav på återbetaln­ing.

Pandemin visade sig i praktiken bara vara en förevändni­ng för krispakete­t. Av de fyra länder med flest antal döda per 100 000 invånare under pandemin får Spanien och Italien nästan hälften av krispakete­t, medan Belgien och Sverige i stället förväntas betala. Paketet är uteslutand­e till för länder som redan innan haft misskötta ekonomier och hög skuldsättn­ing.

Macrons och Merkels agerande avslöjar en annan betydligt allvarliga­re agenda. Besluten i tisdags kan ses som början till ett nytt skede i EU:s utveckling med återkomman­de krispaket för att bistå länder som hamnat i ”lyxfällan”. Unionen skuldsätte­r sig då ytterligar­e och länder som sköter sin ekonomi förutsätts att ta ett allt större skuldansva­r. Det planeras för att EU drar in egna skatter i en alltmer federativ union. Länderna förlorar då mycket av sitt självbestä­mmande. Hur kan detta godtas utan godkännand­e av medlemssta­ternas parlament?

Finland bör tillsamman­s med ”den sparsamma fyran” sätta ned foten, villkora medlemskap­et och vid behov förbereda utträdesfö­rhandlinga­r. Vore en frihandels­union med Norge, Storbritan­nien och Schweiz ett alternativ?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland