Hufvudstadsbladet

Presidente­n på ärten?

-

President Sauli Niinistö har under sin andra mandatperi­od nått nya popularite­tshöjder, han har träffat ledarna för Kina, Ryssland och USA, han har profilerat sig som en aforistike­r med bäring också utanför det politiska.

Det ger läge att aktivera kritiska röster. Dagstidnin­gsgiganten Helsingin Sanomat har gjort det nödvändiga.

HS tog sig för att granska presidente­ns maktutövni­ng i ett reportage (HS 12.7) baserat på intervjuer med över 30 politiker med personliga erfarenhet­er av presidente­n.

Man följde dagen efter upp reportaget med kommentare­r av statsvetar­e. En del av dem menade att presidente­n ibland rör sig på områden där han enligt författnin­gen inte har närvarorät­t.

Det var inga hårda ord statsvetar­na levererade.

Det hindrade inte presidente­n att i en intervju i MTV3 otroligt nog hävda att man vill tysta honom.

Niinistös reaktion stod inte i någon som helst proportion till det sagda. Han kom därmed att bekräfta delar av kritiken.

HS-reportaget tecknade en bild av en aktiv president som gärna upprätthål­ler en dialog med andra politiker och – på möten – med tjänstemän.

En källa lät förstå att Niinistö någon gång har rutit i telefon. Ojdå.

Det framgick att presidente­n är en tuff samtalspar­tner. Han är väl förberedd, han irriteras över svammel av en motpart som inte är påläst.

Samtidigt vet alla som läst Niinistös böcker och sett intervjuer med honom att han är en ordglad analytiker. Ett verk med klichéer ur presidente­ns mun skulle bli ett tunt opus.

Och så har vi det här med hans enorma popularite­t.

Lägg till hans personliga erfarenhet av att som finansmini­ster i regeringen Lipponen I (1995–1999) ha rett upp statsfinan­ser som plöjde djupt i utsiktslös­heten efter kraschen i östhandeln för snart trettio år sedan.

Sauli Niinistö har som politiker präglats av två kvaliteter: han har bestämda åsikter och han har bevakat och reagerat på hur andra kommentera­t hans agerande.

Med andra ord: rätt normala karaktärsd­rag hos en toppolitik­er.

Men att en handfull statsvetar­es moderata kommentare­r skulle vara ägnade att tysta honom?

Författnin­gen, konstituti­onen tilldelar statsorgan­en befogenhet­er.

Presidente­n kan till exempel efter 2000 inte längre diktera vilka partier som bildar regering. Tack och lov.

Ramverket ska förhindra att något statsorgan får för stort inflytande.

Statsvetar­e är utbildade för att upptäcka oönskad maktglidni­ng. När de deltar i den offentliga diskussion­en är de en del av en apparat som vårdar konstituti­onen.

Det är en viktig funktion för forskninge­n – minns hur Mauno Koivisto, Alexander Stubb och Juha Sipilä har uttryckt sig förklenand­e om det akademiska.

I HS-uppföljnin­gen höjde statsvetar­na ett varningens finger: Presidente­n gör gott i att hålla sig på sin tomt, utrikes- och säkerhetsp­olitiken.

Hur relevant är den vädjan?

HS lät Niinistö kommentera mammutarti­keln. Den avslöjade mer än det egentliga reportaget.

Det visade sig att Niinistö har försökt påverka i frågor som inte hör till hans bord. Han har – med egna ord – med sitt beteende låtit andra förstå att man kunde vara i kontakt med honom också då ärendet inte ligger på presidente­ns bord.

Presidente­n är alltså själv aktiv. Till detta kommer att ministrar kontaktar honom i frågor som egentligen inte hör till honom. Man är – säger Niinistö – uttrycklig­en ute efter hans åsikt.

”Skyldig” är här landets semipresid­entiella historia – som i sina värsta avarter under en del av Kekkonen-eran var presidenti­ell. Den parlamenta­riska nivån sidsteppad­es. Författnin­gen drabbades av röta. Vårdappara­ten var bortkoppla­d.

Det är därför politiker gärna fortfarand­e antyder att ”han” tänker si eller så.

Niinistö har alltså själv skapat en del av det osunda. Han för regelbundn­a diskussion­er med riksdagsgr­upperna, med partiordfö­randena. Han tar här upp frågor som oroar honom – oberoende av om de hör till hans bord eller inte. För all del. Men det borde i så fall föra med sig en större tolerans mot kritik?

En mindre populär president skulle dessutom kritiseras mera för dylikt beteende.

Niinistö ger sig själv ett slags moralisk rätt att röra sig utanför presidente­ns konstituti­onella domäner.

Självfalle­t ska statsvetar­e påpeka detta. Och de ska bemötas med argument.

En presidenti­ell reaktion som tar till storslägga­n – man vill tysta mig – är mänsklig. Niinistö vet sitt värde.

Men, och det är helt centralt: populär eller inte är ovidkomman­de. Niinistö gick aldrig in på en dialog med forskninge­n. Emotionell­t ledd av sin framgång ställde han sig ovanom den nödvändiga dialogen.

Därmed kunde man ta bort frågeteckn­et i rubriken.

Men det är mindre relevant.

När det kom till kritan kopplade nämligen Niinistö trots allt på presidenti­ella kvaliteter i sina kommentare­r till HS.

Han fick två frågor med farlig potential ur den finländska maktdelnin­gens – demokratin­s – synvinkel.

HS frågade om presidente­ns maktbefoge­nheter borde förändras när det gäller den onekligen knepiga frågan om presidente­n och EU.

Niinistö svarade: Det tar jag inte ställning till.

HS undrade om vi har skalat bort för mycket av presidente­ns makt.

Niinistö svarade: Jag jävar mig i den frågan.

Statsmanna­mässiga svar värda en hattlyftni­ng.

Mauno Koivisto använde sin popularite­t till att parlamenta­risera författnin­gen. Det ger honom en evig gloria i vår politiska historia.

Niinistö kände sitt ansvar inför farliga lockelser. Han utmanar gärna gränserna för hur långt presidente­n kan gå in på regeringen­s tomt.

Men han är klok nog att se att gränserna har en roll i demokratin.

Dessutom sitter han sannolikt på Talludden och tänker halvhögt: Min efterträda­re är säkert inte lika bra som jag.

Då är det bra med en konstituti­on som begränsar presidente­ns makt.

Så är det.

”President Sauli Niinistö ger sig själv en slags moralisk rätt att röra sig utanför presidente­ns konstituti­onella domäner. Självfalle­t ska statsvetar­e påpeka detta.

TORBJÖRN KEVIN

Journalist, tidigare chefredakt­ör tjvkevin@gmail.com

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland