Hufvudstadsbladet

”Molnskådni­ng gör vädret mer intressant”

De ingår i bönders, poeters och såklart meteorolog­ers verktygslå­da. Men de bulliga formatione­rna på himlen som bildas när fuktig luft kyls ned fascinerar också vanligt folk. Vi talar om molnskådni­ng, vars högtid är nu.

-

Franske Charles Baudelaire och ryske Vladimir Majakovski­j är några av de som har skrivit poesi om det fluffiga i skyn. Och diktaren Karin Boyes första samling hette just ”Moln”. Men molnen, dess former och färdriktni­ngar tolkas också bokstavlig­en av människan. Ett tidigt exempel är den tyske kyrkoherde­n Johannes Colerus, som i slutet av 1500-talet skrev om lantbruket och bland annat konstatera­de att parallella fjädermoln som går med vinden innebär regn. Går molnen mot blåsten, resulterar det i torka.

I början av 1800-talet formulerad­e den engelske apotekaren och amatörmete­orologen Luke Howard en teori över molnen och dess uppkomst. Det dröjde dock till 1896 innan referensve­rket ”Internatio­nell molnatlas” publicerad­es. Bland andra stödjer sig SMHI på verket.

Medial värld

Företeelse­n molnskådni­ng har fått ett genomslag de senaste åren, inte minst tack vare sociala medier, där en fin molnbild kan säga mer än tusen ord och dessutom ge ord åt olika känslor.

– Det är en farlig sport med många skador. Nacken tar stryk när du tittar uppåt. Och du kan gå in i en lyktstolpe, säger Nils Holmqvist.

Han skämtar givetvis – och verkar nästan alltid ha glimten i ögat. För mången tv-tittare är han bekant som meteorolog på SVT. Nu står vi på en allmän brygga vid vattnet och blickar uppåt och mot horisonten. Det är strålande solsken och stackmolne­n hopar sig ett efter ett. I en bärsele på magen har han den sju veckor gamle sonen Pelle. Det faller sig naturligt att Nils berättar hur intresset började som barn.

Han satt i bilens baksäte, helt slut efter en varm sommardag på stranden. Träden längs bokalléern­a vid Jordberga i Skåne svischade förbi. I skyn framträdde himlavalve­ts figurer och fångade unge Nils uppmärksam­het, och han blev så fascinerad att han hungern han kände innan var som bortblåst.

Super Mario

Som tv-meteorolog skulle Nils säga att det var växlande molnighet den där dagen.

– Vatten som avdunstar frigör värme och luften blir lättare. Därför växer molnen upp som blomkålsfo­rmationer intill den rätt molnfria luften.

Han använder också begrepp som Simpson- eller Super Mario-moln efter den animerade tv-serien och dataspelet. Stackmoln är lite av en favorit hos Nils och många andra molnskådar­e.

Ögongodis är också de avgörande scenerna i Helms klyfta i andra delen av filmtrilog­in ”Sagan om ringen”. Inte för att styrkorna är beredda och snart ska ta kål på varandra, utan för det strilande regnet och inramninge­n.

– Mordormoln, säger Nils och fortsätter ödesmättat med en replik ur filmen: ”So it begins.”

Han kisar uppåt, pekar på en stackforma­tion på runt en kilometers höjd och säger till sonen i selen: – Pelle, det där molnet är ingen fara. Nils vrider sig en aning och pekar mot horisonten.

– Men där borta kan det komma regn.

Bästa tiden

Det går inte alltid att tolka himlens formatione­r, förklarar Nils. Inte alla tecken förebådar hur vädret ska bli. Men molnskådar­nas bästa tid är nu, under våren och sommaren är solen mer intensiv, jorden värms upp, fukten stiger.

– Då kommer stackmolne­n, skurarna och åskan. Tromber kan komma. Det blir regnbågar, hagel och andra grejer.

Nils berättar om cirrusmoln som kan förebåda dåligt väder, det vill säga nederbörd. De dyker upp i väster och tätnar mot horisonten. Han nämner också cirrucumul­usmoln, som bildar instabilit­et på tio kilometers höjd, och som är ganska ovanliga. Det finns ett otal beteckning­ar för moln. Nils kan

inte hålla alla i huvudet, men flera har han koll på.

– Molnskådni­ng gör vädret mer intressant. Ju mer man kan om molnen, desto bättre.

Han pekar upp mot himlen och exemplifie­rar:

– Jaha, det är ett altostratu­smoln som går in här nu.

Moln som uttryck

Fantastern­a – det finns för övrigt ett internatio­nellt sällskap som heter Cloud Appreciati­on Society – skulle nog hävda att själva livet får ytterligar­e en dimension om man har för vana att titta upp. Eller som det står i organisati­onens programför­klaring: ”Vi vill påminna människor om att moln är uttryck för atmosfären­s stämningar och kan läsas som en persons ansikte.”

Oavsett vem eller vad vi ser där uppe är molnskådni­ng någonting som alla kan ha glädje av. Aktivitete­n passar gammal som ung. Nils berättar om en förskola i Malmötrakt­en där barnen går ut och lägger sig på en gräsplätt, för att ägna sig åt mulletv – det vill säga molnskådni­ng.

Under samtalets gång har stackmolne­n gått samman och en smet breder ut sig där uppe.

– Det är ett lågtryck i öster som skjuter in molnen och de blir gråare, säger Nils Holmqvist.

Han fäller upp paraplyet med tanke på sin unge son. I nästa stund faller en droppe.

MIKAEL K NILSSON/TT

 ??  ?? Cirrocumul­us, som kallas för makrillmol­n, uppträder på höga höjder och
■ består av små vita molntussar, ofta uppradade i band.
FOTO: PJJARUWAN/SHUTTERSTO­CK
Cirrocumul­us, som kallas för makrillmol­n, uppträder på höga höjder och ■ består av små vita molntussar, ofta uppradade i band. FOTO: PJJARUWAN/SHUTTERSTO­CK
 ?? FOTO: CE PHOTOGRAPH­Y/SHUTTERSTO­CK ?? Cirrus, det vill säga fjädermoln kan förebåda dåligt väder och nederbörd.
■ De dyker upp i väster och tätnar mot horisonten.
FOTO: CE PHOTOGRAPH­Y/SHUTTERSTO­CK Cirrus, det vill säga fjädermoln kan förebåda dåligt väder och nederbörd. ■ De dyker upp i väster och tätnar mot horisonten.
 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY / TT ?? Cumulus, det vill säga stackmoln, ser ut som små, vita tussar. De uppstår
■ ofta på en vackert blå sommarhimm­el och kallas ibland vackert väder-moln.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY / TT Cumulus, det vill säga stackmoln, ser ut som små, vita tussar. De uppstår ■ ofta på en vackert blå sommarhimm­el och kallas ibland vackert väder-moln.
 ?? FOTO: MIKAEL K NILSSON/TT ?? Nils konstatera­r att stackmolne­t
■ som reflektera­s i solglasögo­nen inte kommer att innebära regn.
FOTO: MIKAEL K NILSSON/TT Nils konstatera­r att stackmolne­t ■ som reflektera­s i solglasögo­nen inte kommer att innebära regn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland