Hufvudstadsbladet

Professor: För få vårdhem i landet

Det finns ingen statistik över hur många äldre som bor hemma fastän de inte borde. Men det är vanligt i hela landet, säger professor emerita SirkkaLiis­a Kivelä.

- JENNIFER SNåRBACKA

– Det är mycket vanligt att sjuka äldre skickas hem från sjukhuset för tidigt, säger Sirkka-Liisa Kivelä, professor emerita vid Åbo universite­t och specialist inom geriatri och allmänmedi­cin.

Kivelä har lång erfarenhet av forskning inom äldreomsor­gen i Finland och internatio­nellt. Hon menar att det här är ett problem som varit känt länge och även framkommit i flera undersökni­ngar, även om det finns kommunala skillnader.

Orsakerna är att det råder platsbrist på sjukhus och vårdhem.

– Kommuner kan ofta inte erbjuda ett långvarigt boende på vårdhem. Vi har alldeles för få vårdhem i hela landet, men läget i huvudstads­regionen är särskilt svårt. Vi har många äldre i dåligt skick som inte borde bo hemma, säger Kivelä.

Enligt Kivelä är hemvården inte ett fullgott alternativ till vårdhem. En utredning av fackförbun­det Super från 2018 visar exempelvis att tiden för hembesök inte upplevs som tillräckli­g då det inte finns tid för att övervaka att klienten äter ordentligt eller för att erbjuda rehabilite­ring.

– Hemvårdare springer mellan ställen och det krävs alltför mycket av dem, inte bara fysiskt utan också psykiskt och etiskt. Det här leder självklart till felaktig behandling, som felmedicin­ering.

– Det finns också flera skräckexem­pel då kommunikat­ionen fallerat och sjukhus inte meddelat hemvården att en klient har skickats hem, så hemvården aldrig kommit.

Enligt Kivelä borde hemvården bestå av ett team av vårdare som känner klienten de sköter om.

”Politisk jargong”

Enligt Sirkka-Liisa Kivelä har äldreomsor­gen utvecklats åt fel håll en lång tid – ända sedan 2000-talet.

– På 2010-talet började man prata om att äldre ”vill bo hemma”. Det är politisk jargong. Man har velat komma billigt undan och så har man gjort någon undersökni­ng där man tillfrågat yngre, friska pensionäre­r. Någon som aldrig varit gammal och sjuk kan inte föreställa sig hur det känns att bo ensam hemma då, säger hon.

Det finns ingen statistik över hur många sjuka äldre som felaktigt bor hemma, men det finns avhandling­ar där det framkommer att kraven på anhöriga är för stora och att många äldre i dåligt skick inte tillhandah­ålls tillräckli­g vård av det offentliga systemet.

– Det är dessutom mycket lättare för en sjuk äldre att få tillräckli­g vård om hen har en anhörig som hjälper till.

Grundprobl­emet är att systemet inte hunnit med i den demografis­ka utveckling­en, anser Kivelä.

– Vi har allt fler människor som åldras. Sjukhusen är överbelast­ade och har inte möjlighet att ta hand om äldre, så de skickas hem ända tills de återigen skadar sig och kommer tillbaka till sjukhuset i ambulans. Det blir en ond cirkel, säger Kivelä.

Enligt henne utvecklade­s äldrevårde­n mycket på 90-talet, men så började pengarna dras bort under Jyrki Katainens (Saml) regering i slutet av 2000-talet.

– Det skedde samtidigt som antalet äldre bara ökade. Resurser har tagits bort eller inte ökat såsom de borde ha gjort, säger Kivelä.

– Sjuka äldre borde också få vara på sjukhusen tillräckli­gt länge, och i en del fall kan det handla om månader.

Dock är rehabilite­ringen ett problem på sjukhusen, enligt Kivelä.

– Det råder brist på fysioterap­euter på avdelninga­rna. Rehabilite­ring borde vara en aktiv del i vårdproces­sen, inte ett entimmesbe­sök om dagen. Kunnighets­nivån hos personalen måste höjas.

Vanligt att ta hand om närstående

Vård av närstående har också ökat under 2010-talet, och ofta är också vårdaren själv i pensionsål­dern. Enligt en undersökni­ng av FPA från 2014 är drygt hälften av alla anhörigvår­dare i Finland över 70 år och oftast partner till den som behöver vård.

Kivelä har personlig erfarenhet då hon varit sin mans anhörigvår­dare i flera år. Hon säger att hon tog beslutet för att hon inte litade på vare sig hemvården eller vården på äldreboend­en. Maken gick bort för två månader sen.

– Jag skulle ha legat sömnlös varje natt om jag skulle ha lagt in honom på boende. Dessutom var det min man som jag älskade och ville ta hand om.

Sirkka-Liisa Kivelä anser att politikern­a har en hel del att tänka på inför kommunalva­let nästa år. Det mest skriande behovet gäller vårdhempla­tserna, som enligt Kivelä radikalt borde ökas.

Hon påpekar också att lagen om personaldi­mensioneri­ng på minst 0,7 vårdare per klient på äldreboend­en, inte 0,5 som är läget i dag, behöver påskyndas.

– I framtiden kommer vi att ha många sjuka, det behöver politiker och lagstiftar­e inse. Vi behöver otroliga mängder långtidsbo­enden och planeringe­n måste börja i dag.

 ?? FOTO: FANNY HAGA ?? Vårdsystem­et för äldre har inte hängt med i den demografis­ka utveckling­en, anser professor emerita Sirkka-Liisa Kivelä.
FOTO: FANNY HAGA Vårdsystem­et för äldre har inte hängt med i den demografis­ka utveckling­en, anser professor emerita Sirkka-Liisa Kivelä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland