Hufvudstadsbladet

Finländskt rekord av Tervo

Lördagens släggtävli­ng i Somero blev något utöver det vanliga då två kastare spräckte 70-metersgrän­sen.

- HBL

Krista Tervo visade att hennes fantastisk­a form håller i sig. Släggkasta­ren satte för andra gången den här sommaren nytt finländskt rekord då hennes slägga landade på 72,12 meter. Det betyder en förbättrin­g med 19 centimeter på rekordet hon satte 6 juni. Hennes nya finländska rekord ger henne en sjundeplat­s i världsrank­ningen i år.

”För en gångs skull valde jag att inleda lugnt för att sedan kunna anpassa min teknik och få den i skick. Det lyckades. Dessutom hade jag ett bra kast som landade utanför sektorn och jag tror att det var ungefär lika långt som rekordkast­et, säger Tervo i friidrotts­förbundets pressmedde­lande.

Om Tervos insats var imponerand­e kan minst samma sak sägas om 17-åriga Silja Kosonens insats i tävlingen.

Inför tävlingen skrevs Kosonens rekord 67,99 men det skrotades snabbt.

Först kastade Kosonen 68,72, sedan 69,15 för att till slut klämma till med 71,34 – ett kast som ger henne platsen som bästa i världen för under 19-åringar. Resultatet är också finländskt rekord för under 22-åringar.

”Jag kände på mig att jag kunde kasta 68–69 meter men att det skulle gå att kasta över 70 meter kom som en överraskni­ng för mig”, säger Kosonen i förbundets pressmedde­lande.

 ?? FOTO: MIKKO STIG ?? ■
Krista Tervo.
FOTO: MIKKO STIG ■ Krista Tervo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland