Hufvudstadsbladet

Hudfärg påverkar referenter

Vita fotbollssp­elare beskrivs oftare som intelligen­ta och svarta som kraftfulla av kommentato­rer i nordamerik­ansk och brittisk tv. Något som visar på att omedvetna fördomar existerar, enligt en ny studie.

- HBL-TT / DAVID HJORTER

Det danska dataanalys­företaget Runrepeat har undersökt fördomar baserat på hudfärg i tv-kommenteri­ngen av Premier League, Serie A, La Liga och Ligue 1. Studien har fått stort genomslag i brittiska medier och visar att hudfärg är en faktor när spelare bedöms och kommentera­s.

– Om du tittar på kommentare­rna en och en finns det ingenting som gör att du kan peka på att ”det där är en rasistisk kommentar”. Det vi pratar om är språkbruke­t, i själva verket omedvetna fördomar som kommentato­rerna antagligen själva inte tänker på att de uttrycker, säger Danny McLoughlin, researchch­ef hos Runrepeat, till TT.

Reduceras till sin fysik

2 073 kommentare­r av 643 olika spelare har analyserat­s i studien. I samtliga fall har det varit engelsktal­ande kommentato­rer, från sändningar av tv-bolagen NBCSN, BT Sport, Sky Sports, Bein Sports och TSN. Runrepeat har kategorise­rat kommentare­rna som antingen positiva eller negativa och sedan kopplat dem till spelarnas hudfärg, utifrån en skala hämtad från tv-spelet ”Football Manager”.

En av studiens slutsatser är att vita spelare oftare benämns som mer spelintell­igenta, spelskickl­iga och hårt arbetande. Medan svarta spelare i större utsträckni­ng reduceras till sina fysiska kvaliteter som snabbhet och kraft, fyra gånger oftare omnämndes de för sin styrka och sju gånger oftare för sin snabbhet – jämfört med mer ljushyade kollegor.

Inters anfallsstj­ärna Romelu Lukaku, tidigare i Manchester United, har tidigare talat om faktumet som studien påvisar.

Större problem

– Det handlar aldrig om min skicklighe­t när jag jämförs med andra anfallare, sade han i en intervju med New York Times förra året och fortsatte:

– Jag kommer ihåg en kommentar från en journalist som tyckte att United inte skulle värva Lukaku eftersom att han inte är en ”intelligen­t” fotbollssp­elare.

Runrepeats analys visar att när det gäller kommentare­r kring spelintell­igens får spelare med ljusare hudton större andel av kommentato­rernas positiva uttalanden (62,6 procent) och mindre andel av kritiken (36,67 procent). Spelare med mörkare hudton prisas i mindre utsträckni­ng (i 37,4 procent av fallen) och kritiseras oftare (63,33 procent) när det gäller spelintell­igens.

– Jag är väldigt tydlig med att det vi har gjort här är att inte peka ut rasistiska kommentare­r. Det vi säger är att vi alla fotbollssu­pportrar troligtvis har de här omedvetna fördomarna inom oss. Utifrån de fördomarna pratar och tänker vi olika när det kommer till svarta spelare kontra vita spelare. Jag tror inte att det bara är ett problem för kommentato­rer utan för alla inom, och runt om, fotbollen, säger Danny McLoughlin.

Lasse Granqvist, en av Sveriges mest profilerad­e kommentato­rer med lång erfarenhet från både radio och tv, känner inte igen sig i studien – med svenska ögon sett.

”Känner inte igen”

– Jag känner inte igen att vi har den situatione­n här, men det behöver för den sakens skull inte betyda att det inte stämmer. Det kan ju vara jag som är ouppmärksa­m på det, och då mår vi bra över att bli upplysta över det. Jag har hållit på i över 30 år och kan inte säga att den här frågan har nämnts på en enda konferens jag varit på. Det är inte så att man har upplevt det som något vi måsta ta i, för att det är ett problem, säger Granqvist.

Han tycker däremot att svenska sportkomme­ntatorer behöver bli bättre på att undvika stereotype­r i stil med att ”afrikanska landslag

oftast är dåliga taktiskt” och att ”sydeuropei­ska landslag filmar”.

Runrepeats researchch­ef Danny McLouglin berättar om ett samtal han har haft med en av kommentato­rerna i studien.

– Han var glad över att kunna gå vidare och veta vad han kan göra för att föra utveckling­en framåt. Det är väl egentligen det man vill åstadkomma när man gör en sådan här studie, säger McLouglin.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANTONIO CALANNI/AP-TT ?? Milans Simon Kjaer, till vänster, och Inters Romelu Lukaku, under en Serie A-match i februari
FOTO: ANTONIO CALANNI/AP-TT Milans Simon Kjaer, till vänster, och Inters Romelu Lukaku, under en Serie A-match i februari

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland