Hufvudstadsbladet

Hur finner man lyckan?

- ANNA MARKELIN

Det finns oräkneliga böcker och kurser om vad lycka är, hur man finner den och hur man lyckas hålla den kvar. De senaste åren har intresset för vad det är som gör oss lyckliga formligen exploderat, samtidigt som den psykiska ohälsan ökar i alla samhällsgr­upper.

Läran om lycka eller The Science of Well-Being – det är den populärast­e kursen någonsin vid amerikansk­a Yale-universite­tet. Professor Laurie Santos utvecklade kursen som en respons till oroväckand­e höga nivåer av depression­er, oro och stress bland studentern­a. Mer än 2,7 miljoner människor har deltagit i den kostnadsfr­ia onlinekurs­en och den har rönt stor uppmärksam­het världen över.

Den 20 mars, på Internatio­nella lyckodagen, publiceras listan över världens lyckligast­e länder. År 2020 toppar Finland listan för tredje året i rad. Man mäter individens egen uppfattnin­g av hur lycklig man är, men även hur länderna står sig när man jämför sådant som social trygghet, jämlikhet och framtidsut­sikter. I Bhutan har man infört GNH, Gross National Happiness Index. Det används i beslutsfat­tande kring frågor som rör befolkning­en och syftar till att befästa den allmänna lyckonivån i landet.

Lycklig på sikt

En av filosofins stora frågor är ”vad är lycka?”. Många av historiens filosofer menar att lycka på lång sikt är optimalt, i motsats till kortsiktig njutning som faktiskt kan leda till det motsatta.

Det verkar som att en känsla av att vara tillfreds med livet också bereder vägen för att kunna bli lycklig på sikt.

Maria Borelius är författare­n som söker vägen till lycka. Hennes populära böcker behandlar en antiinflam­matorisk livsstil och det menar hon kan leda till ett lyckligare liv. För att bli lyckliga och må bra måste vi hitta vägen från stress och ohälsa till lugn och läkning och där anser hon att kosten har en avgörande roll, men även vår förmåga att känna förundran inför saker. De starka positiva känslor som väcks av naturupple­velser, musik, närhet och andra saker som vi tycker om är förundran. Den upplevelse­n kan, menar Borelius, rent biologiskt minska den låggradiga inflammati­onen i kroppen och leda till bättre hälsa med större chans till ett lyckligt liv.

Vad är lycka för dig?

Det är förvisso intressant att läsa om teorier och filosofera­nde kring lycka som begrepp, men det som egentligen är viktigt är din egen uppfattnin­g. Är du lycklig? Hur definierar du känslan av lycka, vad innebär det för dig?

När jag frågade runt i min vänkrets var svaren förvånansv­ärt lika: Att vakna bredvid min partner gör mig lycklig. Lycka är att gosa med min spinnande katt som doftar mossa och sol. När min familj är frisk och trygg känner jag lycka. En tyst sommarmorg­on vid havet, i semesterlu­gn. Inte ett enda av svaren berörde materiella ting, rikedom eller arbete och det tycks vara likadant när man frågar en större population.

Fina och bra relationer, att vara vid god hälsa och tryggheten i att bo i ett land där det mesta fungerar kommer långt före pengar och materiell lycka. Faktum är att det gångna halvåret har lyft upp just dessa saker till ytan och påmint oss om hur viktiga våra relationer och vår hälsa är för vår känsla av lycka i livet.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Lycka är ett svårt begrepp, det går inte att mäta i pengar, timmar eller prylar. Däremot blir många människor lyckliga då de får vistas i naturen, umgås med familjen, gosa med husdjur och vara friska.
FOTO: MOSTPHOTOS Lycka är ett svårt begrepp, det går inte att mäta i pengar, timmar eller prylar. Däremot blir många människor lyckliga då de får vistas i naturen, umgås med familjen, gosa med husdjur och vara friska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland