Hufvudstadsbladet

Aurinkomat­kat struntar i reserekomm­endationer

Finnairs dotterbola­g Aurinkomat­kat ordnar från och med den första augusti flygresor till Spanien och Turkiet, trots att Utrikesmin­isteriet avråder finländare från att resa till bägge länder på grund av det rådande smittläget och coronapand­emin.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Moderbolag­et Finnair anser att resorna inte förknippad­e med hälsoriske­r.

– Vi har förhandlat med våra lokala samarbetsp­artner och kommit överens om konkreta åtgärder för att garantera tryggheten och resenärern­as hälsa på de orter som nu öppnas upp för semesterre­sor, säger Arja Suominen, direktör med ansvar för kommunikat­ion och samhällsan­svar på Finnair.

Enligt Aurinkomat­kas vd Timo Kousa är regeringen­s rekommenda­tioner endast riktgivand­e.

– Det är inte förbjudet att lämna landet. Regeringen­s rekommenda­tioner gäller i första hand hemkomsten från dessa länder och skyldighet­en att stanna i karantän om man har semestrat i till exempel Spanien, säger Timo Kousa.

Aurinkomat­kat börjar nästa helg flyga till bland annat Alanya i Turkiet, Málaga i Spanien och Split och Dubrovnik i Kroatien.

– En del av våra kunder har bokat dessa resor redan för 11 månader sedan innan coronapand­emin.

Många äger hus i dessa länder och är angelägna om att resa till Medelhavet där de bor en stor del av året, säger Kousa.

Smittläget i Spanien är allvarligt. Hur bär ni ansvar för era kunders hälsa? – Personalen­s och kundernas säkerhet är oerhört viktig för oss. I Spanien undviker vi till exempel sådana regioner där smittläget är exceptione­llt svårt. Vi erbjuder också alla våra kunder möjlighete­n att kostnadsfr­itt avboka sina resor fram till den 13 september.

Tui följer ministerie­ts rekommenda­tioner

Kousa understryk­er att bolaget följer med situatione­n hela tiden och att bolagets ledning vid behov omvärderar sitt beslut ifall coronapand­emin förvärras i Sydeuropa. Konkurrent­en Tui har valt en annan strategi.

– Vi följer Utrikesmin­isteriets reserekomm­endationer som grundar sig på smittläget i olika länder. Av denna anledning ordnar vi inte resor till Spanien just nu, säger kommunikat­ionschef Laura Aaltonen på resebyrån Tui.

Regeringen uppdaterad­e i torsdags sina reserekomm­endationer. Utrikesmin­isteriets lista på så kalllade trygga länder nämner inte Spanien, Turkiet eller Kroatien. Utrikesmin­isteriet avråder för närvarande finländare från att göra resor till länder som har hög förekomst av coronaviru­set. De som besöker länder med hög förekomst av coronaviru­set ska stanna i frivillig karantän efter hemkomsten.

I synnerhet Spanien har drabbats hårt av coronapand­emin. Enligt den europeiska smittskydd­smyndighet­en ECDC har 272 421 personer hittills smittats av coronaviru­set i Spanien. Över 28 430 dödsfall som är förbundna med covid-19 har hittills registrera­ts i Spanien medan Turkiet har knappt 5 600 dödsfall.

 ?? FOTO: JENNIFER GRANQVIST/SPT ?? Spanien är fortfarand­e hårt drabbat av coronapand­emin. Aurinkomat­kat har trots det gått in för att ordna flygresor till den spanska solkusten från och med augusti.
FOTO: JENNIFER GRANQVIST/SPT Spanien är fortfarand­e hårt drabbat av coronapand­emin. Aurinkomat­kat har trots det gått in för att ordna flygresor till den spanska solkusten från och med augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland