Hufvudstadsbladet

Anklagad Fifa-åklagare i Schweiz avgår

- HBL-TT-AFP

Han ledde utredninge­n mot Sepp Blatter. Men blev sedan själv anklagad för samröre med Internatio­nella fotbollsfö­rbundet Fifa och misstankar­na består. Nu avgår Michael Lauber från posten som chefsåklag­are i Schweiz.

Tidigare i år inleddes en utredning mot Michael Lauber, för misstankar om flera hemliga möten med Fifas nuvarande ordförande Gianni Infantino. Lauber anklagades bland annat för att ha hjälpt Infantino ■ med en tv-rättighets­utredning 2016 och i mars tving- ades den schweizisk­e chefsåklag­aren till en lönesänk- ning på åtta procent efter en disciplinä­r utredning.

På fredagen meddelade en federal domstol i Schweiz, där Lauber är chefsåklag­are, att anklagelse­rna står fast, men att lönesänkni­ngen ändras till fem procent. Under utredninge­ns gång har Lauber anklagats för att ha ljugit, något han dementerar.

Efter beskedet att Lauber inte frias helt från anklagelse­rna om samröre med Fifa valde han att avgå. ”I institutio­nens intresse erbjuder jag min avgång”, säger 54-åringen. Michael Lauber ledde för några år sedan utredninge­n mot Fifas tidigare, nu avstängde, ordförande Sepp Blatter.

 ?? FOTO: PETER SCHNEIDER/KEYSTONE/TT-AP ?? Michael Lauber.
FOTO: PETER SCHNEIDER/KEYSTONE/TT-AP Michael Lauber.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland