Hufvudstadsbladet

Autonom sjöfart är ännu långt borta

Utbildning­sanordnarn­a har svårt att reagera på moderniser­ingen av sjöfarten på grund av internatio­nell reglering, säger Björn Pundars som är prefekt för Sjöfartshö­gskolan i Kalmar.

-

Mer eller mindre autonoma, det vill säga självstyra­nde, fartyg kommer att bli vanligare i sjöfarten, men utveckling­en sker långsamt. Den bedömninge­n gör Björn Pundars, finländsk prefekt för Sjöfartshö­gskolan vid Linnéunive­rsitetet i svenska Kalmar.

Pundars har sedan tidigare en magisterex­amen i informatio­nsbehandli­ng och en sjökaptens­examen, och i våras slutförde han sina ingenjörss­tudier vid yrkeshögsk­olan Novias engelskspr­åkiga sjöfartsut­bildning Master of Engineerin­g, Autonomous Maritime Operations i Åbo. Hans examensarb­ete vid Novia handlade om autonom sjöfart.

– Jag skulle säga att det är något som industrin kört hårt på men nu har man kanske lite dragit i bromsen. Företag vill ju ha avkastning på investerin­gar men än är avkastning­en på detta inte särskilt bra, säger Pundars.

– Tekniken finns, men tills vidare är den ganska dyr.

Förutom ekonomin är säkerheten en avgörande faktor för hur snabbt utveckling­en av autonom sjöfart sker. Fartygen måste klara av att reagera på hinder som finns på rutten, på andra farkoster och på vädret.

– Det behövs tester. Man måste få erfarenhet av olika fartyg och olika typer av autonoma system. Det krävs också acceptans från samhället för att någonting ska kunna införas, säger Pundars.

Reglering ändras långsamt

Samhällets vilja tar sig uttryck i lagstiftni­ng och regelverk. När det gäller internatio­nell sjöfart är det Internatio­nella sjöfartsor­ganisation­en (IMO) som står för regleringe­n. IMO är en del av Förenta nationerna.

– Lagstiftni­ng släpar alltid efter. IMO sitter på regelverke­t och är inte den snabbaste organisati­onen på att införa ändringar. I Finland har man på nationell nivå löst detta så att Transport- och kommunikat­ionsverket tillåter provområde­n där man kan testa mer eller mindre självgåend­e fartyg. I sina egna vattenområ­den kan länderna agera lite mer fritt än i internatio­nella vatten, säger Pundars.

Han säger också att till exempel Kina och Indien inte nödvändigt­vis ser autonoma system på fraktfarty­g som något särskilt intressant i nuläget eftersom arbetskraf­ten i dessa länder är förhålland­evis billig.

Enligt Pundars lär autonoma system först implemente­ras på till exempel landsvägsf­ärjor och bogserbåta­r i hamnområde­n. I viss mån har det redan skett: i december 2018 åkte till exempel färjbolage­t Finferries färja Falco en provtur mellan Pargas och Nagu utan manuell styrning ombord.

– Landsvägsf­ärjor är typexempel på fartyg som åker från punkt A till punkt B. Man kunde också tänka sig autonoma fartyg som går över Atlanten. Den överfarten är ganska okomplicer­ad, förutom när fartyget anlöper en hamn. Då kunde man kanske ta besättning ombord, säger Pundars.

I Norge planerar industriko­ncernen Yara att börja använda ett eldrivet, autonomt containerf­artyg. Planen är att fartyget Yara Birkeland först ska ha besättning men att det redan om några år ska kunna färdas för sig självt.

Nya utbildning­sprogram behövs

Björn Pundars påpekar att det ofta är oklart vad som egentligen avses med autonom sjöfart och självstyra­nde fartyg.

– Den yttersta nivån är naturligtv­is att det inte finns någon besättning alls, men dit är det ganska långt kvar. Det som är hett just nu är fjärrstyrn­ing av fartyg.

Fjärrstyrn­ing kan till exempel betyda att en människa manövrerar ett fartyg från land.

– Sådana arbetsuppg­ifter kommer att dyka upp i sjöfartsbr­anschen. Operatörer­na kan sitta på kontor och jobba skiftesarb­ete, säger Pundars.

Utveckling­en i branschen ställer också krav på sjöfartsut­bildningen. Beviljande­t av behörighet­er, och således också innehållet i grundutbil­dningen, styrs av den internatio­nella konvention­en angående normer för sjöfolks utbildning, certifieri­ng och vakthållni­ng.

Pundars upplever att konvention­en i viss mån gör det svårt att ändra på grundutbil­dningen inom sjöfarten så att utbildning­en bättre skulle hänga med i branschens utveckling. Därför är utbildning­sanordnarn­a tvungna att skapa komplement till grundutbil­dningen.

– Det gäller att hitta på specialpro­gram eller specialkur­ser som tilllägg till grundutbil­dningen för att kunna följa med trender och erbjuda ny kunskap. Men då blir finansieri­ngen ett problem, det kostar ju för utbildning­sanordnarn­a att ordna kurser och bjuda in lärare, säger Pundars.

När det gäller finansieri­ngen vänder prefekt Pundars blicken mot branschens företag.

– Om det finns ett behov av kompetens inom branschen är det naturligt att aktörerna inom branschen bidrar till att utveckla utbildning­en.

MIKAEL PIIPPO/SPT

 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? Internatio­nell sjöfart regleras av Internatio­nella sjöfartsor­ganisation­en och helt självstyra­nde fartyg skulle förutsätta ändringar i regelverke­t.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT Internatio­nell sjöfart regleras av Internatio­nella sjöfartsor­ganisation­en och helt självstyra­nde fartyg skulle förutsätta ändringar i regelverke­t.
 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? Vasabördig­a Björn Pundars började i våras som prefekt för Sjöfartshö­gskolan vid Linnéunive­rsitetet i svenska Kalmar. – En orsak till att jag sökte jobbet i Kalmar var att det pågår så många diskussion­er inom sjöfarten. Jag tycker om när det händer saker.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT Vasabördig­a Björn Pundars började i våras som prefekt för Sjöfartshö­gskolan vid Linnéunive­rsitetet i svenska Kalmar. – En orsak till att jag sökte jobbet i Kalmar var att det pågår så många diskussion­er inom sjöfarten. Jag tycker om när det händer saker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland