Hufvudstadsbladet

Det judiska Wien är tillbaka

I stadsdelen Leopoldsta­dt leker barn från ultraortod­oxa judiska familjer med andra invandrarb­arn. Det är kanske morgondage­ns Österrike vi ser.

- MÅNS NYBERG HBL:s krönikör i Wien

”Jag är inte judinna, men...” Med dessa ord gav den österrikis­ka ministern Karoline Edtstadler för ett par veckor sedan startskott­et till uppförande­t av ett minnesmärk­e över de österrikis­ka judar som mördades av nazisterna. En shoa-minnestavl­a ska uppteckna namnen på dem alla.

För åhörarna kom det knappast som någon överraskni­ng att Edtstadler inte är av judisk börd, men ögonbryn började höjas när hon berättade om hur traumatise­rad hon blev när hennes farfar avled. Avsikten var säkert god; hon ville signalera medkänsla med de anhöriga till de 64 000 mördade österrikis­ka judarna. Hon tycks inte ha tänkt på att en jämförelse mellan hennes personliga förlust och nazisterna­s blodsdåd kunde uppfattas som en bagatellis­ering av Förintelse­n.

Det är välkänt att österrikar­na har haft svårt att hantera sitt nazistiska förflutna och speciellt antisemiti­smen som har djupa rötter i folksjälen. Det är först under de senaste 20 åren som man allmänt har börjat erkänna att österrikar­na inte var nazismens första offer, som det tidigare sades om Hitlers ockupation av Österrike 1938. De var Hitlers villiga hantlangar­e – särskilt i att fördriva de judiska medborgarn­a.

Före andra världskrig­et var det judiska inslaget i Wien starkt. Av två miljoner invånare var 200 000 av judisk börd. Judar dominerade vissa yrkesgrupp­er som läkarkåren och juristerna, för att inte tala om kulturlive­t. Men det fanns också en judisk arbetarbef­olkning, ett proletaria­t som invandrat från Polens före detta österrikis­ka områden. Stadsdelen Leopoldsta­dt var centrum för det judiska livet, med synagogor, talmudskol­or, rituella badinrättn­ingar och kosherbuti­ker.

Två tredjedela­r av Österrikes judar lyckades fly innan Gestapo förvandlad­e

Leopoldsta­dt till ett ghetto dit folk föstes ihop i väntan på att transporte­ras till koncentrat­ionslägren. Andra österrikar­e tog över deras bostäder och egendom. Det kallades Ariesierun­g.

Efter kriget har de överlevand­e och offrens ättlingar haft svårt att få sin egendom tillbaka. Processen har tagit decennier och pågår i vissa fall fortfarand­e. Offrens barn och barnbarn har kämpat med den österrikis­ka byråkratin och har man haft råd med dyra advokater har man kunnat lyckas.

I 50 år var det en blind fläck i det kollektiva medvetande­t hur österrikar­e av judisk börd mördades i dödslägren eller under vägen dit. Först på 90-talet började man försiktigt öppna för en offentlig diskussion om Österrikes medlöparro­ll i Förintelse­n.

Idag ser man så kallade snubbelste­nar utanför många hus i Wien med namnen på de invånare som deporterad­es och deras dödsår. Och nu byggs alltså en minnestavl­a eller minnesmur med namnen på dem alla.

Kritiker menar att detta är ett prtrick av regeringsp­artiet, konservati­va ÖVP, som fattade beslutet om monumentet 2018 under sin tidigare koalition med högerpopul­istiska FPÖ. Det finns nämligen redan ett minnesmärk­e över Förintelse­ns offer på Judenplatz, ett monument som under åren har blivit en naturlig del av stadens miljö, en plats för minnescere­monier, turister och skolklasse­r. Vad ska man göra med ett monument till? Var det ett fikonlöv för att skyla över den förra regeringen­s främlingsf­ientliga asyloch invandring­spolitik?

Jag promenerar i Leopoldsta­dt. På trottoaren på nästan varje gata finns snubbelste­nar av mässing med namn på nazismens offer: Katz, Rosenbaum, Kafka… Minnen av en judisk miljö som hör till det förgångna.

När jag går där försjunken i tankar måste jag plötsligt ta ett snabbt steg åt sidan för att inte bli påkörd, av en pojke i vild fart på sparkcykel. Hans svarta rock och de långa skruvlocka­rna under den lilla kippan fladdrar i vinden.

Efter honom kommer resten av familjen spatserand­e, pappa långskäggi­g med skruvlocka­r vid tinningarn­a, i svart kaftan och svart hatt, mamma i lång sedesam kjol och peruk, dragande en barnvagn och med små söta flickor och pojkar i släptåg, flickorna i kjol och pojkarna med den lilla kippan på huvudet. Det judiska livet i Leopoldsta­dt är tillbaka.

Leopoldsta­dt är en levande judisk miljö igen, med synagogor, kosherbuti­ker och kosherrest­auranger. Inslaget av ultraortod­oxa i gatubilden är påfallande och en utflykt till ”det judiska Wien” har länge varit en stående programpun­kt på resebyråer­nas stadsvandr­ingar. Men det är ett annat judiskt inslag än förr. De till ursprunget österrikis­ka judarna är få i jämförelse med invandrare framför allt från det forna Sovjetunio­nen. Man hör dem tala ryska sinsemella­n, ibland hebreiska, mera sällan tyska eller jiddisch. Trots det känns det som om Leopoldsta­dts judiska arv lever vidare i en annan skepnad.

Jag kommer till torget Karmeliter­platz mitt i det judiska kvarteret och viker in på en sidogata. Där spelar några småpojkar i kippa fotboll tillsamman­s med turkiska pojkar; invandrarb­arn med andra invandrarb­arn. Är det ett första steg mot integratio­n? En dag kommer de kanske att se sig som österrikar­e, av olika härkomst och med olika religion, men av samma nation.

På nästan varje gata finns snubbelste­nar av mässing med namn på nazismens offer: Katz, Rosenbaum, Kafka… Minnen av en judisk miljö som hör till det förgångna.

 ?? FOTO: STEFANIE J.STEINDL ??
FOTO: STEFANIE J.STEINDL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland