Hufvudstadsbladet

Cykelstöld­erna har ökat i Västnyland – köpcentrum i Esbo särskilt utsatta

I hela Västnyland har antalet cykelstöld­er ökat med fyrtio procent jämfört med i fjol. Det är framför allt i Esbo som många blivit av med sin cykel, uppger polisen.

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

I torsdags informerad­e polisinrät­tningen i Västra Nyland om sina förstärkta insatser för att motarbeta cykelstöld­er. I sitt pressmedde­lande uppgav polisinrät­tningen att i vissa områden har cykelstöld­erna ökat upp till femtio procent jämfört med fjolåret. Enligt kommunikat­ionschef Petri Launiainen är det här specifika området Esbo.

– Om vi ser på en karta var stölderna inträffar så är det på alla håll i vårt område, men framför allt i Esbo, säger Launiainen.

Särskilt drabbade är områden i närheten av köpcentra och större trafikstat­ioner, exempelvis Alberga, Esbo centrum och Mattby.

– Men cyklar försvinner också från gårdar, cykelkälla­re och skjul oberoende av stadsdel.

Enligt Launiainen är det egna hemmet den säkraste platsen att förvara cykeln, men han tillägger snabbt att alla förstås inte har plats i sitt hem eller på sin balkong för en cykel.

Eftersom det är vanligt bland de som åker kollektivt att cykla till tågeller metrostati­onen är det många som är tvungna att lämna cykeln på sådana platser där cykelstöld­er är vanliga. Launiainen uppmanar till att investera i ett stadigt cykellås som inte går att slå sönder med vanliga verktyg. Det spelar också en stor roll var och hur man låser fast cykeln.

– Det viktigaste är att man låser hjulet och ramen i en stadig, fast konstrukti­on. Och kom ihåg att låsa cykeln både utom- och inomhus, säger Launiainen.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/ LEHTIKUVA ?? Enligt polisen är det särskilt i närheten av köpcentra och tåg-, buss- och metrostati­oner som folk blir av med sina cyklar. Arkivbild.
FOTO: VESA MOILANEN/ LEHTIKUVA Enligt polisen är det särskilt i närheten av köpcentra och tåg-, buss- och metrostati­oner som folk blir av med sina cyklar. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland