Hufvudstadsbladet

Jonkka vill se över ministrarn­as rättsskydd

Justitieka­nsler emeritus Jaakko Jonkka ifrågasätt­er nuvarande rättspraxi­s som ger ministrar ett starkare rättsskydd i samband med åtalsprövn­ing.

- SPT

Enligt Jaakko Jonkka är kutymen att rösta om enskilda politikers brottsmiss­tankar ”onaturligt”, skriver Yle. Han varnar också för att rättsliga processer riskerar att politisera­s när politiker tar ställning till åtalsprövn­ingen i samband med enskilda fall i riksdagens plenum.

Jonkka uttrycker sin kritik i en nyutkommen bok med titeln Oikeusvalt­ion puolesta (För rättsstate­n), men aktar sig för att kommentera aktuella fall såsom utrikesmin­ister Pekka Haavistos (Gröna) roll i hanteringe­n av de finska medborgarn­a i lägret al-Hol i Syrien.

– Det är i mitt tycke onaturligt att riksdagen debatterar och röstar om enskilda brottsfall och avgör om de ska hänskjutas till domstol. Det föreligger en risk för att man blandar ihop politik och juridik, säger Jonkka i en intervju för Yle.

Jonkka föreslår att åtalsprövn­ingen av enskilda politiker i stället ska handläggas av riksåklaga­ren eller justitieka­nslern. Ett sådant förfarande skulle å andra sidan förutsätta en revidering av grundlagen.

Jonkka ifrågasätt­er också att en minister har högre åtalströsk­el och anser att riksrätten­s nuvarande roll inte är ändamålsen­lig.

– Är det över huvud taget rätt att behandling­en av juridiska processer också inkluderar en politisk process, frågar Jonkka retoriskt.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Justitieka­nsler emeritus Jaakko Jonkka vill revidera riksdagens makt i åtalsprövn­ingen av enskilda politiker. Arkivbild.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Justitieka­nsler emeritus Jaakko Jonkka vill revidera riksdagens makt i åtalsprövn­ingen av enskilda politiker. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland