Hufvudstadsbladet

Jonatan Johansson ny tränare i TPS

Jonatan Johansson gör comeback i Åboklubben TPS då han tar över ansvaret som tränare efter att klubben sparkat Tommi Pikkaraine­n efter den svaga säsongstar­ten.

- FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi

TPS blev på fredagen den andra klubben att byta tränare i herrarnas fotbollsli­ga den här säsongen. Efter bara fyra omgångar fick klubbledni­ngen i Åbo nog och visade dörren åt Tommi Pikkaraine­n. TPS ligger sist i tabellen efter fyra förluster och bara ett gjort mål.

TPS steg tillbaka till ligan inför den här säsongen och ett av målen med det tidiga tränarbyte­t är att klubben ska hållas kvar i fotbollens finrum också efter den förkortade säsongen.

Pargassone­n Jonatan Johansson tar över kommandot i den anrika Åboklubben efter helgen då han träffar laget första gången.

”Det är en stor ära att komma tillbaka till klubben som är oerhört viktig för mig. Det är tredje gången jag är här”, säger Johansson i klubbens pressmedde­lande.

”Som ung spelare fick jag stort ansvar och chansen att flytta utomlands. Jag fick också avsluta min spelarkarr­iär i TPS. Klubben betyder mycket för mig och nu har jag nya utmaningar framför mig som ansvarig tränare”, fortsätter han.

Tillbaka i TPS

Johansson gjorde ligadebut i TPS i augusti 1995 och spelade två säsonger i Åbo innan han flyttade utomlands. Hans långa och framgångsr­ika internatio­nella spelarkarr­iär förde honom till Estland, Skottland, England och Sverige innan han återvände hem till TPS 2010.

2012 inledde Johansson sin tränarkarr­iär i TPS då han tog över ansvaret för klubbens B-juniorer. Han blev ansvarig tränare för skotska klubben Motherwell­s U20-lag samma år och fungerade som tränare i klubben tre säsonger.

Johansson var med i det finländska landslaget­s tränarstab 2016–17 och var assisteran­de tränare i skotska storklubbe­n Rangers 2017–18 innan han tog över som ansvarig tränare för Greenock Morton, också den i Skottland.

Nu tar den 44-åriga Johansson över TPS. Kontraktet är av modellen 2+1 säsonger.

”Vi kartlade potentiell­a tränare för nästa säsong och hittade bästa tänkbara alternativ­et för oss”, säger FC TPS ordförande Jouko Peräaho i pressmedde­landet.

Då säsongstar­ten varit mycket

svag för TPS blev tränarbyte­t aktuellt snabbare än man ursprungli­gen tänkt.

”Målet är förstås att spela i ligan också säsongen 2021”, säger Peräaho om tränarbyte­t.

Att få en landslags- och klubbikon som Johansson knuten till TPS är förstås en stor sak.

”Han har en fantastisk­t fin spelarkarr­iär bakom sig och lämpligt med internatio­nell tränarerfa­renhet i bagaget och dessutom en egen stark historia i klubben. Klubbens hundraårsj­ubileum närmar sig och vi vill ha en ny stark identitet som ska avspegla sig i hela verksamhet­en”, säger Peräaho.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? ■
Jonatan Johansson ska försöka vända på den negativa trenden för TPS.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ■ Jonatan Johansson ska försöka vända på den negativa trenden för TPS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland