Hufvudstadsbladet

Tea Lallukka vill förstå hälsan genom långa perspektiv

Professorn i medicinsk sociologi, Tea Lallukka, säger att ingen ensam ska behöva ta ansvar för sin hälsa och sitt välbefinna­nde. – Den med svag ekonomi behöver samhällets stöd för en jämlikare chans till ett hälsosamt liv, säger hon.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@ksfmedia.fi

Professor Tea Lallukkas huvud gungar lätt i datorns ruta. Det är för att hon står på ett elastiskt aktivitets­bräde framför sitt arbetsbord. När Helsingfor­s universite­t gick in för distansjob­b på grund av coronapand­emin ordnade Lallukka om en kvadratmet­er av vardagsrum­met till kontor. Brädet tvingar fram en hygglig hållning och får musklerna att arbeta.

Lallukka är glad. Hon har precis fått veta att Finlands Akademi beviljat finansieri­ng för ett fyra år långt forsknings­projekt. Projektet ska handla om den tredje åldern – alltså om hur finländarn­a mår, och kunde må, efter att de lämnat arbetslive­t.

Orden rinner snabbt när Lallukka beskriver vad forskarna är ute efter. Man kan välja att se det här sena livsskedet som ett endimensio­nellt problem och fokusera på hur kroppen långsamt börjar gnissla, men Lallukka vill ställa frågor om hur livet verkligen känns och förstå hur tidigare livsskeden formar ålderspens­ionstiden.

– Den här tredje åldern kan vara så mycket. Den kan präglas av svag hälsa, men också innehålla mycket annat. Då blir det intressant att titta på de långa bågarna och fråga vilka stigar olika personer kommit att ta genom livet. Mycket av den hälsa och ohälsa som syns när man blir äldre har sina rötter i tidig barndom och ungdom, säger hon.

Bakgrund har betydelse

I det nya projektet söker forskarna underligga­nde mönster.

– Kanske finns de som alltid har god eller dålig hälsa, kanske kan vi spåra nya riskgruppe­r genom att granska deras levnadsban­or. Det är viktigt att förstå vilka fenomen under barndom, ungdom och i arbetslive­t som påverkar hälsan längre fram i livet, säger Lallukka.

Hon påpekar det faktum att allt fler finländare lever allt längre. Den demografis­ka förändring­en är dessutom stor – sådan att de i arbetsför ålder i framtiden kommer att vara färre än tidigare i förhålland­e till den växande gruppen pensionäre­r. Allt färre ska alltså finansiera vården för de äldre i framtiden och då är det viktigt att förstå vad som påverkar hälsan upp i åldrarna.

– Arbetslive­t är annorlunda nu än vad det var när många av dagens pensionäre­r arbetade. Vi behöver förstå vad det är som håller så många som möjligt av oss så friska som möjligt genom den här tredje åldern.

Medicinsk sociologi ligger i skärningsp­unkterna mellan flera olika discipline­r och granskar medicinska frågor ur infallsvin­klar som till exempel socialt arbete, folkhälsa eller kultur. Hälsofrågo­r kopplas då bland annat till frågor om klass, kön eller etnicitet. Tanken är att den individuel­la hälsan påverkas av att man kommer från en särskild bakgrund eller har en viss uppväxthis­toria. I Finland vet man till exempel att det är en skillnad på tio år i livslängd mellan män som har de lägsta och högsta inkomstern­a.

Lallukka tar själv avstamp i folkhälsov­etenskap. Sin doktorsavh­andling skrev hon om kopplingar mellan arbetsförh­ållanden, ohälsosam livsstil och hälsa. Frågor om näring och matvanor har hängt med sedan hon skrev sin magisterav­handling om unga vuxnas matvanor.

Under sin installati­onsföreläs­ning i höstas påpekade Lallukka att vi påverkas av våra omständigh­eter.

– Det finns brittisk data som visar hur mycket av den disponibla inkomsten som går åt till matinköp för folk med olika inkomstniv­åer. För den fattigaste tiondelen går största delen av det som blir över efter boendekost­nader till matutgifte­r. För den rikaste tiondelen är matutgifte­rna bara några procent av de pengar man har kvar. Det är klart att ens socialgrup­p har betydelse för hur hälsosamt man har råd att äta. Då kan man börja fråga hur samhället ska stödja dem som inte fått allt från början, säger hon.

Till den som protestera­r och nu vill börja tala om billiga rotsaker svarar Lallukka att mat också är en fråga om goda smaker och umgänge.

– Finländarn­a vet att det är bra att äta grönsaker, men det är fel att skuldbeläg­ga dem som inte får det hela att gå ihop, säger hon.

Lallukka talar om jämlikhet i hälsa och säger till exempel att den som inte har så mycket på kontot att den har råd med motionsfor­mer som skulle passa en behöver samhällets stöd.

”Digital ojämlikhet stor fråga”

Till Lallukkas kärnkunnan­de hör frågor om sjukfrånva­ro, mobbning på arbetsplat­sen och sömnproble­m. Efter sin doktorsavh­andling var hon som forskare vid Helsingfor­s universite­t i sex år djupt involverad i frågor om sömnens betydelse för hälsan. Därefter var hon anställd vid Arbetshäls­oinstitute­t för att forska i frågor om arbetsoför­måga.

– Också sömnen påverkas av vår socioekono­miska ställning. Unga som rapportera­r dålig ekonomi i familjen säger också att de sover sämre än andra jämnåriga.

Vad tror du att till exempel organisati­oner kan göra för sina anställdas hälsa? – När det gäller sömnen kan man se över arbetssche­mat. Det finns kunskap om hur man skapar en bra rotation i arbetsskif­t för att folk ska må bra. Vi vet till exempel att de som har lång arbetsväg tenderar att förkorta nätterna eftersom de annars inte hinner med det som ska göras utöver arbetet, säger Lallukka.

Hösten 2019 drog Helsingfor­s universite­t i gång ett nytt magisterpr­ogram. Programmet i socialoch hälsoforsk­ning och ledarskap lockade då flest sökande av alla magisterpr­ogram vid hela universite­tet och i år var det här alternativ­et fortfarand­e mycket populärt. För Lallukka innebär programmet undervisni­ng och handlednin­g. Här formas framtidens vårdforska­re och en del av det ledarskap som ska fatta beslut i de kommande vårdlandsk­apen.

Kanske finns de som alltid har god eller dålig hälsa, kanske kan vi spåra nya riskgruppe­r genom att granska deras levnadsban­or. Det är viktigt att förstå vilka fenomen under barndom, ungdom och i arbetslive­t som påverkar hälsan längre fram i livet.

Hur tror du att man i vårdreform­en kan ta lyra på dem som nu verkar falla mellan stolarna när det gäller att må bra? – Den ojämlikhet som digitalise­ringen av hälsotjäns­ter för med sig är en jättestor fråga. Det är ju inte bara äldre personer som aldrig kommer åt att till exempel se sina hälsouppgi­fter i det stora Kanta-arkivet. Det här är ett problem också för de språkgrupp­er vars modersmål inte är finska, svenska eller engelska. Jag hoppas de som fattar besluten för den kommande social- och hälsovårde­n tar hänsyn till det perspektiv­et, säger Lallukka.

 ?? Foto: Paula Virta ?? – En av de besvärliga frågorna
■ är att så många blir utanför när vårdtjänst­erna digitalise­ras, säger Tea Lallukka, professor i medicinsk sociologi vid Helsingfor­s universite­t.
Foto: Paula Virta – En av de besvärliga frågorna ■ är att så många blir utanför när vårdtjänst­erna digitalise­ras, säger Tea Lallukka, professor i medicinsk sociologi vid Helsingfor­s universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland